Läste precis: "En del lampor drar ström även när de är släckta. Det gäller halogenlampornas transformator, den lilla lådan som sitter på stickproppen. Dra ut kontakten när du släcker lampan eller koppla den till vägguttaget via ett grenuttag med strömbrytare."

Tänkte nämligen åka till ikea och köpa dessa http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/80088678
Antar att det inte blir aktuellt längre om ovanstående stämmer.
Letar nu efter andra alternativ, vad tror ni om denna? www.ikea.com/se/sv/catalog/products/80031677
Reflektorglödlampor borde väl funka som normala lampor, dvs släcker man så dras ingen ström?
 
Vet inte vad en reflektorglödlampa är, rent tekniskt, men verkningsgraden är högre på halogenlampor än traditionella glödlampor. d v s ljusutbytet i förhållande till tillförd energi (el) är större på halogenlampor. Är man dessutom duktig och bryter strömmen m e l l a n vägguttag och transformator när man släcker så spar man en del ström. Eftersom transformatorn drar – lite – ström även när lampan är släckt. Kan lösas genom att dra ut kontakten eller montera strömbrytare s a s "före" transformatorn.

När det gäller glödlampor blir ca 60% av den tillförda elen värme, en dålig affär för alla som inte värmer sina hus med direktverkande el, så det finns anledning att titta på alternativ när det gäller belysning...

MVH
Ronnie
 
Tack för svar. Av denna artikeln att dömma så fungerar reflektorlampan samma som en glödlampa fast "Reflektorglödlampor ger ett mer fokuserat ljus och kostar lite mer."
http://www.malarenergi.se/privat/produkter_tjanster/energitjanster_lamptips.aspx

Pysslarn skrev:
När det gäller glödlampor blir ca 60% av den tillförda elen värme, en dålig affär för alla som inte värmer sina hus med direktverkande el, så det finns anledning att titta på alternativ när det gäller belysning...
Vi har direktverkande el så jag antar att glödlampor/reflektorlampor är att föredra :) För detta gäller inte för halogen?
 
Halogenlampor avsedda för lågspänning (typiskt 12V) kräver en transformator för anslutning till ett vanligt eluttag (230V).

Halogen lampor för direkt 230V drift behöver ingen transformator, men dessa är betydligt mindre effektiva än 12V varianten. Räkna med att behöva ca 50% mer effekt för samma ljusutbyte.

Numera är de flesta transformatorer av "elektronisk" typ - dessa är mindre och lättare än de konventionella transformatorerna. De elektroniska transformatorerna drar dock en mycket liten viloström även när belastningen (halogenlampan) är urkopplad. Det rör sig dock om några få milliampere, ur energiförbrukningssynpunkt är detta helt betydelselöst. Det går inte att jämföra med de tomgångsströmmar som t ex datorer eller TV-apparater drar när de står i 'standby' läge.

Kort sagt: inget att bry sig om, men lämpligtvis bryter du strömmen innan transformatorn.


Mats
 
Redigerat:
Ljuskällan (dvs själva den lysande delen av lampan) i lampan du länkar till går på 230V och behöver således inget trafo, mao drar de ingen ström när de är släckta så du kan lugnt köpa lampan och slänga upp den i taket där du hade tänkt dig den.

Dessutom så drar halogenlampor så pass lite "tjuvström" när de är släkta så det är inget att bry sig om, precis som Mats skrev.
Möööjligen om man ska lysa upp hela buckingham palace med halogenlampor kan tjuvströmmarna vara något att bry sig om, men då har man ju säkert andra kostnader som ställer till betydligt mer problem, typ uppvärmning å sånt... ;)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.