Hej,

i vårt kommande husbygge funderar vi på en innerväg i glas. Nu undrar vi om ngn här har erfarenhet och byggtips...?
 
Glasbetong?
Se till att golvet är stabilt...väger mycket
 
Närå, vägg av vanliga glasskivor. Inte glasbetong.
 
Tja, det är ju mycket vanligt på kontor, så varför inte i hemmet?
 
Jag har ingen erfarenhet, men byggtips.
Om man köper glas med samma krav som glas på en balkong så tror jag att man närmar sig.
Självklart skall det vara härdat, och inte kunna bli vasst om det går sönder.
Vidare bör det ju tåle en hel del åverkan, som att man springer in med plankor i det, eller cyklar med full fart på en trehjuling.
Jag rekommenderar ett samtal till en glasmästare, alternativt också till ett balkongföretag.
Fastsättning skulle jag göra med fyra stycken L-lister i aluminium. Fläns kanske 4-5 cm. Klädd med filt mot glaset. Skruva fast listerna i tak och golv. De ena paret först, upp med glaset, sedan det andra paret för att hålla fast.

Viktigt att tänka på är att det gör ont att gå in i glas.
I alla offentliga miljöer i Sverige är det krav på att man visar att det är glas, genom att sätta något i ögonhöjd, tex en halvgenomskinlig film i form av prickar eller så.
Men det kan ju bli en intressant del av inredningen.
Gör små blommor på sommaren, röda hjärtan så här års och julgranar vid juletid.

Där kanske du kom en bit framåt...
 
Vi byggde en glasvägg på övervåningen ändå upp till noken 3,6m. Enkel konstruktion av reglar. Vägg uppdelat i sektioner i rutstorlek som gick att transportera från glasmästaren till huset i en kombibil. Spik och smal list håll glaset på plats och det fungerade. Glasväggen byggdes för att släppa in ljuset till ett rum bredvid.Värst var det när man skulle tvätta glasen ;D.
Lycka till
gaia
 
Jag skulle satsa på glas som inte går sönder i vassa skärvor vid eventuell krasch. I tex uterum används ofta glas som liknar duralex-glas, dvs miljoner små men inte vassa glasgitar vid krasch.

/Ulle
 
Vill passa på att tacka för alla bra tips!

gaia, vilken tjocklek och storlek blev det på skivorna? Vad använde ni för lister?

 
Jag har tyvärr ingen bild av väggen (står kvar i förra huset).
Det var vanliga trälistor/furu som skulle hålla glaset på plats i ramen. I genomskärning såg det ut som en kvarts cirkel (vet ej vad det fackmannamäsigt heter) och ca 1 cm på den platta sidan (halvspröjs?). Man spikar dom på båda sidor av glaset. Det var någ det biliga fönsterglaset (inga barn hemma) vi satte i. Vad det angår ruttornas storlek så var den varierande: fyrkanter nere och trianglar i toppen. Såg ut som växthusvägg. Vi ångrade att vi inte valde fler och varierande rutstorlekar som är ju lätt att göra när man sågar och tillpassar själv. När skeletet var färdigspikat så lämnade vi ritningen med måt hos glasmästaren och fick färdiga rutor hem. Allt passade fint. Vi använde ingen skydd i glaskanter och satte råa rutor in i träskelet. Hörde aldrig glasklirr när man gick förbi - golvet var stabil nog.
När man planerar glasväggen själv från början så ska man utnyttja möjligheter att varjera form och storlekar på rutor för att få litet mer liv och spänning i väggen så det inte ser ut som inbyggd glasveranda eller kontor ;).
Visa reglar kan man byta till bredare plank så det bildar smala hyllor man kan ställa små roliga ting på. Glasmästaren har genomsynlig färgad och monstrad glas att köpa som man kan blanda fritt i olika rutmonster. Det blir mycket mer spännande än det ytterst enkla vägg vi har byggd. Upptäkte möjligheter alltför sent. Hoppas ni som bygger missar inte chansen och låter fantasi spela ut i planeringen;)
Lycka till med glasbyggeriet.
gaia
 
gaia skrev:
I genomskärning såg det ut som en kvarts cirkel (vet ej vad det fackmannamäsigt heter) och ca 1 cm på den platta sidan (halvspröjs?).
= kvartstav. Kolla här: http://www.fornebysag.se/nyaFW/kvartstav.html
 
;D JA, det var kvartstav vi använde!
gaia
 
Hej å tack för alla tips.

En sak dök upp vad gäller antal glasrutor. En säger två rutor tack vare ljudisolerande förmåga. Den andre menar att detta inte är en god idé pga rengöringsproblematiken...

Synpunkter mottages gärna!
 
  • Gilla
Rikkar87
  • Laddar…
Ljudisolering???

Hur löser du dörren?

Och ljudisolera ett rum där man ser rakt in?
Varför då? Svårt att ha "hemlisar" där...
Det är väl bara om ni har hemliga samtal, och det får ni väl ha i ett annat rum då...
 
Det är klart man undrar...

Vår husmodell är ett Myresjöhus med två våningar och där ca 1/4 av huset har "fri takhöjd" dvs bara botteplan...

På övervåningen gränsar ett rum till denna del och där har vi tankar på en glasvägg. Innebär alltså situationer med ljud där nere och ev sömnbehov däruppe...

Vad gäller dörr så har detta rum fler än en vägg ;) och insynen fixas väl med ngn typ av draperi eller jalusi.
 
Det var ett tag sedan, men ville bara tacka för synpunterna.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.