Vid återuppbyggnad av badrum i k ällaren i hus från -37 kommer jag att låta dra radiatorrör för ett rum ovanför - ev också tappvattenrör - under golvet, najat under armeringen för att sedan komma upp genom betonggolv och klinker på avsedd plats.

Hur ska jag hantera genomförningen betong/klinker och övergången från Wirsbo Combipex till hårda kopparrör, 22mm för radiatorrören och 12/15mm för tappvattnet?

1. Wirsbos 90gr hållare för att fixerar röret vid övergång från horisontell dragning under armering till vertikal dragning upp genom betong/klinker, t ex http://katalog.uponornordic.com/produktbilder/57650.jpg, RSK 1870155 (hur jag nu ska få fast den i befintlig betongsockel under det blivand golvet....)
2. Men hur gör jag för övergången mellan Pex och koppar, typ täckbricka på golv!?
 
Jag har för mej att det finns kromade hylsor som man sätter på rören om man stör sej på att ha plaströr som sticker upp ur plattan. Alternativet kan ju vara att fälla in rören i väggen, och sätta en täckbricka på väggen istället.


edit: här ser du hur uponor vill att du gör... skarvar i betongen m.a.o...
http://www.uponor.se/upload/Documents%20(PDF%20and%20officedocuments)/Sweden/HS/PDF%20-%20Uponor%20Radiator%20Heating%20System%20PEX/Uponor%20Radiatorrörsystem%20PEX/3010_012007_Uponor%20Radiatorrör_SE.pdf


Edit2: Rehau har nån form av manschett som man täcker plaströren med...en vit plast istället - se sid 48 i pdf:en:
http://www.rehau.se/files/RAUTITAN_RADIATOR_SE.pdf
Artikelnr: 265879-001

För att få frast vinklarna kan du väl gjuta en liten kub ett par veckor innan golvgjutningen som du sedemera skruvar fast rörbockmojjängerna i.
 
Redigerat:
Hallå där! Tackar för inputen. Det som stökar till det i det här fallet är att vi talar om 22mm....

Jag pratade med Uponor idag som just kommenterar att de inte har några vägg-/golvbrickor, membran etc över 18mm, det mesta är för 15mm. De föreslår att jag drar upp skyddsröret i höjd med klinker eller ännu högre om jag kan få det snyggt. Prata sedan med lämplig klinkerbutik och få membran/gummi som är bättre avpassade för dimensionen. Täck det hela sedan med vanliga plastbrickor från t ex Faluplast eller annat. Ev kan också "Uponor ändtätning för skyddsrör" - RSK187 0624 - vara något.

Koppling mellan Pex-CU bör enligt dem göras med deras "FPL PX" rak koppling med Pex-kona/klämring på ena sidan om en nippel och CU kona/klämring på andra sidan. Fast med tanke på det låga trycket i radiatorsystemet ska även en vanlig, rak klämringskoppling fungera. Glöm bara inte stödhylsan...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.