Hej alla experter!
Vi har just tittat på ett Älvsbyhus från 1982 som verkar intressant. Vad finns det för kända brister som vi bör tänka på? Förutom fukt i krypgrund.. Hur är isoleringen i dessa hus? Det sitter 3-glasfönster, men i besiktningsprotokollet står det att genomsnittslivslängd på isolerrutor är 20år.. stämmer verkligen detta? I Lägenheten jag bor nu är det 3glasfönster med isolerruta, och dom är över 30år, har inte märkt något fel på dom....

Tacksam för svar.
 
Kolla väggbeklädnad i dusch/badrum. Älvsbyhus sätter inte "godkänd" våtrumsväggmatta utan har någon egen fuktavvisande tapet som med tiden släpper igenom väta.
 
Älvsbyhus tillverkar inte sin egen matta och den är absolut lika bra/dålig som andra hus med våtrumsvägg i Sverige.

Däremot är det inte tillåtet med matta på vägg i DANMARK och där har de haft stora problem. Älvsbyhus inreder inte längre badrummen i sina danska hus (om jag förstått det rätt).

mvh / Magnus
 
Vi hade ett betydligt nyare Älvsbyhus (byggt 2002). Vi flyttade in 2003 och hade huset i ett par år.
Följande problem kommer jag på på rak arm:

* Frånluftsvärmepumpen hade trasig kompressor (vanligt problem med nytt kylmedium som inte stämde med gammalt smörjmedel). Åtgärdades på garantin men kostade en hel del i onödig elförbrukning innan det upptäcktes.
* Nästan alla innerdörrar sprack i lackeringen (krackeleringar). Garanti.
* Målningen utvändigt dålig (slarvigt gjort av tidigare ägare).
* Tapeten blir dragspel i många hörn - speciellt mellan vägg och skåp. Garantin fixade något
* Färgen på fönstren utvändigt började flagna (efter bara ca 3 år!). Älsvbyhus skyllde på underleverantör - ingen lösning.
* Väldigt lyhört inne pga tunna spånskiveväggar utan isolering
* Väldigt svårt att hålla nere temp i huset på sommaren. Markiser hjälpte men inte till 100% (Detta gäller iofs många andra trähus också.)
* Omöjligt att få tag på nytt vred till blandare när detta gått sönder. Var troligen en gråimporterad blandare.
* Dåligt plåtjobb vid terassdörr. Trappsteget opraktiskt/svårt att gå i.
* Två möss fastnade inne i en innervägg efter att ha krupit under takisoleringen och ramlat ner i innerväggen vid en överdimensionerad elrörsgenomföring. Inget fel sa Älvsbyhus. Vi fick såga upp väggen.
* En granne hade mycket möss inne i sitt hus pga att husmontören glömt att täta runt inkommande ledningar.

Sammanfattningsvis alltså inte så många jätteallvarliga grejer men många mindre som tillsammans drar ner helhetsintrycket i mina ögon.
 
Endast plast under takpannorna istället för impregnerad board eller råspont är i mina ögon en undermålig takkonstruktion. Tror att Älvsbyhus är de enda på marknaden som kör med denna budgetlösning.
 
magnuse74 skrev:
Älvsbyhus tillverkar inte sin egen matta och den är absolut lika bra/dålig som andra hus med våtrumsvägg i Sverige.

mvh / Magnus
Sorry Magnus,
Jag menade inte att de tillverkade sin egen tapet - men i det hus vi byggde (2002) så sattes inte någon godkänd våtrumsväggbeklädnad utan en slags fuktavvisande tapet (lite skrovlig yta - samma som i klädvårdsrum och ovanför diskbänk - och som enligt husbesiktare inte är lämplig att duscha direkt mot eftersom den efter några år börjar släppa igenom fukt.) Alternativ till korrekt våtrumsvägg kan då vara att sätta in en duschkabin med fyra väggar eller att alltid ligga i badkaret och duscha... :)

/patrik
 
Älvsbyhus från 1982? håller dem verkligen så länge??
 
Nej dom håller inte för dom är byggda av papper och bomull och ramlar ihop efter 2 dagar.... (ironi)
Det är väl klart dom håller längre än 25 år, huset har ju en bra konstruktion och byggt av trä precis som andra hus.
Det som är "dåligt" med älvsbyhus är: (enligt mig och många andra)
- Plasttak istället för spåntat (det har visserligen vissa andra tillverkare också)
- Ingen platta på mark utan torpargrund/krypgrund
- Ingen golvvärme utan element

Men konstruktionen är det ju inget fel på när det gäller golv, väggar, isolering, tak osv.
 
Listar några svagheter som framkommit vid kontroll och besiktning av vårt husprojekt: Listar även några tips angående kontroll och besiktning.

Fuktspärr & täthet
Anslutning golv / vägg och modulskarvar påvisar tydliga brister vid provtryckning kombinerat med termografering. Termografering vid minus 20 grader utetemperatur gav oroväckande låga temperaturer på golvsocklar mot yttervägg (-2 grader på något ställe och flera långa sträckor med runt 3-5 grader).
Anslutning vägg / tak skars vid vår husmontering sönder, viks denna korrekt minskas sannolikt problemen med läckage längs taket mot yttervägg.
Ytterhörn kan vid dålig passning skapa läckage då fuktspärr saknas i skarven mellan kort och långsida. I våtrummen spelar detta ingen roll men övriga rum syntes på våra termobilder.
En modulskarv, dold mellan två innerväggar, saknar helt fuktspärr. Vet inte om detta gäller fler modeller än Mimer. Men bra är det inte, bortsett läckage luktar det även stark grundlukt i huset.
Täthet är viktigt för att uppnå de av boverket (BBR) reglerade energikraven, men även för att undvika framtida fuktskador. Lukt kan också komma från fel ställen. En del klagar på "drag", problem med täthet orsakar sannolikt just detta.

Väggar & Spånskivor
Ett lager med spånskiva har på kort tid skapat skivskarvar väl synliga genom tapet, både i våtrummen och andra rum. Många väggar skeva, finns toleranser i AMA. Lyhört.

Säkertvatten
Samtliga VVS installationer har utförts av montörerna som också påvisat sina bristande kunskaper inom detta ämne. Flera uppvik är utförda felaktigt. Vattenrör kommer upp genom golv, kräver naturligtvis mer på fabrik att dra dessa ut igenom vägg men slutresultatet blir avsevärt bättre och försäkringsbolaget säkert mycket gladare. Vad gäller dungens våtrumstapet finns det försäkringsbolag som ogillar denna baserat på sin statistik. Men GVK har godkänt denna. Enligt information från Älvsbyhus är det ingen höjdare att duscha mot tapeten, synd att detta inte framkommer tydligare då det skulle undvika onödiga skador.

Tak
Montörerna, totalt 2-3 bygglag, delade på monteringen av taket. Plåtslagare konstaterade ett tiotal fel, flera mycket allvarliga så som otäta genomföringar, felaktiga kapningar. Krav finns i AMA.

Panel
Spik har vid fabrik skjutits halvvägs genom huset (panelen) på ett stort antal ställen. Bortsett mycket jobb att åtgärda detta så är det fult när huset målats.

Krypgrund
Riskabel konstruktion. Avfuktaren fryser ihop och fukten blir oacceptabel. Onödiga driftskostnader. Se delar av rapport från småhusskadenämnden.

Vad har hänt med Älvsbyhus? Konceptet är ju mycket bra, klart att bygga inomhus är bäst men då krävs försiktighet vid monteringen på plats.
System för kundservice saknas helt, ringer man in - och kommer fram - landar man hos Älvsbyhus ledarning (byggledning). Enkla supportsystem och rätt personal saknas. Konsekvensen blir att fel är svårt att få åtgärdade varför kunden bör påkalla besiktning (särskilld alt efterbesiktning om felen redan påtalats vid tidigare besiktning). VId besiktningen listas fel i protokoll och tid för åtgärdande beslutas, sker inte åtgärd inom utsatt tid bör annan firma anlitas för att åtgärda felen på entreprenörens bekostnad. Kostnad för besiktningen avgörs av besiktningsmannen vid besiktningen, beror på felen som framkommer. Observera dessutom att garantibesiktningen efter 2 år alltid skall utnyttjas, viktigt att påkalla denna i god tid. Även om det kostar en slant kan det i slutändan löna sig.

För att undvika tråkiga fel anlita ALLTID egen besiktningsman och kvalitetsansvarig. Begär att er kommun och kvalitetsansvarig upprättar ytterliggare kontroller utöver den av Älvsbyhus förslagna mallen. Inkludera kontroll av fuktspärrar och annat som kan knytas mot BBR krav avseende fukt & värme. I slutändan handlar det om ett bra hus att bo kanske resten av livet i.
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.