Har köpt en bastudörr från diplomatdörrar. Den är halva i furu och halva i glas och den kom hem obehandlad, står att den skall lackas eller oljas innan montering. Vilket är bäst i en bastu resp. ett spa på andra sidan dörren med fuktig miljö. Det är en vanlig elbastu som det kommer att kastas lite vatten på stenarna. Olja kanske är bättre men hur ofta får man olja om? Om man lackar så håller det säkert längre innan man behöver bättra, fast större jobb med slipning innan omlackning.
 
Jag behandlade inte vår dörr alls och har inte heller behandlat panelen i bastun. Spontant känns dock olja bättre än lack.
 
Man ska bara ytbehanda på utsidan. Jag hade oljat.
 
Vilken olja är lämplig? Linolja kokt/rå?
 
Numera används bäst paraffinolja som finns att köpa i färgaffären. Använd en vanlig trasa och rikligt med olja. Det mesta sugs in i träet. Överflödet kan torkas bort efter ngn timme. Behandla på samma sätt även bastulaven. Samma behandling kan göras en ggr per år. Behandling med paraffinolja gör nytt trä lite mörkare. Har testat själv och det fungerar bättre och enklare än andra beprövade behandlingsmetod och oljor, lack, m.m.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.