Hejsan!
Vi står nu i läge att börja buda på ett hus. Lite funderingar på källarkonstruktionen. Huset är byggt 1937 och har källargrund till hälften. Andra hälften saknar gjutet golv då det där är öppet berg. Dock är det ändå en öppning mellan dessa delar av grunden. Där berget går in under huset är det fuktigt och det syns även på golvbjällaget ovan att detta drabbats av fuktskador. Omfattning är ej fastställd men renovering är ett måste.

Nu till själva frågan. Om golvbjälklaget byts ut enligt alla konstens regler, hur får man sedan till den bästa lösningen för att skapa en torrare miljö vid berget och undvika framtida skador från markfukten. Är det särskilt komplicerat med berget eller använder man samma metod som vid krypgrunder - öka ventilation, avfukta och lägg markduk??

Är öppet berg under huset en särsklid risk för fukt?? Ska man fylla igen detta utrymme?? Gjuta golv även här??

Någon som har erfarenhet? Kostnader?
 
Den skillnad mellan berg i dagen i grunden och gjutet golv som jag kommer på, är att det sätt som vattnet kommer in är olika.
Ett gjutet golv lider i regel av att fukt fuktar dess undersida, och sugs uppåt av avdunstningen från golvet. Berg därmot är inte genomsläppligt (såvida det inte har en massa sprickor), utan då kan vatten ledas in genom att regnvatten rinner efter berget och in i grunden, om lutningen är olycklig. Den torraste krypgrunden jag sett var i ett hus byggt på en plan berghäll som var högsta punkten, då varken fuktar det in eller rinner in i grunden.
Men ett hus byggt i en slänt nedanför ett berg kan få ohyggliga vattenmängder serverat då vattnet rinner efter berget. Då får man försöka lösa det med ett sprängt dike ett stycke upp i slänten, och avleda vattnet därifrån på nåt vis. Problem kan ändå uppstå vid snösmältning då diket inte funkar pga is.
Om berget i allmänhet ligger väldigt ytligt runt huset kan det ge problem med framtida avlopp, el och vatten, såvida det inte redan är sprängda gravar för sånt. Avlopp som har blivit lagda "på det sätt som gick" kanske inte har ett korrekt fall utan kräver regelbundna besök av slamsugbilen. Om dränering behövs är det också ett elände.

I övrigt gäller vad jag kommer på samma grundtänk som för vanlig grund, stoppa inflödet av vatten, täck med åldersbeständig byggplast, avfuktare vid behov.
 
Hej
Vi har det så. Vatten kommer ut från sprickor i berget, men det rinner ner under cementgolvet som ligger på lera. En bra avfuktare behövs. Vi har även värme element på, på vintern. Ingen ventilation. Det funkar , men är ju inte den bästa källaren förstås. Det största problemet för oss är att huset har satt sig , där det är lera och kanske fortsätter o sjunka.
MVH
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.