Vi håller på att renovera ett litet funkishus från 1939 och har rivit bort en garderobsvägg. Det blottade taket måste då lagas och eftersom taket i det övriga rummet verkar vara spänd väv är vi osäkra på hur vi ska göra. Kanske är det någon här som har tagit bort väv eller lagat i något liknande hus? Ge gärna lite tips på följande:

- Går det över huvud taget att spackla/fixa ihop på något sätt?

- Om man river bort väven, vad är det troligt att man hittar under? Panel? Är denna i så fall tillräckligt ok för att bara måla? Är det troligt att elen ligger under denna eller blir den då synlig?

- Om man får fram ett tak under som inte är ok, vad kan man då sätta upp för nytt material och hur svårt och dyrt är detta?

Tacksam för all hjälp jag kan få!
 
Tjena,

Spända tak är förbannat snyggt men är de trasiga är det en bra anledning till att byta dem då de är brandfarliga, alltså de brinner som fnöske om oturen skulle vara framme. Har själv spända tak som ser ut att vara lagade så det går på något sätt.

Över det spända taket hittar du med största sannolikhet råspont, alltså ett planktak men inget som går att måla. Däremot går det nog utmärkt att skruva upp gips som spacklas slätt och målas. Ett enklare alternativ (myyyyycket enklare) är att köpa ett "klicktak", säljs överallt på byggvaruhusen. Det är färdigmålade skivor som snäpps ihop och du har ett nytt tak på en halv dag.

Lycka till
 
Lagade småhål i ett vävspänt tak genom att riva runda bitar i fiberduk och fäste dom i färgen. Vi rev alltså runt hela biten så vi sinte skulle få några skarpa kanter. Gissar att det finns bättre sätt men det va det enda vi kunde komma på och det såg bra ut. Men det skulle inte fungera tror jag om det är för stora lagningar.

Men som föregående säger så är det många som tar ner det pga brandrisken. Speciellt om det är den senare varianten som är i något plastmaterial.

/Johan
 
Vi har några rum med vävspända tak som ser allt annat än hela ut... Ovanför (blir det ju...) väven är det råspont och eldragningar. Det blir inga stora problem att skruva eller spika fast vad det nu blir som ska upp. Huset är byggt -61.
 
  • Gilla
Yvonnewilly
  • Laddar…
Lånar tråden lite.

Känner någon till en firma i Göteborgstrakten som kan laga vävspända tak?
 
man kan laga dom själv,bara det inte är långa sprickor.
tag helt enkelt lite golvskyddspapp eller annat grovt papper riv ut en bit och limma på hålet,vänta ett dygn spackal och måla sedan stället,och det ska vara dolt.
 
Fick tag på Kent P måleri i Lerum som är experter inom området. De jobbar mycket med kulturbyggnader och både med vävspända tak och pappspända tak och väggar.

http://www.kentpmaleri.se/
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.