Varför lånade du inte kompisens målarmaskin? Har funderat lite på nåt sånt men är skeptiskt till om det blir lika bra med sån som om man målar själv. Ska kolla om det går att hyra nån sån fast proffsigare. Vi ska ha z-panel så då kan det bli lite svårt att dra igenom med en sån maskin.

Tack för tipset!
 
Det fungerar jättebra att grunda och måla en strykning före man monterar fasadbrädorna. Krymper de slipper man fula skarvar och man kommer aldrig åt lika bra ända ut på kanten av brädorna sedan när de är monterade på huset, om man inte skulle förbehandla dem. När allt är monterat grundar man bara i spikhuvudena. Nästa dag stryker man hela huset en sista gång. Är man ett gott gäng vänner och bekanta kan man ta riktigt stora hus på en enda dag, en vägg per man t.ex. så går det verkligen undan.

Vi monterar just nu liggande 175mm bred panel på vårt hus och detta är förgrundat i bruten (vit) kulör och sedan struket en gång i färgfabrik före leverans. Vi bygger lösvirkeshus, kanske ganska uppenbart med tanke på att brädorna förbehandlats styckvis.

Jag kan verkligen rekommendera denna metod och med rätt färg (se Folksams färgtest för hjälp!) och leverantör som applicerar färgen blir det bättre än att måla allt när det väl kommit upp. För vårt hus på 285kvm kostade denna behandling med grundning + färgstrykning 20.000kr inkl. moms. Klart värt varenda öre. Då ingår alla foder etc.

Notera, ni som skall måla själva före montering - BRÄDORNA SKALL BARA MÅLAS PÅ UTSIDAN!! Vår husfirma berättade om ett par som tyckte de varit jätteduktiga och målat all husets panel på båda sidorna. Fukten andas sålunda inte ut och det är bara att kassera virket eller få det hyvlat före montering. Lät riktigt jobbigt...
 
Vi målar vår panel 2 ggr innan vi spikar upp den och 1 gång när den sitter uppe. Vi målar med linoljefärg så vi grundade med helvit och målade sedan med en bruten vit vid andra strykningen för att sedan ev bryta den lite till vid 3:e strykningen.
 
Och tänkt på att verkligen vara säker på att ni gillar den kulör ni väljer, det kan spara en hel del arbete. Den kan se så himla snygg ut i en katalog. Och kanske är det roligt att inte välja "samma som alla andra".

På vägen till jobbet passerar jag ett hus som byggdes förra året. Hade då färg nummer Ett. I våras målades halva huset med färg nummer Två. Stog sedan still ett par månader innan det nu efter semestern blev helt ommålat i färg nummer Tre, klasisk faluröd med vita knutar.
 
F
Jag skall iväg till husleverantören och måla fasadbrädorna innan dom spikar väggarna. Enkelspåntad panel ca 120-140mm bred. Skall först grundas och sen en strykning med Beckers Perfekt Akrylat.

Funderar lite på hur lång tid det tar? Hur många löpmeter målar man / timma?
 
F
fsn skrev:
Jag skall iväg till husleverantören och måla fasadbrädorna innan dom spikar väggarna. Enkelspåntad panel ca 120-140mm bred. Skall först grundas och sen en strykning med Beckers Perfekt Akrylat.

Funderar lite på hur lång tid det tar? Hur många löpmeter målar man / timma?
Svarar på migsjälv. Ca 55-60 löpmeter / timma / man mäktade vi med då var vi antagligen nitiskt övernogranna. Grundning + en strykning av alla fasadfrädor och foder på 2,8 dagar för två man.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.