Idag har vi köpt tomt i Onsala (söder om Gbg). Slapp budgivning, köpte av en gammal man. 1440 m2. Kommunalt VA, asfalt.
Ska bli så grymt skôj att få bygga. Är hyfsat trött på vårt tegelhus från 1969, som det bara bott klåpare och annat -tummenmittihandenfolk.
Enda nackdelen är väl att det står typ 100 björkar på tomten.
Nu till min fråga; Nån som vet om det går att sälja sk på "rot"?
 
Bygg in en braskamin, t.ex. en täljstenskamin i huset, och använd vedet till uppvärmning.
 
Möjigen kan du sälja, väldigt billigt eller gratis, till någon som vill ha ved. Knappast något skogsbolag som är intresserade av ett så litet bestånd annars.

Grattis till tomten.
 
Vi har i princip bara tallar men har gjort dealen med en skogshuggare att han tar ner och forslar bort allt förutom de som vi själva vill använda till ved. Det spar oss en massa tid och pengar!
 
Ett tips är att kolla i tidningen efter annonser "Ved säljes". Det brukar vara privatpersoner med lite egen skog som gör lite business vid sidan av. De kan mycket väl vara intresserade av att hugga det hela och forsla bort det, mot att de får sälja veden. Är det grova träd med mycket ved kanske du till och med kan få en slant, men det är enormt mycket ris som skall tas om hand också, så det handlar nog om en väldigt liten slant.
 
Tack för svaren.

Kanske prövar att annonsera i GP eller nåt. En och annan rot/stubbe lär det väl bli också, som inte är helt enkla att bli av med.
 
kiirus skrev:
Bygg in en braskamin, t.ex. en täljstenskamin i huset, och använd vedet till uppvärmning.
Jo vi tänkte väl en sån tanke oxå. Men hur länge kan man ha björkved ligga utan att det blir dåligt?
 
Har köpt björkved som var säkert 30 år, men då har den ledat färdigkluvan torrt i vedbod. Inget fel på den.
 
Mikael_L
Man kan dock inte lämna björkveden bara i klabbar, antingen ska dom klyvas eller åtminstånde ska barken repas av lite grann. Annars ruttnar dom, för att dom torkar för långsamt.
 
Hemmakatten
Äsch, det är strunt. Visst går det att elda flerårig björkved även om den ligger i klabbar. Det är bara dessa "renläriga" här på forumet som vill ha perfekt ved som förespråkar "hugg på vårvintern, såga upp, fäll före påsk, lufta och trava tills nästa vinter". Faktum är att det mesta fungerar alldeles utmärkt. Vi har fälld och sågad bjärkved i kubbar som legat flera år. Den huggs varteftersom (något mer svårhuggen meddelar maken), torkar ett antal månader (ibland ett år) och används sedan i öppna spisarna, brinner alldeles utmärkt!. Och nog finns det ännu "värre" historier, min svärfar (som var särdeles fattig) gick ut och tjuvsågade (med handsåg) björkar på vintern när veden tröt. släpade stockarna för hand hem, högg upp veden och eldade omedelbart (utan torkning) i kaminerna. Det gick det med.
 
Redigerat:
Mikael_L
Hemmakatten skrev:
Äsch, det är strunt.
Tja, jag ska inte bråka emot, det är bara vad alla har sagt till mig i alla tider.
Men gamla felaktiga åsikter har ibland en märklig överlevnadsförmåga ... :)
 
Hemmakatten
Du har säkert rätt, Mikael, att detta är det optimala. Men livet är för det mesta inte perfekt och optimalt, och då duger senhuggen björkved alldeles utmärkt! :)
 
När vi kontaktade skogshuggare med skördare fick vi i princip dealen 'Vi hugger ner alla träd på tomten gratis, men ni får inget betalt för det heller'. Det på en skogstomt på 1600 kvm med hyffsat tät skog och i samband med 5-10 andra lika stora tomter som skulle röjas... Men då skulle i princip all skog fällas, dom kunde tänka sig att spara ett fåtal träd.

Vi fällde sen hälften av träden och la upp 10m3 barrmassaved vid vägkanten och fick 3500 spänn för det från Mellanskog. Visserligen inte så mycket för allt jobb som var inblandat med att fälla det manuellt (med hjälp av erfarna skogshuggare), men det tar emot att ge bort det gratis.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.