Läste här på forumet att FH har ungefär 20-26 v väntetid på sina hus. Det innebär att vi skulle behöva beställa vårt hus i oktober och innan dess har jag svårt att tro att våran tomt är avstyckad och bygglovet beviljat.
Kan man beställa ett hus innan bygglovet är beviljat?
 
Vi skrev först ett köpekontrakt med FH, de skickade oss alla bygglovshandlingar så att vi snabbt kunde söka bygglov. När bygglovet var klart kunde vi fixa slutbeställningen/tillverkningsordern. Först då blev vi placerade i "huskön".Den gjorde vi 10/4 och det är planerat att vi får vår husleverans v.42. Jag vet inte exakt antal veckor, men det ligger där någonstans.
 
Skriv in i köpekontraktet att köpet inte gäller & att ni ska ha tillbaka pengarna (om ni betalar något innan) ifall att bygglovet inte går igenom, så gjorde vi.
 
Eksjöhus, som vi eventuellt kommer köpa hus av, sköter bygglovsansökandet åt oss gratis.
 
Bygglovet fixar FH också gratis, de fyllde i alla uppgifter och sedan var det bara att skriva under och lämna in handlingarna.
 
Tack för svar!
Jobbigt att man inte får göra en slutbeställning innan bygglovet är klart, det innebär för oss att vi måste ha avstyckning och bygglov klart i oktober :p
 
denkos skrev:
Tack för svar!
Jobbigt att man inte får göra en slutbeställning innan bygglovet är klart, det innebär för oss att vi måste ha avstyckning och bygglov klart i oktober :p
Om ni kan hosta upp pengarna själva ser jag inget hinder till varför ni inte skall få göra en slutbeställning innan bygglovet är klart. Det är ju era pengar ni riskerar i.s.f. Om inte så kan jag förstå banken om de är något ovilliga att utfärda en bankspärr innan de vet om bygget ö.h.t. kan bli av.
 
Det kan vara dumt att beställa hus innan bygglovet är klart!

Vi gjorde så...

Säljaren tog kontakt med kommunen och presenterade ritingar, placering, fasader etc. Kommunen sa att det var helt OK, så vi körde igång, för att spara tid.

Kommunen kom efter några veckor på att vi inte fick ha träfasad utan puts eller tegel, vilket fördyrade det hela ganska mycket.

Sedan kom de på att det ligger ett rör på tomten, så den placeringen som vi tänkt oss och plannerat efter gick inte att ha. Med följd av att huset ligger pressat några metr från granne och gata. Garaget ligger mitt på tomten längs den andra gatan (hörntomt).

Det hela ser inte klokt ut!

Så var försiktiga att börja beställa hus innan allt är klart!
 
Ö.h.t. är kanske inte ett husbygge någonting som bör jäktas fram.
 
Med husleverantörens acceptans bör det inte vara någon risk att upprätta slutlig beställning/leveransavrop före det bygglovet är klart. Dock måste man försäkra sig om att, trots att slutlig beställning/leveransorder upprättats, det är möjligt att utföra de ändringar i beställningen som ev. bygglovet kräver får göras utan extra kostnad.

Förmodligen kräver leverantören att man i samband med slutlig beställning/leveransavrop även presenterar säkerhet i form av bankspärr. Skulle man då inte få bygglov och bygget inte bli av kommer förmodligen banken inte att betala tillbaka den "öppningsavgift" på kreditivet som man erlagt.

En annan risk är att ev. grannar överklagar bygglovet om bygget avviker från planbestämmelserna och man inte har helt klart med dem.

Man bör, som konsulten säger, inte jäkta fram processen. Man planerar ju oftast att bo i huset så länge att en "förlust" av, i värsta fall, några månader väl inte har någon betydelse.
 
Tack för alla svar!
Klart att vi igentligen inte vill stressa fram detta viktig köp MEN om vi inte beställer huset i okt hinner det inte komma till i början på maj och vi hade en plan på att sälja våran nuvarande bostad i april och flytta ut till tomten. Vi ska alltså bo med 4 (!!) barn i en husvagn under byggtiden. Vi räknar med att kunna flytta in i en hyffsad klar undervåning i okt. Jag är inte sugen på att bo i husvagn med barnen under vintern.
Får vi inte huset i tid innebär det för oss att vi måste skjuta på husbygget ett helt år *suck*
För bara vi har beställt huset (byggstats + stomresning) så kan vi planera alla andra inköp tills vi börjar bygget i april dvs vi har hela vintern på oss att fundera och planera.
 
Varför FH?!

Vi var sugna på deras Spoven, men när vi började jämföra totalpriser, så var de inte så billiga längre....plus deras långa lev. tid.

Vi ritade drömhuset själva, skissade på vad vi ville ha och skickade sedan fler förfrågningsunderlag til 15 levrantörer. Det slutar med att vi får ett BILLIGARE hus nu INKLUSVE en massa tillval som ryggåstak, exklusivare trappa, isolerad förstukvist, högre takhöjd mm. än vad FH exklusive dessa tillval skolle kosta.

FH kunde leverera tidigast i september när vi talade med dem, nu får vi vårt hus rest redan 19/6!!!

Stor skillnad.

Läs hela storyn på vår hemsida.

Lycka till!

Vi valde allmogehus
 
H
Vi har skrivit på ett husköp innan bygglovet är färdigt.
men det står oxå i kontraktet att om bygglovet inte går igenom så ogiltigförklaras köpet.
Och vi får tillbaka pengarna.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.