Hej har blivit mer och mer nyfiken på Älvsbyhus Sleipner och sökt runt här, men nu gör jag en egen tråd.

Ni som bygger eller har Älvsbyhus och kanske just Sleipner svara gärna och kom med tips.

Trots enkelheten (man ser ju på bilderna att det inte är direkt toppenfinish på materialval och utformning) känns det ändå som hyfsad kvalité med det mesta i huset? Känns det prisvärt? Något man direkt skall göra andra tillval på?

Vad kostar tillvalet att bygga ut balkong plus veranda på gaveln?
Ni som har det är ni nöjda med det tillvalet?

Har någon av er gjort tillvalet att bygga färdigt övervåningen direkt?
Hur utformade ni övervåningen och vad kostade det er?
Någon som byggt så här på ovanvåning: ett sovrum i ena änden, allrum i mitten och ett stort badrum med dusch, hörnbadkar och bastu i ena änden?

Ni som byggt garage, (vi är sugna på dubbelgarage) rekommenderar ni vidbyggt eller fristående?
Gjorde ni egen bottenplatta först så det var klart?

Har ni haft problem med fukten och krypgrunden?
Behöver avfuktaren gå hela tiden?

Är ni nöjda med värmepumpen och isoleringen?
Tycker ni att huset känns lagom energisnålt även under vintern?

Ni som installerat kamin, vilken kan ni rekommendera?
Hur bra värmer kaminen upp resten av huset en kall vinterdag?
Vad kostade kaminen er totalt?

Hur är ljudisoleringen? Känns väggar och golv stabila och gedigna, eller knakar det överallt?

Larminstallation och bredbandsuttag, någon som gjort det från början eller efteråt?
Vad kostade det er?

Vad i efterhand ångrar ni att ni inte tänkte på med allt som har med bygget och huset att göra? Ge tips om vilka fallgropar som finns!

Har ni märkt några brister, saker som i efterhand börjat strula?
 
Vi bor i ett sleipner sen 2 år. Ska försöka svara iaf på en del för jag vet/minns hur det är när alla tankar snurrar.
--------------------------------------------------------------------------------
Trots enkelheten (man ser ju på bilderna att det inte är direkt toppenfinish på materialval och utformning) känns det ändå som hyfsad kvalité med det mesta i huset? Känns det prisvärt? Något man direkt skall göra andra tillval på?

Svar: Det beror på vad man tycker är hyfsat. Det märks att husen görs på löpande band och att det inte blir som om man gjort det själv dvs alltid så noggrant. Men ok kvalitét får man väl ändå säga. Husen är ju billiga så det är klart att det är basic grejer de sätter in. Men sen kan man alltid fixa till själv. Vi är överlag mycekt nöjd. Vi har fått ett helt hus för en bra kostnad och kan sen själv fixa olika grjer som gör det mer unikt. Så, ja, prisvärt, man får det man betalar för.

Det finns mkt man ska göra tillval på som man inte tänker på och som de inte upplyser en om: vilka fönster, extra balkongdörrar, eluttag, tv-uttag, teleuttag, fönsterlampsuttag, innerdörrar, extra fönster, extra utelampor, förbereda för golvvärme, förbereda för inbggnadsugn etc etc. Mkt kan man ju sen fixa själv kanske billigare men det man inte kan ordna själv som de kan göra klart är guld värt. Sen är mga grejer mkt enklare att göra innan det är lagt golv, tapetserat osv. Vi t ex fixade färdigt uttagen för centraldammsugaren och rören som skulle upp på ö-våningen innan de spikade igen skarvarna, mkt bra!

Vad kostar tillvalet att bygga ut balkong plus veranda på gaveln? Svar: Vet ej men tipsar om ett underbart forum där du hittar de flesta svaren. http://alvsbyhus.forum24.se/faq.php

Ni som har det är ni nöjda med det tillvalet?

Har någon av er gjort tillvalet att bygga färdigt övervåningen direkt?

Hur utformade ni övervåningen och vad kostade det er? Svar: Vi ska börja m den nu i juni. Det blir 1 stort sovrum på vardera gavel, allrum, badrum och bastu i mitten. Hantverkare ska komma och regla och isolera och det kommer att kosta ca70' vilket är ett mkt bra pris. Vi kan inte det själv. Sen kommer vi att göra resten själv så mkt som möjligt. Det lär nog inte landa på under 200' totalt innan det är klart. Sen beror mkt på vad du vill ha där uppe och hur mkt du gör själv.

Någon som byggt så här på ovanvåning: ett sovrum i ena änden, allrum i mitten och ett stort badrum med dusch, hörnbadkar och bastu i ena änden?

Ni som byggt garage, (vi är sugna på dubbelgarage) rekommenderar ni vidbyggt eller fristående? SVar: vi har byggt ett fristående dubbelgarage på 50m2 själv (större och billigare än Ä-hus största). Vi byggde sommaren innan huset kom och det var perfekt att ha ett ställe att han grejer på. Finns ju för och nackdelar med båda frist och vidbyggt. Vi kommer ev att bygga ihop hus och garage i framtiden men ville ha så här nu iaf. Mga som har vidbyggt klagar t ex på avgas och annan dålig lukt som kan komma in i huset via garaget. Men det beror som sagt på hur man vill ha det.

Gjorde ni egen bottenplatta först så det var klart? Ja

Har ni haft problem med fukten och krypgrunden? Absolut inte. Vi har isolerat på insidan av kantbalken och så har vi ett element som vi har m fjärrstyrd på och avslagning som går ibland under vintern. nackdelen med avfuktaren som kommer med huset är att om det blir under 5+ där nere så fryser den, så därav elementet. Men annars inga problem.

Behöver avfuktaren gå hela tiden? Ja i princip, men den drar inte mkt el. MAn ska ju ha en avfuktare där hela tiden fö rat tundvika fukt. MEn problemen som Ä-hus är kända/ökända för med fuktproblem sen tidigare, gäller de äldre husen som byggdes typ på 70- /80-talet och det är inte samma princip nu.

Är ni nöjda med värmepumpen och isoleringen? Svar: Värmepump så där. Den är väldigt känslig för väderväxlingar så kan ibland ta lite tid innan den ställer om iaf här uppe. Vi har en stor täljstenskamin som vi värmer huset m under den kalla tiden och har knappt på nåra element och kaminen och pumpen funkar bra ihop genom att den återvinner överskottsvärme. Sommartid brukar vi helt stänga av elpatronen. Men då e vi bara två vuxna så för det räcker varmvatten osv. Men det kan säkert skilja sig beroende på var i landet man bor och hur klimatet är.

Sen drar det kallt från tilluftsventilerna så vintertid brukar vi i sovrummen sätta lite "ludd". Det drar också via balkongdörrar. Men skiljer sig från hus till hus. Vi tycker inte att det är ett kallt hus däremot varmt på sommaren, fast det gäller de flesta hus en varm sommar.

Tycker ni att huset känns lagom energisnålt även under vintern? Svar: Ja. Sen beror det som sagt på var man har för värmekälla och när man isolerat ö-våningen så ska det ju märkas på elräkningen.

Ni som installerat kamin, vilken kan ni rekommendera? V`Svar: Vi rekommenderar så klart det vi har, men då har vi en 1,6 tons tulikivi med bakugn så den värmer hela huset med eldning var 3:e dag vintertid. Man måste fundera ut vad man vill att den ska ha för funktion, bara/mest mysfaktor eller även med uppvärmningsfunktion utan att du måste elda jätte jätte ofta för att det ska ge ngt. Det man också ska tänka på om man vill ha en större/tyngre är att man ska se till att förbereda fundament för den före huset kommer. Grundmotnerarna förberedde ett ordentligt åt oss och sen behöde vi bara såga upp golvet och gjuta upp til golvnivå ca 30 cm. Så vi behöver aldrig fundera på om den står bra. De tog inte mkt för det heller.

Hur bra värmer kaminen upp resten av huset en kall vinterdag? Svar: till "kalsongläge" om man så vill : )
Vad kostade kaminen er totalt? Svar: ca 75' allt utom plåtarbetet på taket krign skorstenen. Men då fick vi en hel del rabatt ca 20' och den är som sagt stor.

Hur är ljudisoleringen? Svar: lyhört vilket man märker av om man har gäster i ett annat rum och det är tyst, inte annars tycker jag.

Känns väggar och golv stabila och gedigna, eller knakar det överallt? Svar: Ja. Har aldrig tänkt på att de inte skulle vara det. Vi har lagt in parkett över hela bottenplan själva samt klinker och golvvärme i hallen.

Larminstallation och bredbandsuttag, någon som gjort det från början eller efteråt? SVar: Bredband via telejack efteråt, inga problem går att göra själv (oavsett vad Telia säger). Funderat på larm men inte gjort det. Men en granne i ett likadant hus har gjort det. Dock vet jag inte vad det kostade. Beror också på om man gör det själv och det gjorde de vet jag. Så de betalade bara för grejerna.
Vad kostade det er?

Vad i efterhand ångrar ni att ni inte tänkte på med allt som har med bygget och huset att göra? Ge tips om vilka fallgropar som finns! Svar: Jodå, lätt att vara efterklok och mkt märker man eftersom. Det viktigaste är att dubbelkolla allt ni beställer och tillval ni gjort så att de finns med på avtalet. Se till att kolla ordentligt så att ev fel, missar blir åtgärdade. Anmärk på allt som inte är ok och se till att få med i besiktnigsprotokoll. Som sagt, om ni ej varit så registrera er och börja surfa runt på forumet jag tipsade om, det är helt suverätn och jag önskar att jag visste om det innan vi började. http://alvsbyhus.forum24.se/faq.php

Har ni märkt några brister, saker som i efterhand börjat strula? Oj, säkert finns det sånt men inget stort som jag kommer på och vi har faktiskt fått fixat allt vi påpekat.

Hoppas att detta hjälpte ngt!
 
Stort tack "Saigon" för att du verkligen läst mina frågor och svarat bra på dem!

Nu kom någon fråga till upp i skallen.

Läste någonstans att innerväggarna bara är 10 mm och sviktar? Tycker du att det stämmer?

En del har också fått tapeter m.m. som spruckit för att huset rör sig. Har ni märkt sådant?

Tack igen.
 
Ingen orsak, vet som sagt hur det är!

Innervägarna är endast 10 cm och "ihåliga" dvs ej isolerade, men jag vet att en del isolerar dem innan tapetsering. Du får räkna med att mycket inte är rakt när det gäller väggar, golv etc, fast å andra sidan, i vilket hus är de det??? Jag tycker inte att det har utgjort något problem. Vi har hängt upp tavlor, badrumsinredningar, hyllor, tapetserat fondväggar själva etc, och det har blivit bra.

Genom att alla nya hus sätter sig inom de första åren och dessa tapetseras innan dess, så får man räkna med att det kan bli sprickor i tapeterna, mer eller mindre. Vi har haft tur och har inte fått mkt sånt och det lilla som blev kom de och fixade och gjorde det bra. Vi slutbesiktningen så ska man kolla av tapeterna själv och se om man tycker att de gjorts fel, inte gjorts snyggt osv och se till att få med i protokollet, vilket vi gjorde och besiktningsmannen påpekade också sånt. När det sen finns i protokollet så kommer de och fixar detta, i vårt fall efter ca 1,5 år. Det var bra att det kom först då för då fixade de också sprickor som uppkommit och de hade ju inte synats om de kommit efter nga månader.

Sen får man komma ihåg att de är trähus och trähus rör sig, knakar lite och så pga väder och vind, men jag gillar tanken att huset är "levande" och vi besväras inte av detta.

Hör gärna av dig om du har fler frågor!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.