Jag har kommit över ett tiotal spottar som jag tänkte gräva ner i min garageuppfart nu när jag lägger marksten. Vad skall man använda för kabel till detta, och tror ni man behöver lägga elen i rör, eller dränera speciellt under ledningsdragningen?
 
Vad är det för spottar? 12v el 230v? och Vad är det för fabrikat?
 
Skaffa 3*1,5kvm markkabel, exempel från elbutik.se (JORDKABEL FR-N1XV-U/-R (U1000 R2V ), Prysmian http://www.elbutik.se/product.html?product_id=49075&search_page=)

Den lägger du löst i marken 50-60cm ner och med ett kabelskydd (125mmx50m usn kabelskydd gul märkt "kraftkabel" med enr E06 630 09) om du ska vara riktigt seriös.

Stick upp kablarna ihop med varandra där spottsen ska komma (gå med kabel till en spot och fortsätt till nästa) sen en kabel till huset/garaget från närmsta spotten till där strömmen ska plockas ifrån och så kan du direkt gräva ner kabeln och göra vad du ska göra sen, dricka en kopp kaffe eller liknande :)
Borra hål i markstenarna där spottsen ska sitta, då får du mäta diametern på monteringsröret som följer med och borra efter den diametern, annars om du ska sätta lamporna mellan stenarna så får du se till så monteringsröret passar där. lägg alla stenar och sen där det bara att koppla in dina lampor, försöka och ha lite hålrum där kablarna är så dom får plats sen eftersom kablarna kommer tryckas ner en bit när du trycker ner lamporna, det kan vara ganska knevligt. Man ska även kunna dra upp lampan med kablarna sen igen och man ska byta eller nån tråd har lossnat eller nått sånt.

Man kan även lägga 20mm slang om man ska dra kablarna vid senare skede, men med fördel så lägger man kabel eller ser till att man kan dra kabel i slangarna innan man har grävt igen rent för mycket. Se till så alla packningar etc på spottsen är hela och kommer rätt på, annars kan fukt lätt tränga in.
 
Tusen tack för all hjälp. Elkabel inhandlad, största delen av uppfarten täckt och paddad. Nu skall jag bara vänta på att det rinner unden lite vatten, det regnade rejält i natt och dräneringen är sisådär. :)

Juli%202008%20018_small.jpg
 
Hoppas att allt går bra, uppdatera gärna med bilder så vi får se resultaten :)
 
Jag snålade med kabel, så jag har bara monterat ner hälften, men här är en dagsbild på några av dem...

Juli 2008 041_small.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Gött, ser riktigt trevligt ut :) ska bli sjyst å se när det skymmer på...
 
Sådär, nu är det nästan helt klart, så här kommer två bilder på slutresultatet. En dagsbild och en kvällsbild. Kanske blev spottarna lite för starka med 50W i varje, eller beror det på att jag tog bilden rätt sent på kvällen, skymningen kanske hade varit bättre.

main.php

main.php
main.php
 
Hemmakatten
Snyggt!
 
Mikael_L
400W i garageuppfarten ... 0.50:- /timme ...

...Inget för mig, tack ... :eek:

Men coolt för de som har råd. ;) :D
 
Man tänder väl bara upp dom när man startar och landar, eller!? :D:D:D
 
Hehe... Tio spottar är det så 500W blir det totalt med en kostnad på cirka 62 öre i timman, med dina värden. Det finns en orsak till varför jag skriver att det kanske skall sänkas lite effekt. Undrar om man kan köra LED-lampor, någonting sådant här:

http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=42469765

Men där finns varken angivet ljusstyrka, Watt-ekvivalent eller effektförbrukning.
 
Jättesnyggt!!!

Men som du redan är inne på, byt ut 50 wattarna mot LED-lamporna, om du har rätt sockel i armaturen vill säga.
Har av egen erf. märkt att lamporna från classe & biltema mm, inte håller måttet vare sej i livslängd eller ljuskvalite´.Lika bra att vända sej direkt till typ www.molectric.com eller någon liknandde firma som uteslutande sysslar med LED-belysning.
Mvh // Mixar´n
 
Mikael_L
Sen finns det väl lågenergilampor med GU10 också, eller hur ...?

Med sådana eller LED så skulle även jag ha råd, kanske .... :D
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.