Jag har äntligen kommit loss och fräst upp det stora gamla trädgårdsland som de senaste 20 åren varit ett vildvuxet knöligt moras utanför huset. Jorden är fet så det förslår av ditfraktad matjord och gödning och jag har INTE ork att modifiera jordblandningen med sand etc, det är en stor yta. Det finns en annan gräsmatta som även den var trädgårdsland förut som jag klipper men som växer dubbelt så fort som allt annat:(. Jag misstänker att det nya projektet också kommer bli en besvärligt aggressiv gräsmatta som vill klippas 2 ggr i veckan under sommaren.

Så: jag hade tänkt mig det mest långsamväxande alternativet, vilket gräsfrö kan vara lämpligt? Har läst mig till på olleberg.nu att weibulls extra green ska vara segdraget men där recenseras bara ett par grässorter.


Vad kan gräsoraklen rekommendera? Är det bara att acceptera sitt öde och så vanligt gräs här också? (Har ju faktiskt en stor säck som borde räcka)
 
Inte för att jag kan någonting speciellt om gräs, men det är i alla fall bra om gräset växer snabbare än ogräset.
 
Njaaaa.... Om man får mycket ogräs eller inte beror väl på andra saker.

Ringde ett varuhus oc blev rekommenderad nåt som hette Lazy som skulle behöva få klippningar, ge en tät och kraftig gräsmatta och behöva "mycket lite gödning". Hoppas det inte förvandlas till ett ultrasnabbt gräs när det hamnar i min jord som i stort sett är bara gödning...?
 
Faran är att om man sår in ett gräs, som är specialiserat sig på att överleva på väldigt magra jordar, på en väldigt fet jord, så tar man bort den konkurrensfördel gräset har. Resultatet kan bli att annat gräs/ogräs snart kommer att ta överhanden och konkurrera ut det insådda.

Ett sätt, om klippningen är problemet, att helt enkelt anlägga en gräsäng på ytan som får växa fritt och som slås ett par ggr/år. Kolla in Veg Techs hemsida, http://www.vegtech.se, för idéer. Deras äng, # FÄ 6701, skulle kunna vara ett alternativ.
 
Jag skulle ha kört Weibulls Extra Green som du själv var inne på från början.
 
Ytan har varit vildvuxen gräsäng på grund av ojämnheter som gjort det omöjligt att klippa. Trimmer klippning skyr jag som pesten och det är därför jag tänkt göra gräsmatta. :(

Det lät lite oroväckande det där med att det skulle vara "svagt" gentemot ogräs. Lite som tussilago som bara växer där inget annat växer...? Jag är lite kluven, finns det fler som kan komma med input är ni välkomna att skriva. :)
 
gaffa skrev:
Njaaaa.... Om man får mycket ogräs eller inte beror väl på andra saker.

Ringde ett varuhus oc blev rekommenderad nåt som hette Lazy som skulle behöva få klippningar, ge en tät och kraftig gräsmatta och behöva "mycket lite gödning". Hoppas det inte förvandlas till ett ultrasnabbt gräs när det hamnar i min jord som i stort sett är bara gödning...?
Vi har sått med Lazy då vi inte skulle behöva klippa så ofta, med mycket gödning, vatten och sol växer det bra :)
 
Du kan ju också göra rabbatt av ytan, på så vis så slipper du klippandet varje vecka.
 
H
Ja eller en bunker.... men nu var nog frågan om vilket gräs han ska använda sig av.

Weibulls Extra Green röstar jag på.
 
Hopplunda skrev:
Ja eller en bunker.... .
Haha. :D

Jag har hört olika bud, och googlande och läsande har inte gett nåt entydigt svar, det är väl helt enkelt inte normalt att så gräsmatta i något som är fett nog att packa på säck och sälja till fullpris som blomjord. Jag har gått över en gång till med fräsen för att luckra upp det sista av torven, det är så mjukt va.... :(

Nåja, jag går nu och handplockar så mycket rotogräs som jag orkar och försöker få till så bra som möjligt, sen har jag köpt weibulls extra green och ska så i det snaraste, sedan välta för hand.

Undrar ibland om det var lite ogenomtänkt det här, men man får väl hoppas att det blir bra och inte alltför ojämnt. :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.