Vi ska köpa kök till vårt hus som är byggt 1938. Det är ett smalt långt kök som man hade på den tiden. Matplatsen är i vinkel ut i vardagsrummet. Har kollat på Ballingslöv och fått prisuppgif t på 160 000. Vi valde vitlaserade fanerade ekluckor, matt svart granit med underlimmad ho, inbyggnadsugn och hela köret. Nu börjar jag ångra mig. Jag vill nog inte ha ett toppmodernt kök som blir helt ute om ett par år.
Vill nog hellre återskapa funkisstilen. Var kan jag hitta 30-talskök? Är det fasspont, rostfri bänkskiva som gäller? Kan jag kombinera med granit eller trä? Hur såg kakeln ut och klinkers eller ska man ha furugolv. Fläkt? ugn? spis? kyl? frågorna är många och blir fler hela tiden. Vilka färger ska det vara? Vad ska vi ha i taket?

Vad kostar det med ett kök helt i handmålat trä? Mer eller mindre än Ballingslöv. Det känns lite som att kvaliten på Ballingslöv är samma som IKEA fast mycket dyrare, då är det bättre att satsa på ett rejält träkök.
 
Kvänum har ett rätt fint.
Sedan har jag för mig att Kungsäter kök för något år sedan hade exakt de gamla luckorna med snabelhandtag, men jag kan inte hitta dem nu längre.

Det är svårt att hitta 30 - 40-talsstil. Framför allt kommer du att få svårt att hitta ugn/häll i den stilen. Och fläkt. Vi har också ett 30-talshus och kommer att bygga vårt kök med IKEA's vita Applåd och sedan välja handtag som ser gamla ut. Till det ska vi ha virrvarr-bänkskivor med träkant. Det blir en snik-variant av 40-talskök, men jag tror ändå att det kommer att passa bra till huset.

Jag tror defenitivt att du är på rätt spår när du vill anpassa dig till husets stil istället för att göra något som är modernt just nu.
 
Till vårt hus från -33 väljer vi ett kök med innanförliggande luckor/lådfronter / ramlucka med spegel och en fasadkant mot spegeln (se inlägg i tråden Sekelskifteskök)
Stilen på 30 talet är lite olika utifrån vad jag har läst mig till, ett tips är att kika på andra detaljer i huset (dörrar, fönsterfoder, socklar etc) Våra luckor kommer vi matcha mot just spegeldörrarna som vi har i hela huset och då vi anlitar en lokal snickare blir känslan att det hela är platsbyggt.
Annars vet jag att helt släta dörrar med en vis kant fasning ej heller är helt fel, det viktiga som knyter ann är som pinebar säger handtag, knoppar gärna synliga gångjärn och självklart färg valet - vi kör på en ljus vanilj ton på väggarna och en ngt mörkare vanilj ton på köket tillsammans med valnötskant på bänkskivan i laminat med brun/svart granit mönster.
Släng gärna in lite äldre stil på armaturer, krokar etc, men i mtt tycke inga massiva ekskivor eller rostfria fläktkåpor, kylskåp el synliga micros osv. Försök dölja så mkt vitvaror som det är möjligt.

Lycka till med att skapa och bevara den så härliga 30-tal och funkis andan.

Mazen
 
Typiskt kakel på 30-talet var väl det vanliga kvadratiska vita. Det hade just konkurrerat ut det gamla fasade.
 
Vi hade ju en hel del original i vårt hus när vi flyttade in.
Förutom spisen är jag rätt övertygad om att det mesta på den här bilden är original från 1938.Kok2.jpg

I badrummet fanns också det turkosa kakel som jag har träffat på i tre olika hus och lägenheter från 30 - 40-talet som jag har bott i och som jag betraktar som ganska typiskt för den tiden.
IMG_5008.JPG
 
Handfatet med separata kranar... :)
 
En hand under varje så blir det ju skönt i genomsnitt...
 
Bor i en lägenhet från -38 och känner igen en hel del från pinebars bilder:
Samma typ av köksluckor, vattenkran och lampa,
nästan exakt samma diskbänk och
liknande halvhögt stänkskydd på väggen (även om mitt var i vitt porslin och tyvärr inte gick att rädda vid renoveringen).

...fast det mest tidstypiska är nog den låga bänkhöjden.
 
Helr otroligt, bilden från toan ser ut att vara från vårt hus.
I köket tror jag att det blir ståt vit från IKEA. Matt svart stenbänkskiva, hel rostfri täckande diskbänk. Innbyggd kyl, diskmaskin mm. Men fläkt måste man ju ha. Porslinsknoppar och snäckhandtag. Funderar på en ispis sm står på golvet med induktionshäll på. Antagligen vitt eller grått kakel. Vad hade man för lampor? När det gäller golvet så undrar jag om linoleum lades på 30-talet. Det är snyggt med rutigt. Är det hållbart om man spiller vatten mm? Ska det limmas eller klick?
 
Kolla Apparat (www.apparat.nu) - blir du inte nöjd här vet jag inte hur någon kommer att kunna hjälpa dig.

Lycka till // Gustaf
 
Mitt tips är blocket och folk som vill slänga/sälja ett funkiskök pga renovering.

Kolla även www.Byggfabriken.se som har butik i centrala malmö. De har allt gammalt och klassiskt. Nyproducerat med gamla metoder och kvalitet.

Tror de en av killarna i The Cardigans som håller i trådarna, osäker dock.

Lycka till!
 
Jag har ett gamalt kök liknande Pinebars. Nu vill jag ha ett nytt likandant fast större och med 2000 standard. (tack för tipsen för Byggfabriken och Apparat). Hurtsar och skåp och luckor är fortfararande i bra skick men för få och för låga. Jag skulle vilja blanda nytt och gammalt främst för att jag är snål men oxå för att det är lite kul. Är det nån som har tips?
 
Kolla med Himlekök utanför Varberg! När jag var där i höstas hade de ett jättefint kök i sin utställning. Vet inte om länken funkar, men det är i alla fall köket längst ner i mitten som jag tänker på. http://www.himlekok.se/VarUtstallning.aspx
Himlekök är ett snickeri som har specialiserat sig på kök. De kan nog hjälpa dig med det mesta!
Vi har beställt vårt kök därifrån (kommer i början av juni!) och vi upplever att vi fått ett mycket trevligt och kunnigt bemötande och ett mycket bra pris på vårt drömkök!!
 
Jo Himlekök är helt klart intressant. Nu ska jag rita köket med alla detaljer och skicka ut till alla som kan vara kapabla att göra det. Platsbyggt funkiskök blir det bara vi har råd.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.