För tre år sedan flyttade vi till vårt första hus - ett nybyggt parhus i en alldeles ny stadsdel i staden vi bor i. Våra grannar har markerat sitt behov av att vara privata på ett mycket tydligt sätt – de har etappvis byggt in sig bakom plank – och därmed (som vi upplever det) begränsat vår möjlighet att utnyttja och njuta av vår trädgård. Vi upplever det som ett stort problem – eftersom vi har behov av genomsiktlighet – en öppen och luftig trädgård. När de bygger in sig blir vår trädgård till en ”korridor” – med husväggen på ena sidan och ett plank på andra.

Vår trädgård utgörs nämligen av en ”gräsrand” längs med husets långsidan – ca 18 m lång och 4 m bred. Grannarna, vars tomt vår alltså gränsar till, har en lika stor trädgård. Från början, när vi precis flyttat in, fanns således en ca 8 meter bred gräsplätt mellan våra hus. Misstaget vi gjorde då var att gå med på att bygga ett plank på gränsen mellan våra tomter. De bedyrade att det var enligt bygglovsreglerna – och vi var dumma nog att tro på dem. Ingen ansökan om bygglov gjordes.

De kom till oss med en ritning på ett plank bestående av fem sektioner – mittensektionen högst (1,80 m), de två närmaste lägre (1,60 m) och de två längst ut allra lägst (1,50 m). De sa också att vi borde lägga spjälorna/ribborna mitt för varandra – så blir det totalt insynsskyddad från deras sida medan det från vår sida blir luftigare då ribborna hamnar mitt emot varandra – p g a av höjdskillnaden mellan våra tomter (vårt hus ligger ca 30 cm högre än deras tomt). Det lät bra så vi tänkte ”det blir nog bra, de vet nog vad de gör”.

Vi ångrade oss så fort vi såg hur klumpigt och fult staketet blev – och hur mycket det förstärkte vår känsla av att vår trädgård är en sluttande gräskorridor utan kvällssol. När trädgårdarna runt omkring oss började ta form såg vi hur folk byggt vackra stödmurar med spaljéer mot varandra – och vi förbannade att vi inte tänkt så själva.

Vår fråga – kan man göra förändringar i utseendet på sin sida av ett plank man gått med att bygga? Vi skulle nämligen vilja plocka ner ribborna på vår sida så att planket blir smäckrare (och därmed inte behöver bygglov längre?). Då skulle vi kunna planera vår trädgård så att den blir som vi vill – luftig och ljus. Eller skulle det kunna bli ”egenmäktigt förfarande” av det? Våra grannar säger att planket är en gemensamhetsanläggning som vi inte får ”göra åverkan” på. Andra har sagt till oss att vi får göra som vi vill på vår sida – och de på sin.

Är det någon som vet vad som gäller?
 
Hemmakatten
Jag tar för givet att det är två egna fastigheter även om det är ett parhus. Det första ni bör göra är att titta i detaljplanen för området vad som gäller. Detaljplanen kan ni få en kopia av hos kommunen. Det finns dels detaljerade kartor, dels en skriven text. Där borde ni finna vad som gäller för plank. Står ingenting i detaljplanen om undantag från PBL (Plan. och Bygglagen) så är det PBL som gäller.

Ett plank kräver alltid bygglov (om inte undantag i detaljplanen finns) och finns inget bygglov så är planket ett svartbygge. Oavsett vad ni muntligt gått med på tidigare så kan ni ringa kommunen och begära att grannarna river sitt plank.

Även om ni tidigare har skriftligt medgett att planket får byggas, så är det fortfarande en byggnadslovpliktig åtgärd som grannen måste begära byggnadslov för. Man kan alltid ångra sitt tidigare medgivande så länge bygglov inte är beviljat och beslutet har vunnit laga kraft. Dvs., grannen måste begära bygglov och då har ni tre veckor på er att överklaga efter kommunens beslut. Det vore mycket märkligt om kommunen mot er vilja skulle bevilja bygglov, framförallt om det inte finns stör för det i detaljplanen, kommunen lär garanterat få backning på ett sådant beslut.
 
Tack för tydligt svar. Vi ska vända oss till kommunen om detaljplanen och läsa PBL. Det vi fortfarande känner oss osäkra på är dock definitionen på "plank" - när det blir så att genomsläppligheten, "luften" mellan ribborna varierar p g a höjdskillnaden mellan våra tomter. Från deras sida är det tätt - från vår sida kanske 50% "luft" mellan de dubbla ribborna. För oss är det ett plank - men våra grannar hävdar att det inte är det. Hoppas att det finns en entydig definition i detaljplanens skrivna text. När jag pratat med kommunen tidigare har de sagt att ett plank inte får vara genomsläppligt någonstans - om man kan stå vid någon punkt, från sidan eller framifrån, och det inte går att se igenom - då är det ett plank. Grannarna säger sig (naturligtvis) ha fått motsatta uppgifter. Det är minst sagt jobbigt när man får olika svar.

Angående höjdskillnaden mellan våra tomter - de motsätter sig att vi höjer marknivån de 30 cm som vår trädgård sluttar. På kommunen har de muntligt intygat att det inte behövs marklov för en sådan höjning - som inte hamnar ovanför husets golvnivå. Men de bekräftar samtidigt vad våra grannar säger - att det krävs bygglov för stödmuren (två-tre block, 30 cm) som vi behöver lägga mot planket. I vår kommun finns visst prejudicerande fall med stödmurar på 20 cm som krävt bygglov. Så det är nog bäst att söka sådant.

Vet någon hur lång tid en sådan process kan ta? Vi har börjat gräva ur - men får väl avvakta till nästa sommar kanske? En grop istället för en sluttande gräsrand till trädgård...
 
Hemmakatten
Ett plank blir ett plank när det överstiger den tillåtna stakehöjden. Den tillåtna stakethöjden kan variera från kommun till kommun men mellan 90-110cm är vanligt. Det som överstiger stakethöjd måste ha luftinsläpp rakt igenom på minst 50 eller 60% (lite osäker på exakt procent). Det som du beskriver med tätt på grannens sida är definitivt ett plank och kräver därmed (med stor sannolikhet) ett bygglov. Vill grannen inte ansöka om bygglov, så kan ni hos kommunen skriftligen begära att planket rivs. All dokumentation bör som sagt vara skriftligen med kommunen, olika muntliga besked från olika handläggare kan vara svårt att bevisa om man inte spelar in samtalen (vilket är lagligt att göra och man behöver inte berätta för tjänstemannen att man spelar in).

Markhöjning- eller sänkning med upp till 50cm är bygglovsfritt. Däremot kräver allt murbyggande ett bygglov. Ett enkelt bygglov för en stödmur bör inte ta längre än ett par veckor.
 
Tack än en gång för ett svar som för oss klargör en hel del. Det har varit så mycket "Dom sa... " och "Men till oss sa de att..." att vi börjat känna oss oroliga för vad som verkligen gäller. Vi förstår nu att det är ett plank och ingenting annat - och att ett sådant kräver bygglov. Vi skulle helst vilja ha bort planket - för att kunna öppna upp vår trädgård - men kommer nog inte att begära det. Det vore ett alltför hårt slag mot våra integritetskrävande grannar - och mot grannsämjan. Däremot känner vi att vi kommer att fortsätta kräva att vi får ta bort ribborna från vår sida - då blir ju också planket genomsiktligt - och då blir det ju inte heller längre bygglovspliktigt.

De har antytt att de - om vi gör så - kommer att anmäla oss för "egenmäktigt förfarande" - eftersom vi enligt dom gör åverkan på en gemensam egendom. Men det tror vi bara gäller om planket vore deras - och det är ju inte registrerat som någon "gemensamhetsanläggning" hos lantmäteriet (som de antydde vid något tillfälle).

Vi har skaffat alla papper som behövs för att söka bygglov för vår stödmur - och hoppas på snabb handläggning. Efter 4 veckors semester anger vår kommun att det bör ta mellan 8-10 veckor.

Tack än en gång för utförligt svar!
 
Akina skrev:
De har antytt att de - om vi gör så - kommer att anmäla oss för "egenmäktigt förfarande" - eftersom vi enligt dom gör åverkan på en gemensam egendom.
Om detta är deras ståndpunkt finns väl ingen anledning att tassa på tårna kring en begäran att riva planket???

//H
 
Det har du väl egentligen rätt i - men vi bor ju så väldigt nära varandra och ska förmodligen göra så i ganska många år. Vi var ju dumma nog att gå med på planket till en början - så jag antar att vi känner oss lite skyldiga till att de inrättat sig så väl bakom sina plank. De har verkligen ett starkt behov av att vara "privata" - om vi begärde att planket ska rivas så skulle de nog inte vilja bo kvar. Och vem vill känna att de drivit iväg folk?
 
Hemmakatten skrev:
Ett plank blir ett plank när det överstiger den tillåtna stakehöjden. Den tillåtna stakethöjden kan variera från kommun till kommun men mellan 90-110cm är vanligt. Det som överstiger stakethöjd måste ha luftinsläpp rakt igenom på minst 50 eller 60% (lite osäker på exakt procent). Det som du beskriver med tätt på grannens sida är definitivt ett plank och kräver därmed (med stor sannolikhet) ett bygglov. Vill grannen inte ansöka om bygglov, så kan ni hos kommunen skriftligen begära att planket rivs. All dokumentation bör som sagt vara skriftligen med kommunen, olika muntliga besked från olika handläggare kan vara svårt att bevisa om man inte spelar in samtalen (vilket är lagligt att göra och man behöver inte berätta för tjänstemannen att man spelar in).

Markhöjning- eller sänkning med upp till 50cm är bygglovsfritt. Däremot kräver allt murbyggande ett bygglov. Ett enkelt bygglov för en stödmur bör inte ta längre än ett par veckor.
Det måtte skilja alldeles väldigt mycket från kommun till kommun! Där jag bor sa man på Stadsbyggnadskontoret att ett staket får gå upp till himlen och om min granne (som byggt plank mellan oss 2,20 högt) rev ner var tredje bräda så räckte det. Jag har idag en genomsiktlighet om max 20-30%. Det varierar beroende på om grannen har besök eller inte. När dom har besök så tas den tillfälliga bastmattan som sätts upp med stöd av ett kvastskaft ner. När besöket gått sätts den upp igen.
Hur det kunde bli så här? - Vi sa nej till deras tänkta skärmtak med argumentet att vi ville inte mista vår utsikt samt solljuset.
Skall tillägga att det rör sig om altanen, inte hela tomtgränsen, och att vi bor i radhus.
 
Det låter ju inte klokt - att det inte finns någon definition på vad som är vad (staket eller plank) i din kommun - och därmed en begränsning på hur högt och tätt en granne kan bygga. Kan det verkligen stämma? Jag har fått olika besked från olika tjänstemän på kommunen - kanske ska du höra dig för igen?

I min kommun var de noga med att betona att man inte får lov att bygga tätt när man byggt högt.
 
Redigerat:
Striden om det gemensamma planket - som vi en gång gick med på - går vidare. Vi vill ta ner ribborna på vår sida av planket för att skapa ett "smäckrare" intryck - och lite ta bort känslan av att vår trädgård blir en korridor. Våra grannar har gått i taket och hotar med att anmäla oss för diverse saker - det senaste i raden är brott mot en lag från 1904: Lag (1904:48 s.1) om samäganderätt. I denna står:


1 § Äro två eller flera samfällt ägare av fastighet eller lös sak, eller tillhör aktie, obligation eller skuldebrev två eller flera samfällt, tillkomme envar av dem viss lott i godset. Lotterna vare för lika räknad, där ej annat förhållande kan visas.


2 § För förfogande över det samfällda godset i dess helhet eller för vidtagande av åtgärd i godsets förvaltning erfordras samtliga delägares samtycke; dock må åtgärd, som för godsets bevarande tarvas och ej tål uppskov, utan hinder därav att någon delägare i följd av sjukdom, frånvaro eller annan orsak är ut stånd att i åtgärden deltaga, av övriga vidtagas.

Kan de verkligen använda sig av den lagen? Är det någon som vet? På vår kommun har tre tjänstemän upplyst oss om att vårt sju meter långa plank är ett plank - som kräver bygglov - och om vi vågar lita på det så skulle vi ju kunna kontra med att vi i så fall samäger ett svartbygge som vi måste söka bygglov för - vilket vi i så fall inte går med på. Eller?

Kan någon råda oss till vad vi skulle kunna göra?
 
När grannen hävdar "gemensamt ägande", betyder det att ni har betalat hälften av planket? Och att ni har skyldighet att då och då måla eländet på er sida?

Ett sätt att komma runt det hela kan ju vara att ni tar bort era brädor och planterar lämpliga klängväxter som täcker bra. Beroende på om ni ha sol- eller skuggsidan (och zon såklart) så finns det en hel det vackert att plantera - även vintergrönt - och på så sätt få en fin bakgrund till andra växter. Grannen torde också bli nöjd då tex en tät pipranka inte är särskilt genomsiktlig. Fast dom får problem med målningen.... :) Och växter är inte bygglovspliktiga.

Apropå min kommuns udda regler. Ja, i Göteborg behöver ett staket bara ha 30% genomsiktlighet för att räknas som staket. Och det finns inga regler om maxhöjd. Dessutom påstås det vara tillåtet att bygga mur under 50 cm utan bygglov (har fått olika besked av två olika personer på stadsbyggnadskontoret).
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.