Hej! Funderar på och köpa ett hus som jag har varit o tittat på.
I informationsbladet står det: Officialservitut avlopp
Avloppet är en tvåkammarbrunn. Hur funkar det med en sådan när man har WC ansluten. Och är det servitut på den så är det väl flera hus anslutna till den. Har läst lite här på nätet om två och trekammar brunnar. och tvåkammarbrunnar brukar mest finnas på fritidshus. Vad är skillnaden? Kanske man är tvungen att byta till en trekammar brunn?
 
2-kammarbrunn kan man fortfarande få godkänt idag, men då är det till rent BDT-vatten.
Kolla upp huruvida de inte har någon annan lösning på tomten när det gäller KL (toalettvattnet). De har inte ett torrutedass eller så ?
För är toalettvattnet påkopplat från huset till 2-kammarbrunen så kan du få problem med kommunen.
 
Hemmakatten
Belissimo skrev:
I informationsbladet står det: Officialservitut avlopp
Frågan är om servitutet är en Förmån eller en Last. Med Förmån menas att du har en rätt på annans mark, med Last menas att en annan fastighetsägare har en rättighet av något slag på din mark.

Du måste nog ringa Lantmäteriet och be att få en kopia av servitutet. Det kan ju vara så att just denna tvåkammarbrun inte alls är en del av servitutet utan det kan tex vara så att du har en rättighet att dra avloppsledningar eller förlägga avloppsanläggning på grannens mark eller vice versa.

Att använda en tvåkammarbrunn för klosett/toavatten är idag inte tillåtet. Det är stora risker för förorening av mark och grundvatten och dricks/brunnsvatten. Ett alternativ är att ha en sluten tank (vilket kommunerna ofta går med på) för toavattnet. Den slutna tanken töms av slamsugningsbil någon/några ggr per år.

Innan eventuellt köp tycker jag du skall ringa till kommunen och fråga hur de ser på avloppslösningen på fastigheten, vad som eventuellt behöver åtgärdas och om det är planerat för kommunalt vatten och avlopp i framtiden.

Hur är det löst med dricksvatten? Finns det egen borrad eller grävd brunn. Är det vattenprover tagna? Hur är tillrinningen, dvs kommer vattnet att räcka för en hel familj.

Både avlopp och vatten kostar en bra slant att anordna, vilket bör avspeglas i priset på fastigheten.
 
Hemmakatten har många bra punkter i sitt inlägg. Kan endast tillägga att det som är intressanta ur kostnadssynpunkt är vad som ligger efter tvåkammarbrunnen (som du hursomhelst inte får ha WC inkopplat på) - är det en markbädd, stenkista, infiltration eller bara rör till närmaste dike? I och med att det finns ett servitut så gissar jag att det rör sig om att din fastighet är härskande och har inskrivet att avlopp från fastigheten får ledas bort eller behandlas på någon annans mark. Kanske rentav en anläggning som är gemensam med grannarna? Hursomhelst så är det definitivt läge att kolla upp vad du har då det kan betyda många tiotusen kronor att åtgärda ett kass avlopp.

Såg förresten att det var en artikel i SvD idag om just enskilda avlopp, i det här fallet i Värmdö: http://www.svd.se/stockholm/nyheter/artikel_1235899.svd
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.