Tomten bör vara större än huset ;)

Allvarligt talat beror det till stor del vad detaljplanen för området säjer. För egen del måste huset ligga 4 m från gata, får inte heller ligga närmare än 4 m från angränsande fastighet och endast 25% av tomtytan får bebyggas. Solängen har invändiga mått på 19,6 X 16,8 m.
 
Ett så pass stort hus tycker jag skall ha en tomt på i alla fall runt 1000m2 för att kunna ge det en bra inramning. Det är ju inte bara huset som skall få rum, utan också garage/carport, uteplats, brevlåda, soptunna och en friggebod med trädgårdsredskap. Kanske gäster kan få plats med sin bil också. Sedan kan det ju vara skönt om man får in lite ljus genom fönstren och ser något utåt istället för att grannens hus skall ligga nästan kloss emot. Även ur underhållssynpunkt kan det vara skönt att ha några meter till tomtgränsen så att man kan ha en häck där och ändå få rum med en ställning när det skall målas.

Det gamla medeltida sättet att bygga städer börjar tyvärr komma tillbaka, och jag tror många arkitekter blir ledsna när de ser hur stora hus som ritats för att ståtligt synas trycks in som radhus på väldigt små tomter.
 
Tack för kommentarerna!

Vi har kikat lite på tomter mellan 1000 och 1300m^2, så dessa skulle då kanske räcka till utan att huset ser ut att ha blivit utplacerat med skohorn :)
 
A
Tror att det kan vara en lagom storlek på tomt. Vi har 1067 kvm och vår platta är ca 120 kvm + dubbelgaraget på 50 kvm. Vi har tomt över runt huset och det känns som att mindre tomt inte hade fungerat, men vi vill inte heller ha större... Lagom med andra ord. :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.