Undrar om det är ok att använda gängtejp för att täta kopplingarna vid min radiator eller måste man använda lin? :confused:
 
Klippt från första träffen på google Sökord: "gängtejp" "lin" (www.tenico.nu)

.....

När gängade rördelar skall sammanfogas används lin och pasta eller gängtejp. Både linet och gängtejpen kan användas till värmesystemet, kallvattnet och varmvattnet.


Linet och pastan är billigare och drygare jämfört med gängtejpen, men svårare att använda för den som är ovan. Är linet riktigt pålagt kan den gängade delen vridas fram och tillbaka utan att något läckage uppstår, och det är bra att kunna göra om delarna behöver efterjusteras. Det går inte med gängtejpen! Vrids den gängade delen tillbaka trasas tejpen sönder med läckage som följd.

Gängtejpens fördel är att den är renare och lättare att arbeta med. Istället för lin och gängtejp, finns det flytande "gängtätning" på små plastflaskor av märke "Loctite". Ofta räcker det med en droppe på gängan innan delarna sammanfogas. Det kan vara ett bra alternativ till gängtejpen.

Pastan används för att göra linet smidigare. En bra pasta som vi kan rekommendera heter Locherpasta och den finns på tub. Den är giftfri och passar därför bra även till kallvattnet.

Innan linet eller gängtejpen läggs på den gängade delen skall den skrapas med ett bågfilsblad. Det görs för att linet/tejpen inte skall glida med runt. Det är mycket viktigt på kromade och andra blanka ytor.
.....

Egen erfarenhet visar att det är lätt att få grova rördelar täta med lin, medan det kan vara hopplöst med teflongängtejpen.
Tror lin är bättre i längden, det där med att linet dessutom självtätar efter att man vridit gängan under drift är ett extra plus....
 
PST
Fy 17 vilken bra information du hittat.
Huvet på spiken.
Lin ska det vara, går att backa, något som är viktigt.
Jag kan vid enstaka tillfällen ta gängtape om det är R10 eller mindre, annars alltid lin.
"Förstör" gärna gängan lite så att inte linet glider med då du vrider.
 
gängtejp kan duga till koniska nipplar till tex luftmaskiner- annars så är det lin och pasta eller lin och linolja om man inte vill kuna skruva isär det med mindre än att först värma...
loctite o dyl verkar med tiden vittra sönder och det kan börja läcka, känsligt för vridningar när det härdat åxå..
 
Stämmer med min erfarenhet. Blånor och linolja är fortfarande det bästa för att få gängorna täta. Faktiskt lite märkligt att dessa tillbehör, som verkar så "gammaldags" fortfarande inte överträffats.
 
Sen har vi ju förstås det moderna alternativet koppar-presskopplingar med o.ringar-Dyra, och dyra verktyg men används ofta numer pga av höga arbetskraftskostnader. Livslängden är svår att sia om men jag tror nog det är svårt att slå lintätade järnkopplingar (järnrör) eller lödda kopparrör.....
 
De där presskopplingarna verkar ju väldigt smidiga. Men hur blir det om man behöver ta isär kopplingen igen? Det går väl inte? Man får skära ner hela installationen?
 
Presskopplingar till en radiatorkoppling lär väl ändå inte funka. Jag har då aldrig sett en radiator som har något annat än gängade anslutningar...
 
Sen får man lite stall-lukt i samband med lin-packning av gängorna vilket inte heller är fel.
tycker i alla fall att min lindocka luktar häst-rö.....

;)
 
Hej!
Alla "riktiga" rörmokare avänder ju lin och "Unipak" istället för gängtejp eftersom det är ett så beprövat och bra sätt att få det tätt. Ett stort plus är att det går att efterdra/lossa om man behöver justera kopplingen lite och att det sedan håller i en evighet gör inte saken sämre.
Men!
Nu för tiden är det inte många som använder annat än presskopplingar eftersom det är sååå mycket smidigare, går fortare och är MYCKET BILLIGARE än klämringskopplingar. Jämför man priset på en böj i 22 mm kostar en presskoppling under hälften av en klämringskoppling! :eek: Då det även går mycket fortare att montera och "inte går att göra fel" - maskinen klämmer alltid åt med rätt tryck och man behöver inte oroa sig lika mkt för läckage och justeringar finns det numer bara ett alternativ... :p
Montera en presskoppling på en radiator går också. Så klart inte direkt på radiatorn för där är det ju gängor som gäller, men det finns ju övergångar/kopplingar med press på ena sidan och gängor på andra.
När man behöver justera en pressinstalltion är det också mycket lätt eftersom man skär in/ned det som behövs och man skjuter sedan på en ny presskoppling - skjutmuff eller vad man behöver.
Pressverktygen är dyra i inköp men går å andra sidan att hyra och eftersom installationen går att bygga ihop innan (beroende på storlek...) och att det går så snabbt att bygga ihop är det inte något man behöver hyra i månadsvis från sin rörgrossist som brukar tillhandahålla verktygen. :)
Det enda negativa med en presskoppling är väl det att det är en "engångskoppling", men vad är å andra sidan inte det? Man återanvänder inte klämringskopplingar så ofta eftersom klämringen är just en klämring. Ska vi sedan prata antikviteter är det väl knappast någon som återanvänder lödda kopplingsdetaljer heller... :cool:
 
lutzka skrev:
Undrar om det är ok att använda gängtejp för att täta kopplingarna vid min radiator eller måste man använda lin? :confused:
Måste och måste.... Det blir ju med all säkerhet bättre än tejp i alla fall. Det är absolut inte svårt, man ser till att skrapa gängorna så att det fäster och lindar åt rätt håll. Det brukar bli det svåraste.... På med gucka och sedan skruvar man dit prylarna. Tätar faktiskt bara bättre och bättre med tiden!
 
det går att göra fel med presskopplingarna åxå, grader på röret som skadar o-ringen=läckage!
fel på pressverktyget vilket ger läckage som någon här på forumet råkat ut för, fick riva ner och göra om alla pressningarna av en dimension!
klämringskopplingarna går bra att återanvända, det är bara att byta klämring....
sen hur länge håller o-ringen i tex ett värmesystem?
 
Om det är mellan termostat och element eller mellan strypventilen och element behövs väl inget att täta med?

Dom mesta element har väl koniska anslutningar?
 
Lin och pasta, utan tvekan.
 
spocks_beard skrev:
Sen får man lite stall-lukt i samband med lin-packning av gängorna vilket inte heller är fel.
tycker i alla fall att min lindocka luktar häst-rö.....

;)
Aha, det är det som stinker.
Alltid undrat vad blånan luktar egentligen =)
Är det mao en dåligt tvättad hästsvans man håller i handen när man repar lin?
Vid närmare undersökning så verkar lin tillverkas i nån typ av rötningsprocess: http://sv.wikipedia.org/wiki/Lin_(växt)
Det är kanske rötningen som gör att det lukar hästarsle.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.