Hej

Efter några misslyckade försök så måste jag nu fråga. Hur fäster man på bästa sätt en antennkabel i en dragfjäder???
Den enda del av kabeln som går igenom dragfjäderns ögla är centrumledaren i kabeln. Men den går ständig av när jag försöker dra tillbaka fjädern med kabeln. Det är några meter från slutet som det är lite probelm. Tror att det är när flexiröret går över i fast rör...

Dragfjädern är från elfa och har en ögla i båda ändar. http://www.elfa.se/elfa-bin/dyndok.pl?dok=2016534.htm

Tacksam för alla bra tips.
 
Skjut på, prova åt andra hållet, kabelsmörjmedel...
 
Eltejp!
 
Lite off topic, men ändå...
Vill bara fråga vad du har för koaxialkabel. Du gör väl inte samma misstag som många andra gjort (bl.a. jag själv) och drar med för klen ledare?
Får erkänna att jag som många andra köpte billig kabel på biltema och drog runt i huset. Resultatet? För klen signal och en massa försök med antennförstärkare helt i onödan.

Rekomenderar i stället ett besök till en elfirma, alternativt som jag brukar göra, åk till Kjell & Company och köp vettig kabel på lösmeter. Jag köper numera aldrig mindre än 0,8 mm centrumledare, och försöker göra de flesta fasta installationer med 1,13 mm. 10 kr per meter är det enligt mig värt för en klockren signal.
Kom även ihåg att de antennkablar som du får med när du köper tv, box etc ska återvinnas på en återvinnigscentral och inte kastas i soporna. (pinpack-kablar är t.o.m. sämre än biltemas kabel)

Till saken hör även att jag tillhör dem som valt att distribuera ljud- och bildsignaler från datorer vi RF-modulatorer till samtliga tv-apparater på tomten tillsammans med den vanliga signalen som måste orka fram till digitalboxarna, så jag har fått testa mig fram en hel del, men kör nu hela tomten sammankopplad utan en enda förstärkning.

Hur som helst, både 0,8 och 1,13 mm håller för ganska mycket, så om du inte böjt röret för snävt så borde det fungera fint att dra denna. Har bara dragit av det en enda gång på hela tomten, men med lite tejp fungerade även det.
 
Skjuter och drar. Problemet är att när man fäst centrumledaren i dragfjädern så blir skjuta-dra metodiken en böjning fram och tillbaka av centrumledaren vilket gör att den går av efter ett tag. Även om jag naturligtvis har minsta möjliga längd med centrumledare mellan dragfjädern och kabeln så blir det oundvikligen så.
Har alltså inga problem att få igenom dragfjädern, utan det är när jag ska dra tillbaka kabeln med den som det verkar bli problem i en skarv eller böj...

Eltejp. Visst. Men hur?
 
Prova att dra åt andra hållet kanske?

Vad gäller eltejp så kan du ju tejpa 10 cm på dragfädern och 10 cm på kabeln...
 
Testa att skala upp centrumledaren lite längre ca 10cm och snurra den runt själva dragfjädern ovanför öglan. Mantlen får gärna överlappa öglan lite (dvs, om det finns utrymme till det). Sedan drar du på ett varv eltejp så att kablen inte glider av när du drar
 
Ha nån till hjälp som skjuter på, och dra inte antennkabel för fort. Den bränner väldig lätt fast i rörböjar och låter man de sen va så kan det vara omöjligt att få ut kabeln igen.
Skala en bra bit, massa eltejp men försök att inte tejpa för grovt runt kabeln och mängder av kabelsmörj, har hört att vissa andvänder diskmedel att smörja med, vet inte hur bra de är.
 
Skala av det yttre plasthölje.
Fläta ut skärmen så att den blir till lösa trådar,vik den bakåt.
Skala sedan bort isolatorn.
Vik fram skärmen igen och tvinna den till en ledare.
Dra både skärm mittledare genom öglan i dragfjädern.
Vik tillbaka och tvinna dessa runt varandra.
Nu är det bara att dra kabeln genom röret med smörjmedel omdet behövs. Dra fram en extra halvmeter, meter som du klipper bort ifall kabeln har blivit lite påverkad av dragningen.

Så gör då jag ialla fall...

Men var försiktig där du skalar kabeln, så att du inte skär för djupt. Då håller det aldrig.
 
Såpa på kabeln går utmärkt !
 
Dra VP20 för antenninstallationer :) (riktiga VP rör då.. inte flex)
 
Jag avråder mycket bestämt att man använder tex. såpa eller flytande tvål som "glidmedel" vid kabeldragning. Har man problem ska man använda dom speciella medel som finns, använder man tex. såpa kan jag garantera att man aldrig kommer att ha en möjlighet att vid behov byta kabeln, den blir med tiden "limmad" i röret/slangen.
 
Prova både med skärmen och centrumledaren, alltså du får skala bort det isoleingsmaterial som dels är ytterst på kabeln dra tillbaka skärmen a la en kondom och skala sen bort isoleringen till centrumledaren å vips e den igenom
 
Och för övrigt är det Fotsvetts förslag som har nått större värde ;)
 
Hej igen.

Jag har återupptagit försöken att få igenom kabeln. Fortfarande går det inte. Trots användande av både skärm och ledare för att göra fast den... Börjar luta åt att det blir för mycket glidmostånd så lite smörjmedel eller liknande är nog det som behövs. Diskmedel och annat hemmakladd är uteslutet. Vad för något ska man ha? Vad använder en elektriker? Kan man använda talk istället för smörjmedel?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.