Vi ska bygga ett hus på landet och har möjlighet att välja husets placering fritt på en åker. Det finns två alternativ:
1. Bygg huset nära vägen (ca 30 m)
2. Bygg huset långt från vägen (ca 150 m)

Vad kostar det att anlägga en grusuppfart till huset (per kvm) om man utgår från att det inte finns särskilt mycket komplikationer?

Följdfrågor:
Hur bred bör vägen vara?
Vilka material bygger man vägen med (hur tjockt)?
Vilka laster ska den klara?

 
Ska du bygga hus så räkna med att du behöver minst 18/27 tons boggitryck så att du klarar cementbilar och dylikt

4 meters bredd är rätt ok. Tänk på att göra den bredare vid "mynningen" så man kan komma ut och in med stora bilar och släp.

Vilka matrial och hur mycket beror på omgivningen.
 
24 skulle det vara. Tänkte på en trippelaxel bak vilket förekommer på större betongbilar tex
 
Jag skulle bygga huset närmare vägen om det inte är en väldigt trafikerad väg.
Sedan beror det väl på var ni kommer att få vatten, el, avlopp o.s.v ?
Det är VÄLDIGT dyrt att bygga väg. Vi har byggt nära 150 m och det blev DYRT.
Vägen skall hålla under byggnationen för betong- och grusbilar m.m. Rejält tilltagen parkering måste också finnas så bilarna kan svänga.
Är det sank mark kanske man behöver sätta duk under, det gjorde vi.
 
Hemmakatten
Det finns flera trådar om hur en grusväg anläggs.Men generellt så grävs översta skiktet alv, gräs eller vad det nu är, bort,ca 10-20 cm. På detta läggs geoduk, sedan ett bärläger av kross ca 30 cm (gärna grövre underst). När bygget är färdigt och vägen komprimerad av all byggtrafik justeras ev. håligheter eller annat och ett fint översta lager läggs på.

Detta ovan är i idealfallet. Är det sankt kanske krossen bör vara ändå tjockare. Vi har på några ställen 50 cm tjockt bärlager. Vi har också på två ställen markrör under vägen för avrinning. Vår infartsväg är ca 225 meter lång. Det gick åtnästan 1000 ton kross. Vi betalade (om jag kommer ihåg rätt) uppåt 200´ (vitt) för vägen. Då ingick också rörgrav och nedläggning av el- och telekablar bredvid vägen. Vad jag förstår så är detta ett bra pris. Husföretag kan säkert ta både 2 och 3 ggr så mycket. Vi anlitadeen lokal grävare för arbetet.

Kom också ihåg att du måste ha tillstånd från väghållare för att göra en utfart till den'riktiga' vägen. Det kan vara antingen kommunen eller vägverket (om det är en läns- eller riksväg). Vår väg utanför är en länsväg med 70 i hastighet. Det var inte heltsjälvklartatt vi skulle få tillstånd. Vägverket är väldigt noga med att siktkraven tillgodoses. Vi fick, tillsammansmed tillståndet, en flera sidor lång beskrivning med krav på hur utfarten skulle utföras. Bl.a. krav på ökad bredd sex meter in från vägen,krav på radie, krav på att utfarten inte får ha större lutning än max 20 cm från vägen (vi fick fylla upp en del), vägtrumma under samt asfalt minst 1,5 m in från vägen. Tillståndet räcker i 2 år och infarten måste inspekteras av Vägverket innan slutligt godkännandeges.

Nå, det sista var en parenter, du kanske redan har klart med infartstillstånd.

Vad gäller läget på huset skulle jag lägga huset där detär vackrast utsikt och omgivning, oberoende av avståndet till vägen. Tänk också på solläget (man brukar vilja ha söderläge på tomten). Hur planerar ni tomten? Över hela fastigheten eller bara närmast huset? Om ni skall ha en mindre planerad tomt i närheten av huset, kan det vara väldigt vackert att ha en trädallé över åkern fram till huset.
 
Nu byggs vägen. 150 meter blir den och det tog grävmaskinen ungefär en dag (600 kr timme + moms) att ta av matjorden (30 cm). Därefter har en dumper kört bergkross 0-90 (förstärkningslager) på vägen. Första räkningen på i princip allt bergkross gick på 27 000 + moms för 289 ton. Sedan ska det på ett bärlager och ett slitlager.

Och så har vi traktorgrävaren som har jämnat till högarna med bergkross. Vet inte hur mycket tid han lagt, kanske en dag. Vet inte heller vad han kostar.

/Magnus.
Nytt hus
 
Hemmakatten
Kul att få återkoppling på tidigare inlägg. :) Din väg kommer att bli riktigt bra! har tittat på din blogg. Roligt att följa den.

PS. Glöm inte att lägga upp ditt hus/byggprojekt/blogg under "Socialt och projekt" så fler får chansen att följa ditt husbyggande.
 
Idag kom betongbilarna. Trots 20 cm bergkross så sviktar vägen 10 cm när man trappar på den. Det rör sig under fiberduken. Men så har det regnat väldigt mycket de senaste veckorna. Framför allt verkar det vara mjukt där vi grävt för ledningar, mitt i vägen. I hjulspåren på sidorna av vägen är det fast och betongbilarna har varit breda så det har tagit sig fram med lite hjälp.

Läs på bloggen
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.