Kan man på ett enkelt sätt ta reda på om tomten man köpt behöver sprängas INNAN man börjar schakta för grunden?
 
Ja, genom att låta en geotekniker göra en undersökning. För att vara lite mer säker så ska de helst ta lite "provhål" och då kan det kosta uppåt 10 000:-. Men ibland kan du få ett utlåtande baserat på kommunens geokartor och en enklare besiktning som kan vara lika bra, det beror helt på markförhållandena. Om inte kartorna och en okulärbesiktning ger ett entydigt svar så ska man nog borra.
 
Är det ett måste att göra en undersökning av marken eller kan man se direkt om den är bra?
Vår tomt är mer eller mindre ren sand 3 dm ner och har hört att detta är det bästa man kan bygga på
 
;D

Vår tomt var ren fin havssand minst 4-5 dm ner. Alldeles underbar! Men vi gjorde en geoteknisk undersökning - TACK OCH LOV! - som visade att det var allt möjligt där under. Lera, snäckskalsblandad jord och sand samt under halva huset rena rama urberget! Det där med berggrunden var vi helt oförberedda på.

Vi schaktade ur och såg att berget på sina ställen började 4,5 meter ner och bildade djupa raviner med sand/lera/jord mellan. Bara att spränga!

Vi som ALDRIG hade trott att vi skulle hamna i den sitsen. Nu står vårt hus på solid makadam. Tack vare alla schyssta människor här som upplyste oss om värdet av geoteknisk undersökning - TACK!

Så det där med fin sand får åtminstone mig att le :)
 
Karl o Angela skrev:
Vår tomt är mer eller mindre ren sand 3 dm ner och har hört att detta är det bästa man kan bygga på
Är du säker på att det inte är silt? Silt ser ibland ut som sand men är lömskare än till och med Björnligan. Tjälfarligt och ställer särskilda krav på schaktningen.
 
Jag är rätt säker på att det är sand eftersom dom tog sand ifrån tomten när dom byggde en stor väg på 50 talet. Och på den första "ritningen" på tomten från slutet av 50 talet så står det att en del av tomten är en grusgrop= sand
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.