mindz skrev:
Vi bor uppe i lycksele (12mil ovanför umeå) ..dom eldar i kamninen i stort sett varje dag ..vilket vi oxå kommer göra.
Om du ändå skall elda i kamin varje dag, varför inte investera i en ordentlig vedpanna med ackumulatortank och elda varannan-var tredje dag istället?
 
Vi har inget pannrum, och svårt att göra ett oxå annars hade jag slängt in en vedpanna ..
 
Ni har alltså ingen skorsten, förutom den till kaminen heller?
Har huset alltid värmts med el?
 
nej vi har ingen skorsten förutom den till kaminen ....jag tror att det alltid har det ...
 
Den långsiktigt riktiga lösningen känns ju ändå som biobränsle. Antingen ved om ni har tillgång och får arbetsinsatsen att fungera, alternativt pellets (eller varför inte en kombination). Men detta kräver ju et pannrum och installation av en skorsten.

El, i vilken form det än vara må, är inte långsiktigt hållbart som värmekälla.
 
En möjlighet är ju vattenmantlad pelletskamin för att bära in 20 m3 ved i huset känns inte riktigt bra, Pellets går ju möjligen fixa matning från större förråd i uthus/garage med vacuum transport men med tanke på att pelletspriset verkar haka på elpriset fast något billigare så är nog jord/bergvärme det bästa alternativet ändå..
Om gratis/egen ved funnits kan det ju varit ide kanske att bygga ett fristående pannrum el installerat en kakelungnspanna med ständigt spånigt hus som följd..
 
mindz skrev:
[länk]
denna då ? någon som har en sådan ?
Det är bra grejer så det är ett alternativ, tyvärr är de relativt dyra och kan jämföras med en bergvärmeinstallation i kostnad.
 
bara för att en luft/vatten värmepump fungerar i kalt väder så betyder det inte att det är ett alternativ.
den ger ju usel verkningsgrad när det är kalt, så den funkar inte till trådskaparen.
den låga arbetstempen kan dock vara bra för en som bor söderöver o får en köld knäpp, då behöver han inte lika kraftig elpatron & kan säkra ned (han behöver fortfarande elpatron, då både effekt & verkningsgrad är låg när det är kallt)

elpatron är nog billigare för trådskaparen än att välja en luft/vatten värmepump.

docks så kan han såklart välja en markvärmepump, vilken han verkar vilja (käns som han bara vill ha medhåll, för att våga invesera)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.