Nu har man ju klantat tilldet iaf. Köpte färg till huset, skulle måla idag o till min förskräckelse var färgen mycket ljusare och helt annorlunda än vad vi målat första varvet med. Vet ej vem som gjorde fel,om vi skrivit upp fel kod eller vad. Den koden vi best'ällde är iaf helt fel,men hur bevisar man att färghandlaren gjort fel?
Det vi behöver är mera röda piment i den nu ljust gråa färgen,det ska vara lila aktig mörkare grå färg. Går det att fixa i efterhand i färghinken? Kan man välja en ny kod som påminner om den man ska ha eller måste vi köpa helt ny färg?
 
om det är så att alla pigment som ingår i färgen är mindre av än vad det skulle vara så går det (teoretiskt sett) att lägga till. Sen om de har lust att räkna och fixa och ta på sig ansvaret att det blir rätt i affären är en annan fråga. Men jag har gjort det några gånger när jag jobbade i färgaffär. Om det däremot är så att just den kulören som ni har fått som är fel innehåller lite mer av ett visst pigment då går det inte att neutralisera det. Likaså om det ingår ett pigment som inte ingår i receptet till den kulören ni skulle ha. Tidigare var det vanligt att receptet stod på burken, på den lilla lappen de skriver ut med vilken färg det är. Nu för tiden är det inte alltid så, särskilt om det är nån märkesspecifik kulör med ett namn, tex "Silvergrå". Har färgen däremot en NCS kod (typ 2030-Y50R) så borde receptet stå på lappen. Jämför recepten från gamla burken och se om de är lika.

Ni ser väl för övrigt på lappen om det är samma kod som ni uppgav eller inte? Om du inte är en känd kund så tror jag inte att färgaffären kan tänka sig att ta tillbaka en burk bara för att ni säger att den är felbruten, men ni kan ju prova. Det går ju dock inte att bevisa att de har gjort fel så de är i så fall väldigt schyssta om de låter er byta.
 
vi har nu kommit fram till att koden vi beställde är en gammal kod som vi använde till förstas varvet,sen valde vi en ny kod som vi tydligen inte skrev upp,så felet är vårt. färgen är alltså ljusare än den vi ska ha,och vi kan tänka oss att ta en helt ny kod som påminner om den färg vi ska ha,eftersom vi inte hittar nån kod nu som ser exakt ut som den vi har,vi kan bara gissa eftersom vi inte skrev upp den. Så går det alltså att byta kod om pigmenten är ljusare i den som ska ändras alltså, eller kan dom bara experimentera till en önskad nyans,isåfall kör det ju ihop sej då vi ska bygga o måla garaget i ett senare skede om vi inte har en kodnumer?

Antagligen kostar denna service lite,men det vore okej så länge det går att fixa till
 
Vill ni experimentera så får ni nog göra det själva, det finns flytande pigment på småflaskor att köpa. Det är dock oerhört svårt att göra det på känn om man inte har en bestämd kod att gå efter och man kan ju inte ångra sig om man redan har hällt i nåt. En gul ton kan tex bestå av en viss mängd svart, gult och rött pigment och det är balansen mellan dem som skapar kulören. Det går inte att bara säga att kan ni göra den här färgen mer beige, eller nåt sånt. Även om man skulle fördubbla det recept som ni har för att göra färgen mörkare så kan det bli helt fel och en viss kulör tar över för att mängderna blir annorlunda. Dessutom blir det ju mer eller mindre omöjligt för er att återskapa kulören exakt om ni behöver mer om ni inte har en bestämd NCS-kod att gå efter.

Tillägg: är det inte bättre att spara denna burk och kanske använda den som grundfärg där ni inte målat ännu? Är den bara marginellt ljusare än den färg ni har använt så går det förmodligen också att använda den för en första strykning och sen göra andra varvet med den rätta kulören som ni vill ha.
 
Redigerat:
alltså vi har hittat en kod nu som antagligen är den rätta,kan dom fixa den då om den uppfyller kraven,dvs koden är mörkare än nuvarande.
Visst kan vi spara färgen o grunda garaget med,men det ligger 1 år fram i tiden och kanske inte kvaliteten är den bästa då mera.
 
Det är inga problem att förvara färg i ett år så länge det står frostfritt.

Hör med färgbutiken om det går. Det finns ett antal variabler som gör att det kanske inte går, tex att det inte är samma pigment som ingår, för mycket av något pigment eller olika brytbas, etc.
 
Det funkar till 95 % att bygga på färgnyansen om man har en för ljus färgton. Nästan alltid blir det i stort sett den färg som var tanken att det skulle bli från början. Det finns klart en en del nyanser där den istoppade brytfärgen blir svår att "släcka" men med andra pigment kan man oftast komma fram till en skaplig kulör.
Vilken färgton fick Ni och vilken skulle det varit?
Ska se om jag kan hjälpa med ett illäggs recept.
Anders
 
Vi fick 560x och ska ha 556x. Tikkurilas utomhusfärgkarta(finskt)
alltså typ mellangra ska bli rödaktigt brungrå,ser lilaaktig ut på håll
 
Igelkotten:
Be färghandlaren att lägga i följande per liter :
Oxidröd 0,90 ml
Svart 1,20 ml
Det finns andra småskillnader mellan kulörerna men i det stora hela bör detta fungera.
Lycka till och rapportera om det funkade eller ej.
Anders
 
har varit till färghandlaren nu då,och oj va krångligt det verkar.Han kunde nog inte alls veta hur det skulle bli för 560 och 556 hade olika grundbaser så det kunde sluta hur som helst,men gick till sist med på att försöka,imorgon,så får se då.
frågade samtidigt att om det ej blir så bra,kan vi ända använda färgen som ett första varv på garaget o sen nästa varv med en gul-orange färg, nä det skulle lysa igenom. Kul
 
Lycka till
Anders
 
Igelkotten!
Hur gick det med ombrytningen?
Anders
 
Det gick ganska bra,färgen blev nog riktigt bra,men man ser att det fattas lite röda pigment som ej syntes före det torkat,men det får duga.
 
Så bra.
Anders
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.