Vi ska göra om i vårt kök, vilket innebär att vi behöver komplettera med klinker där det nu står bänkskåp. Tyvärr har vi brist på klinkerplattor och det verkar inte gå att få tag på fler, så vi måste försöka lossa och återanvända plattor från befintligt golv.

Går det att ta loss några plattor ur det befintliga golvet (vi har t.ex. klinker under diskmaskinen, men den ska flyttas & där finns plattor med "fri kant")? Hur bär man sig åt i så fall? Finns det något specialverktyg för detta?
 
Om det är ordentligt lagt så är det nästintill omöjligt att få loss plattorna utan att skada dem. Har ni tur så är det lite mer slarvigt gjort, och de lossnar utan att gå sönder, men då sitter det antagligen en hel del fix på baksidan, som måste hackas bort. Har ni ännu mer tur så hade fixet hunnit skinna sig innan dessa plattor lades, och de släpper snällt utan fixrester.

Fräs eller skrapa bort fogen först, och testa sedan med hammare och huggmejsel försiktigt på hörn eller kant.
 
Tack för tipset. Lyckades lossa flera plattor genom att hugga bort fogen med kniv + hammare. Knackade sen försiktigt under plattorna med hammare & stämjärn. Jag testade bara med plattor där minst en sida var "fri", men det gick som sagt bra.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.