Hej!

Standarderna varierar ju med tiden, så jag måste höra med er om ni kommer på nån praktiskt/estetisk anledning till att välja 200 eller 300mm från golv?

/L
 
Beror väl på hur mycket man vill kröka på ryggen! ;)
 
Varför är då senaste standarden 200mm?

/L
 
För att någon tycker om att kröka på ryggen?

Hur ett uttag placeras beror mest på hur det är avsett att användas. Att det skulle ha någon större betydelse om det sitter 200 eller 300 ög är nog ovanligt. Möjligen skulle vissa möbler inte riskera att krocka med kontakter etc om uttaget sitter lägre. Ibland sätter man uttagen dikt mot golvlisten. Sen kan man diskutera om det ser snyggare ut om de sitter vertikalt eller horisontellt. Det viktigaste ur estetisk synpunkt är nog att det ser likadant ut i hela installationen.
 
Att ha uttagen längs golven är inte självklart bäst, vissa uttag tex bredvid fönster är bättre att ha i nivån med fönsterbrädan.(Lampor i fönster) Att ha en del uttag i samma höjd som strömbrytarna är också praktiskt (dammsugare, strykjärn, hårfön etc).
Bakom ett skrivbord är det praktiskt att ha uttag högre än bordsskivan (iallafall om man har tex en dator ovanpå bordet etc etc... Titta hur det ser ut i ett kontor, kabelränna med uttag i skrivbordshöjd strax under fönstren.....

I elektricitetens barndom satt väl uttagen ganska ofta i bekväm brösthöjd....


Vem som tyckte det var en bra ide att behöva krypa längs golven för att koppla in elapparater vet jag inte, ryggkrökning är inte så bekvämt egentligen....
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.