Hej!

Funderar på att eventuellt lägga ett bud på ett hus byggt 1970 med källare. Huset är besiktat av Anticimex och följande framgår av protokollet (se text och bild).

Puts och färg släpper från underlaget på källarväggar mot den motfyllda framsidan. Förråd, klädkammare, bastu och tvättrum. De upptäckta puts- och färgsläppen invändigt på källarytterväggarna indikerar att källarens utvändiga fuktskydd ej längre fungerar tillfredsställande.

Uppreglad och isolerad golvkonstruktion förekommer i hall, korridor, sovrum med pentry och gillestuga. Vid kontroll av konstruktionen uppmättes höga fuktvärden och mikrobiell lukt upplevdes. 82 % relativ fuktighet uppmättes i provhål under
trappen Risk för mikrobiell tillväxt föreligger om den relativa fuktigheten (RF) i den omgivande luften är över 75 % vilket i furuvirke motsvarar en fuktkvot (FK) på 17 %.

Golvbrunnen är inte utbytt i samband med renovering av badrummet. Risk finns att det nya tätskiktet inte har kunnat anslutas till golvbrunnen på ett riktigt sätt, vilket kan leda till fuktskador i omkringliggande konstruktioner. Ursprunglig plastmatta finns under klinker och kakelplattorna. Då ytskiktet i utrymmet består av klinker och kakel som lagts direkt på den befintliga plastmattan kan
vidhäftningen mellan klinker och plastmatta vara svår att uppnå och risk finns att klinkerplattorna släpper från underlaget.
Förhöjningsring i golvbrunnen är en riskkonstruktion då det ofta förekommer otätheter mellan förhöjningsringen och brunnen, vilket kan leda till fuktskador i omkringliggande konstruktioner. Sprickor finns på vägg i hårdfog i nederkant i duschzon.
Klinkerplattor har lokalt släppt från underlaget.

Vad kan detta innebära? Stora kostnader? Går det överhuvudtaget att fixa?

/Go4it
 
  • kallarvagg.JPG
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • golvbrunn.JPG
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
En gissning är att du behöver göra en dränering av källare samt totalrenovera badrummet. Om det vill sig illa måste du även riva upp golven i källaren, låte det torka ut och kanske välja en annan läggningsmetod för golvet. Tex platonmatta med ventilerad golvsockel.

Svårt att säga vad det kan kosta, mycket beror på hur stora skadorna är och hur mycket du kan göra själv eller behöver leja till. Badrummet verkar synnerligen klantigt renoverat.
 
Golvbrunnen skulle du behöva byta (= ev bila upp golvet lite). Det uppreglade golvet ska bort, det stänger in fukt.

Så badrummet behövs göras om. Bad rum har det dyraste kvm priset i ett hus. Så räkna med minst 30 tusen (om du gör det själv) och uppåt finns det nog ingen gränns. Men rimligt är kanske runt 80.000 - 150.000 om du lejer bort det hela beroende på hur mycket nytt som köps in.

Det är ingen fara för huset alltså, utan risken att du får möggel i badrummet, så det behöver rivas på sikt. Inget akut, men jag skulle heller inte använda det badrummet under tiden.

En drännering är också något som ni skulle behöva göra på sikt. Svårt att säga hur mycket det kostar, men runt 2000:- Löpmetern runt huset är rimligt. Alla altarner & likande måste rivas då.
 
Att inte byta golvbrunn vid en badrumsrenovering är ungefär som att renovera en bilmotors topplock utan att i samma veva byta toppackning...
Det går inte att försöka byta bara brunnen utan att förstöra ev. tätskikt. Med andra ord; ny brunn= nytt tätskikt. Nytt tätskikt= nytt kakel och klinker. Nytt kakel och klinker= jättefint badrum och ett fint litet hål i plånboken.

Skadan på källarväggen ser även den dyr och tidsödande ut om det är en yttervägg.
 
Räkna med att behöva dränera om runt huset, fixa golv och väggar invändigt samt även totalrenovera badrummet.
Ja, det blir ganska stora kostnader.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.