Hej
Har ett 5 år gammal Willa Nordichus som är byggt med den omskrivna metoden med oventilerad putsfasad på trästomme. När vi skulle bygga så pratade vi med säljaren om att ev bygga med betongblock istället för trä, han avrådde då med argumenten att man byggt med ovanstående metod i många år utan problem och dessutom så var trähusen bättre isolerade m.m. Nu funderar vi på att bygga alt bygga ut och då har vi haft mäklare som tittat och värderat huset, flera av mäklarna råder oss att byta fasad och detta gäller även de byggare och arkitekter som vi pratat med, de säger att fuktproblemen kommer förr eller senare.

Vem ska ta kostnaden för en ny fasad?
Det kan inte vara rimligt att ett hus som är 5 år ska behöver putsas om med en kostnad på flera hundra tusen.
I mina ögon är det Willa Nordic som ska ta kostnaden men vad gäller?

Tacksam för svar
 
Förmodligen kommer ingen vilja ta på sig något ansvar om det inte uppstår några problem. Och uppstår det inga problem under tio år, så står man där sedan om det blir problem efter tolv år.

Är det byggt flera hus i samma område med samma teknik som har fått problem?
 
Nej, det är ingen gruppbebyggelse men då vi fått signaler att huset tappar ca 500.000:- till 1000.000:- på att vara byggt med nuvarande metod och att byggare mfl säger att det till 90% kommer att bli problem i framtiden så känns det som att det är läge att göra något åt det.
 
Är det NCC eller Skanska som byggt på Annehem i Lund. I vilket fall som helst så har de bestämt att byta ut alla fasader på alla dessa hus kostnadsfritt för ägarna.

Men konstruktionen i sig är det egentligen inget fel på. Problemet är att det läcker in vatten, vilket man aldrig kan förhindra, vilket gör att konstruktionen är dåligt. Men om det inte läcker in vatten så får ni heller inga problem. Så själv tror jag att ni skulle få svårt att kräva att Willa Nordic skall byta fasaden till er om det inte finns några problem idag. För har ni inga problem så är det ju inget fel med konstruktionen. :)

Men återigen så finns det ju andra firmor som byter ut fasader till dess ägare eftersom det har uppstått problem, jag vet att byggfirman för huset till Annehem, sa att det inte var tal om att byta ut alla fasader på alla hus överallt. Att man gjorde det i Lund berode lite på det utsatta läge som husen låg på. Där det i princip regnar i sidled och där med så tränger vatten in. Men om det uppstod problem på andra områden, så var det inte säkert att de skulle stå för den kostnaden. Det har stått en hel del om det i sydsvenskan, så du har kanske redan följt följetången....

Men givetviss så kommer ert hus att tappa i värde, ingen kommer vilja köpa huset med den konstruktionen när det skrivit så mycket om det. Så i vilket fall som helst så bör ni ändra fasaden om ni funderar på att sälja huset, för även om det kostar en slant att göra det, så kommer ni säkert förlora mer om ni inte gör det, samt att risken för fukt alltid finns där...

- M
 
Ghashnarb skrev:
Nu funderar vi på att bygga alt bygga ut och då har vi haft mäklare som tittat och värderat huset, flera av mäklarna råder oss att byta fasad och detta gäller även de byggare och arkitekter som vi pratat med, de säger att fuktproblemen kommer förr eller senare.

Vem ska ta kostnaden för en ny fasad?
Det kan inte vara rimligt att ett hus som är 5 år ska behöver putsas om med en kostnad på flera hundra tusen.
I mina ögon är det Willa Nordic som ska ta kostnaden men vad gäller?
Willa Nordic har 10 års garantiansvar avseende utförande. Detta innebär att ni under 10 år har chans att påvisa att er vägg har fuktskador. Om så inte är fallet får ni ta över ansvaret fårn 10 år och 1 dag.
Man kan altså inte kräva att entreprenören åtärdar något som kanske kan bli skadat i framtiden. Däremot kan man kräva att de skall göra något åt en skadad vägg.
För att få Willa Nordic att åtgärda så måste ni göra en undersökning som fastslår att ert hus har skador.
Bara för att det är en riskkonstruktion som har hög risk att vara skadad innebär inte det att 100% av hus med denna rikskonstruktion kommer att vara fuktskadade inom en 10års period.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.