Vår VVS-are avråder oss från inbyggnadsblandare. Mycket snyggt men kanske inte så trevligt med vatten innanför tätskiktet om någon koppling går sönder.

Men jag sitter och kikar på olika fabrikat och blir inte riktigt klok. Finns det inbyggnadsblandare som ser ut mer som inbyggda, fast de har kopplingarna på utsidan? Sedan står det på vissa att man använder infällnadsboxar, vad innebär det, är det säkert?

Någon som kan förklara? Kan man ha vred direkt på väggen och utlopp och få det säkert?
 
Såvitt jag förstår så föreskrivs det att en inbyggbadsblandare akall monteras på en "extra vägg" som ställs ca 10cm framför den riktiga väggen. Då ör den bakomvarande väggen fuktbarriär.

Möjligt att det finns något system som tillåter infällning i den riktiga väggen, men tveksamt. Risken är också stor att du blir tvungen att riva väggen (=hela badrummet) när det blir något större fel på blandaren. En tvättställsblandare håller enl. min erfarenhet i 5- 10 år, lite längre om man har tur.

I mitt (lite snåla) tycke så bör man kunna räkna med att badrummet ned väggar och golv skall överleva 2-3 blandarbyten.
 
Så om man väljer inbyggnadsblandare, bygger på en extra vägg, måste man riva hela väggen då om blandaren går sönder, det som går sönder ligger då alltså bakom väggen? Då menar jag inte ett läckage, utan du skriver att blandarna går sönder inom 5-10 år. Fast går de sönder kanske det betyder läckage?
 
Men man behöver väl inte ha utanpåliggande rör, bara för att man väljer utanpåliggande blandare? Det är ju bara kopplingen som skall vara på utsidan...eller?
 
Såhär står det om en Damixa blandare:
"G Type väggblandare är i sitt standardutförande 150 CC avsedda för installation som gör att kopplingarna inte syns. Denna installation kan endast utföras i samband med nyinstallation eller större renoveringar. Den utföres lämpligen med pex ”rör-i-rör” system tillsammans med installationsboxar. Denna installation blir vattensäker, elegant och praktisk genom att den är lättstädad. På Svenska marknaden användes fortfarande 160CC standard i stor utsträckning."

Betyder inte detta att de inte är inbyggda fast ändå mer dolda än vanliga....?
 
Beror kanske på blandarmärke. Kollade upp just denna fråga med ett blandarmärke som specialiserar sig på inbyggnadsblandare och det funkar så med deras produkter att man kan utan att riva kaklet ta av "täckplåten" (som är det man ser på väggen) för att komma åt blandarkroppen bakom väggen. Då man man byta ut den keramiska patronen ifall den slutar funka.

Att blandarkroppen som patronen sitter i går sönder skulle vara mycket märkligt med tanke på hur tjock deras mässing blandarkropp ar. Jag har sett blandarkroppen och det är nog ett tufft jobb att ha sönder den med slägga ;) Ivarjefall så skulle något utöver det vanliga hända ändå så är nästa steg att ta bort lite kakel 30x30cm så man kan öppna säkerhetboxens framdörr och byta ut kroppen, fixa kopplingar osv. Säkerhetsboxen är ett krav i Sverige om blandarkroppen är utanför tätskickt. Säkerhetsboxen samlar upp vatten vid olycka och leder det in i badrummet genom ett rör. Glöm inte att på kontinenten är inbyggnadsblandare betydligt vanligare än i Sverige och där använder man inte ens säkerhetsbox. Det verkar som fler väljer inbyggnadsblandare nu i Sverige för de är snygga och minimalistiska jämfört med utanpåliggande duschblandare.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.