Vi blir av med gasleveranserna om något år (Fortum, Stockholm) och skall installera ny värmekälla. Huset är byggt 1929, 1 1/2 med inredd källare, totalt 140 kvm c;a. ´Lagom charmigt självdrag och varken speciellt tätt eller varmt vintertid. Idag vattenburen värme överallt och vattenburen golvvärme i hela källaren (installerat 2005 enligt konstens alla regler, väl isolerat och dränerat precis som det "ska" vara). Valet för oss är alltså i första hand bergvärme! 2 vuxna och 4 idag mindre barn.

Några frågor innan vi drar igång;
Dimensionering av pump, varmvatten etc? Goda råd och bra tips i största allmänhet. Kostnad som kan tänkas vara "rimlig" inkl. allt man behöver. Vår befintliga gaspanna åker ut och med den också varmvattnet då det är helt integrerat i den nuvarande pannan. Den befintliga skorstensstocken blir också kall - någon åtgärd där? Inga övriga värmekällor som kamin etc finns och är heller ej planerade. Och till sist - bra leverantörer? Kan någon lämna bra referenser och finns något man skall akta sig för?

Phu, önskar vi slapp... Hjälp...
 
Akta dig för en för liten värmepump.
Ett "problem" kan vara att ni har för små element vilket gör att värmepumpens verkningsgrad minskar när det är kallt ute och värmepumpen måste värma radiatorvattnet till 40-50 grader.

Golvvärme är bra tillsammans med VP (hela golvet är ju ett jättestort element).

Min murstock och källare överlevde borttagande av panna utan synbara effekter.

Protte
 
Skorstenen tar nog inte så mycket skada av att vara kall annat än att fukt (regn) inte torkas bort längre men gamla hus är oftast byggda för att ha en varm musrstock. Detta är särskilt viktigt på vinden, speciellt om den är tilläggsisolerad. Den kan då bli för kall och fungerar under vissa omständigheter som en fuktpump däe fukten kondenserar inne på vinden med mögelskador som följd. finns en hel del trådar här som beskriver fenomenet.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.