Har idag en vattenmätare som ligger vågrät, med "urtavlan" uppåt. Ska flytta huvudledning, och vill då att ledningen går lodrät. Får jag montera mätaren lodrät? Om inte, kan man montera den vågrätt längs tak, men med "urtavlan" åt sidan, alternativt nedåt, för bättre avläsning?
 
Mätarens placering skall vara godkänd av VA-anläggningens huvudman. Antalet mätare och vilket slag av mätare som skall användas bestäms av huvudman. Fastighetsägaren bekostar erforderliga anordningar för uppsättning av mätare och sammankoppling med installationen i övrigt. Mätaren monteras i horisontell, fast förankrad mätarkonsol och förses med avstängningsventiler. Mätare tillhandahålls av huvudmannen för vattenförsörjningsanläggningen och förblir huvudmannens egendom.
Mätarna anordnas så att de skyddas mot frysning, värmepåverkan och yttre åverkan. Väggparti och golv bör tåla spill och läckage av vatten
Det du kan göra är att flytta mätaren till en annan plats. I vissa kommuner godkänns en mätarbrunn utanför huset, men det blir knappast billigt att bygga. Kontakta din vattenleverantör för att få veta vad som gäller.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.