Hej.

Vi har nyligen köpt ett hus med en gammal lada på tomten. Vad vi verkligen hoppas på är att det finns häckande svalor där på sommaren. Om det inte finns, är det någon som vet något trix hur man kan få dit dem?

Mvh
LOS
 
Om du vill att de skall häcka invändigt så behöver de kunna flyga in genom tex en port/dörr eller ett fönster. Om de är intresserade så brukar de inte ara allt för kinkiga.

Utvändigt kan man sätta en 1x5" eller liknande som en hylla på väggen lite under takfoten.

Det gjorde vi i stugan , där sitter hyllan ca 2,5 m över mark ca 30 cm under takfoten.
Trots att de har hyllan så möter man ibland med en svala som kommer susande in genom porten bredvid, när man själv är på väg ut.


Men för att locka svalor till trakten om det inte finns några där..... Odla flugor och mygg kanske.. ;-)
 
Vad glad jag blir när någon VILL HA svalor istället för att försöka göra sig av med dem. :) Leta i taket på ladan. Deras bon brukar vara lätt synliga och de verkar använda samma bon varje år. Vi ställer upp ena ladudörren när de anländer på våren för de föredrar att flyga in genom den framför trekanten i nocken. Vi brukar ha tre fyra par här och har tack vare dem aldrig några problem med myggor. Hoppas det går bra!
 
Så här kan det se ut på svalhyllan. Notera brädan bakom, jag var tvungen motera dem för att de inte skulle bosätta sig mellan ytter och undertaket. (nej det är inte heltät).
från porten till hyllan är det inte långt , det är bara ni räkna ribbor på väggen.
 
  • Svalhylla.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Gilla
Mare0605
  • Laddar…
Vill bara meddela att det finns gott om ladusvalor och tornseglare, i och omkring vår lilla gård. :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.