Någon som har tips om var man kan hitta information om självdrag ?
Någon som har erfarenhet av självdragssystem i nybyggt hus ?
Någon som har tips på snygga ventiler i äldre stil ?
 
Har du testat Google? Konsensus verkar väl vara att självdrag inte fungerar i nybyggda hus, såvida du inte murar eldstäder och skorsten med ventilatioon och anpassar ditt leverne till hur det var förr, dvs tvätt till jul och midsommar, bykstuga på gården.. ;)

Se även:
http://www.sp.se/energy/ffi/ventilation.asp
 
Det är precis som Anders säger, självdrag fungerar inte i moderna hus och med dagens livsstil.
Eldstäder i alla rum och murstockar som hjälper självdraget saknas, tid att hälla dessa eldstäder varma saknas också.
Även om ni bygger huset efter gamla metoder och med material som förr i tiden så tycker jag att ni skall satsa på mekanisk ventilation F eller helst FTX. Låt inte byggandet med gamla metoder bli ett självendamål allt var inte bättre förr.
Vet inte hur finska byggnormer ser ut men här i sverige är det självdrag inte möjligt med våra byggnormer (BBR).

/Patrik
 
Det finns inga byggnormer i Finland såvitt jag vet som förbjuder självdrag. Antar förresten att det är någon form av förstärkt självdrag som jag menar. :-/
Hur som helst vill vi ha så enkelt system som möjligt, som helst inte är elberoende.

Vi kommer att ha vedspis + kakelugn med tilluft. Inte plastfolie i väggarna, linull som isolering.
Utan att veta något mer så funderar jag varför man tätar hus och fönstren in absurbdum för att sedan ha invecklade tekniska lösningar som ingen förstår sig på för att få in luft ? (Antagligen en helt korkat inlägg .. :p )

Säkert kan jag hitta info på nätet men jag hade tänkt mej en snabbkurs här på forumet .. ;)
 
Pius skrev:
Det finns inga byggnormer i Finland såvitt jag vet som förbjuder självdrag. Antar förresten att det är någon form av förstärkt självdrag som jag menar.  :-/
Hur som helst vill vi ha så enkelt system som möjligt, som helst inte är elberoende.

Vi kommer att ha vedspis + kakelugn med tilluft. Inte plastfolie i väggarna, linull som isolering.
Utan att veta något mer så funderar jag varför man tätar hus och fönstren in absurbdum för att sedan ha invecklade tekniska lösningar som ingen förstår sig på för att få in luft ? (Antagligen en helt korkat inlägg ..  :p )

Säkert kan jag hitta info på nätet men jag hade tänkt mej en snabbkurs här på forumet .. ;)
Finns det byggnormer som talar om vilket lägsta ventilationsflöde som tillåts?
Det är där begränsningen finns i Svenska BBR det går inte att uppnå med självdrag.

Enklast möjliga borde vara frånluftsventilation om det inte finns några krav på värmeåtervinning i Finnland.

Att bygga tätt och ha FTX ventilation är energibasparande.
Om man vill bygga miljömedvetet så är det inte bara det ekologiska byggandet och materialvalen som avgör hur miljöriktigt huset är, även energiförbrukningen i ett livscykelperspektiv har stor betydelse.
Vet ej vad som är viktigast för er om det bara är ekologiskt byggande eller om energiförbrukningen har betydelse.

/Patrik
 
Hej!

Håller inte med AndersG och Pasta!

Oavsett vad boverket och andra säger så har jag genom att bo på olika ställen konstaterat att jag mår bäst i hus med självdrag. Huset är tyst och luftkvaliteten är helt OK enligt vad min kropp upplever i alla fall. Det är en av orsakerna till att vi valde att köpa ett gammalt hus och renovera istället för att bygga ett nytt.

På vintern fungerar självdraget bra och på sommaren kan man öppna fönstren. Just därför tänker vi fortsätta att elda i vår skorsten och är också på jakt efter en bra instruktion för att optimera självdraget i huset.

EDIT: Och, ja, har testat Google, men där står bara att självdrag är en gammal sorts ventliation som man ska bygga bort, eftersom de flesta som publicerar saker om ventilation på Internet ju säljer fläktsystemlösningar för ventilation. :-? :EDIT

/pinebar
 
Det är en av orsakerna till att vi valde att köpa ett gammalt hus och renovera istället för att bygga ett nytt.
Men nu var frågan uttryckligen om att bygga nytt. I det fallet bör Pius bygga nytt, men på samma sätt som man byggde för 50-100 år sedan och leva som man gjorde då för att det skall funka.
 
Kan inte förstå vad det har för betydelse att vi bygger nytt ? Borde väl snarare tvärtom vara det optimala eftersom vi nu har alla möjligheter att planera självdraget ("naturlig ventilation" hette det någonstans, vet ej om det är samma sak) på bästa sätt ? :-?

Håller dock med om att vi lever annorlunda idag, bl.a. "vädrar" man inte längre. Vilket vi tänker göra.

Vi har flera bekanta med nybyggda hus som ej förstår sej på sin egen ventilation. Invecklade ventilationssystem måste underhållas och rengöras och åtminstone det senare är nog lätt att glömma bort.
 
Kan inte förstå vad det har för betydelse att vi bygger nytt ?
Ta en så enkel sak som isolering och väggtjocklek. Moderna hus har dubbelt så tjocka väggar som äldre hus. Det gör att daggpunkten hamnar inne i väggen och du kan få fuktproblem. I gamla hus "hann fukten ut" före den kondenserade, litet förenklat sagt.

Håller dock med om att vi lever annorlunda idag, bl.a. "vädrar" man inte längre. Vilket vi tänker göra.
Och det gör vi med, fast vi har ventilation, men det är inte poängen. Jämfört med 50 eller 100 år sedan har vi både varmare och fuktigare inomhus. Hur ofta duschade man tex för 40 år sedan?

Vi har flera bekanta med nybyggda hus som ej förstår sej på sin egen ventilation. Invecklade ventilationssystem måste underhållas och rengöras och åtminstone det senare är nog lätt att glömma bort.
Och man måste föra ut soporna, tvätta toaletterna, tömma dammsugarpåsen, ta ut aska ur spisen. I mitt fall skall filtren i FTXen bytas eller rengöras fyra gånger per år om man har vanliga vidalonfilter. De är tvättbara, alernativt köper man på metervara för en ringa penning. Jag tycker inte att det är speciellt betungande.

Pasta och jag har olika åsikter om mycket, men i detta fall är vi rörande eniga ;)

Det finns motsvarande regler för luftflöden i Finland. Kollade med en arkitektkompis och han skulle maila mig PDFarna. Jag rekommenderar att du kontaktar din byggnadsinspektör, för det skulle väl vara litet surt att bygga ett hus som sedan underkäns i slutsynen?
 
Jag kan gå med på att badrum och dusch behöver extra ventilation och detta tänkte vi lösa genom ventilation direkt ut genom väggen från duschen bl.a.
I övrigt håller jag inte med AndersG. På vårt bygglov står att vi skall ha ventilation från badrum och något annat rum som jag ej minns, något mer står där inte vad gäller ventilationen. Vi kanske har egna bygglagar här på holmen ... ? ;)

Hur som helst så har vi inte så strikta byggregler som i Sverige och inte heller som i fasta Finland så vitt jag vet, detta har ju debatterats som ett problem i lokalpressen. Vet dock ej om vi har egen lagstiftningsbehörighet på området.
 
Pius skrev:
Utan att veta något mer så funderar jag varför man tätar hus och fönstren in absurbdum för att sedan ha invecklade tekniska lösningar som ingen förstår sig på för att få in luft ?
Instämmer, tycker du har en poäng här!
Själv bor jag i ett nytt hus med fjärrvärme + F-vent.
Vi valde denna kombination mycket pga av sin ENKELHET.
 
På 80-talet när jag läste 4-årig teknisk-bygg, var det populärt med sk eko-hus i ett försök att motarbeta sjuka hus. Det var ofta hus i naturligare material, utan plastfolie och utan mekanisk ventilation. Det skulle vara som det var förr så att säga. Efter några år visade det sig att flertalet av dessa hus i själva verket var hårt drabbade av mögel i konstruktionen. De enda undantagen var de hus där den huvudsakliga uppvärmningen kom via kakelugnar eller liknande.

Av detta drar man följande slutsatser:
*Även naturliga hus mår bäst av undertryck inomhus, ja i själva verket är de mycket mer beroende av det än hus med plastfilm. För utan plastfilm och med det allra minsta övertryck så kommer fuktig inomhusluft att tryckas ut i konstruktionen och kondensera där.

*Undertryck kan genereras på ett antal olika sätt, bland annat med mekaniska fläktar och som förr via en ständigt brinnande brasa och öppen skorsten.

Om du inte vill ha någon fläktstyrd ventilation så bör du värma huset via kökspanna eller liknande för att få tillräckligt stort undertryck inne. Glöm inte övervåningen om ni nu ska ha någon sådan.

Jag tycker att ert miljövänliga hus är ett väldigt tilltalande projekt, men om jag hade byggt det så hade jag satsat på mekanisk från och tilluftsventilation med värmeväxling. Detta för att det sparar energi, du får förvärmd, renad luft utan att släppa in så mycket ljud som de här fula tilluftsventilerna gör som används nu för tiden. För att inte ventilationssystemet ska väsnas i sig själv så skulle jag satsa på rejäla ljuddämpare i systemet samt överdimensionerade rör.
 
T
Lite tips från oss som har självdrag i äldre hus.

http://www.byggahus.se/forum/showthread.php?t=thread_deleted0

Jag håller med Pinebar till 100%, man upplever faktiskt en klar skillnad i luftens kvalite när man är i ett självdragshus och sen går över till grannens 80-tals kåk för kaffe, man känner skillnaden direkt.

Nu vet jag inte om jag svär i kyrkan och bryter mot BBR, men om jag skulle bygga nytt så skulle jag också gå efter självdrag/undertrycks-principen, kosta på att ha en teglad skorstensstock för öppen spis med glaslucka ( som då kan värma huset) och dra 2-4 kanaler med spiro för ventilation dikt intill och sen antingen köra med en aspirotor eller simpel datafläkt alt kanalfläkt, och då fläktarna finns i 12V utförande kan man alltså även köra detta i ett hus utan el och köra batteri med dito solcell m.m.
 
TN-funkis: :-X :-/ ???


"teglad skorstensstock för öppen spis med glaslucka ( som då kan värma huset) och dra 2-4 kanaler med spiro för ventilation dikt intill och sen antingen köra med en aspirotor eller simpel datafläkt alt kanalfläkt, och då fläktarna finns i 12V utförande kan man alltså även köra detta i ett hus utan el och köra batteri med dito solcell m.m. "

Översättning önskas !

Teglad skorsten = Murad med tegelsten eller ? Varför är det bättre än modernare varianter ?
Spiro för ventilation dikt intill = ??
Köra med aspirator = ??
 
"Teglad skorsten = Murad med tegelsten eller ? Varför är det bättre än modernare varianter ?"

Därför att tex en lecaskorsten inte har några ventilationskanaler. Murar du en i tegel så kan du mura in sådana, men du måste hitta en murarmästare som kan konsten och det kan bli svårt.

Nu vet jag inte var på Åland du byger, men i Mariehamn så måste du ha ett godkänt mätprotokoll på flöden vid slutbesikning. Vet av egen erfarenhet eftersom mätningen nog var gjord, men man hade missat att sända oss det utskrivna protokollet.

Jag håller med Pinebar till 100%, man upplever faktiskt en klar skillnad i luftens kvalite när man är i ett självdragshus och sen går över till grannens 80-tals kåk för kaffe, man känner skillnaden direkt.
Det gör vi med, vi märker en stor skillnad mellan vårt 2000-tals hus med FTX och vilken 80-talskåk som helst ;)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.