Hej!
Kommer att installera en murspis i vårt vardagsrum och kommer mest troligt att "dra" skorstenen på utsida vägg istället för att gå invändigt. Har kikat runt lite på olika skorstenar och har fastnat för Isokernskorstenarna, dock undrar jag lite om uppbyggnad mot yttervägg.

Planen är att gjuta ett fundament nära väggen och sen därifrån jobba sig uppåt block för block. Behöver man göra någon åverkan på själva väggen? Ta bort panel och "bygga in" skorstenen lite i väggen eller "säkra" skorstenen i väggen?

Skorstenen kommer ju väga sina kilo och står säkerligen pall för vindar och annat men man vill ju vara på den säkra sidan ;).

Så vad säger ni som vet - skall man förankra skorstenen i väggen eller klarar den att vara "fristående"?

Mvh.

Anders
 
Isokern har anvisningar om hur skortenen ska stagas med armering om den går mer än nån meter ovan tak. Så ställa den helt löst är nog inte att rekommendera. Men du måste väl genom takutsprånget så det passar väl bra att fästa den där?
 
Tänk på att en kall skorsten kan vara eländigt svår att få drag i när den är kall. Det får till följ att det ryker in osv, kallras in i huset med otrevlig doft som följd. men finns det inget annat alt så måste man ju.
 
Ja det är nog så att bäst är att stadga den vid takutsprånget, för det måste den gå igenom. Har inte läst någon installationsanvisning - den lokala bygghandeln hade tyvärr lite information och hittade inget på nätet.

Bra med tipset om kall skorsten - men det är nog så att gå utsida vägg är det bästa alternativet med allt invägt. Men hur svåra probelm är det egentligen med kalla skorstenar på utsidan av väggarna? Det är ju många som har den lösningen med "vanliga" plåtskorstenar.
 
Har jobbat med skorstenar i 17 år, och kan säga att om du eldar varje dag under den kalla årstiden så är det inga större problem. Men om du bara mys eldar ibland, ja då kan det bli lite tråkigt.
 
Vi hade isokern utvändigt och upplevde inga problem med draget som jag kan minnas. Värm i början med tidningspapper och fönster på glänt så drar det utan problem efter en stund :).
gaia
 
Tack för alla svar och länktips till en som var lite lat :).
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.