Hej

Detta har säkert anhandlats 100 gånger på detta forum, men jag är inte hundra på hur det får vara.

Har ett garage som jag vill bygga ett fårråd mot på kortsidan.
Det är mindre än 4.5m till grannens tomt, men det är ok för dom att sätta ett 4x3 meter förråd där :)

Nu till frågan, om jag bygger ihop förrådet rent fysiskt med garaget, delar vägg samt dörr mellan, så behöver jag bygglov?

Om jag bygger förrådet vägg i vägg utan att komma igenom från garaget till förrådet, behövs bygglov?

Ja bygger förrådet 5 cm bakom garaget Ej med samma vägg, behöver jag bygglov?

Har ingen lust att slönga pengar i sjön för ett bygglov om jag inte behöver.

Tacksam för vettigt snabbt svar då jag vill inhandla material snarast. :)
 
Lagtexten 8 kap. 4 § PBL lyder vad gäller dina frågor:
– För en- och tvåbostadshus och till dem hörande fristående uthus, garage och andra mindre byggnader (komplementbyggnader) krävs inte bygglov för att i omedelbar närhet av bostadshuset uppföra komplementbyggnader som tillsammans med andra komplementbyggnader som har uppförts på tomten med stöd av undantag från krav på bygglov inte har en större byggnadsarea än 15,0 kvadratmeter, har en taknockshöjd som inte överstiger 3,0 meter, och inte placeras närmare gränsen än 4,5 meter. En åtgärd får vidtas närmare gränsen än 4,5 meter, om de grannar som berörs medger det.

Härav följer för dina tre val:
(1) Bygglov. Tänkta åtgärden är tillbyggnad som inte är uteplats, öppenarea eller anläggning.
(2) Bygglov. Tänkta åtgärden är tillbyggnad som inte är uteplats, öppenarea eller anläggning.
(3) Krävs inte bygglov. Tänkta åtgärden är fristående komplementbyggnad med byggnadsarea som inte överstiger 15 kvm och yttre höjd som inte överstiger 3 meter. Övriga krav enligt PBL ovan skall vara uppfyllda för lovfri åtgärd.

Lämpligt att påminna om:
– Med fastighetshandlingarna bör följa skriftliga grannemedgivanden som dokumentation. När du gör ett grannhörande var noga med att original på grannemedgivande arkiveras med dina fastighetshandlingar. Skall medfölja handlingarna om eller när du säljer fastigheten. Grannen ska också ha en kopia på vad han medgivit och vilket datum.

Anders
 
Tänk på brandklassningen om förrådet skall stå närmare än 4 m
EI30 är det som gäller, detta torde även gälla förråd (!?) gäller iaf garage och bobyggnader...

/K
 
Bra att du gjorde tillägget, Klas! Frågeställaren FunkyPirate (!!) får en brandavskiljande konstruktion att beakta i och med närheten till garaget. Allmänna råd, föreskrifter och regelsamlingar om brandspridning, strålningsnivårer, skyddsavstånd och avskiljande konstruktioner är ganska omfattande och dessutom angelägna.

Bostadslägenheter i småhus, som är belägna mindre än 4,0 meter från komplementbyggnader större än 10 m2, skall avskiljas från dessa så att spridning av brand till eller från småhuset förhindras i minst 30 minuter.

Föreskriftens krav kan uppfyllas, om endera byggnadens, mot varandra vettande, väggar utförs i lägst brandteknisk klass EI 30.Om någon av byggnadernas ytterväggar har delar av lägre eller ingen brandteknisk klass, bör skyddsavståndet inte understiga 2,0 meter och strålning mot intilliggande byggnaders yta begränsas till acceptabel nivå. När en byggnad kan förväntas påverkas av strålning från flammor bör strålningsnivån understiga 15 kW/m2 i minst 30 minuter. Alternativa strålningsnivåer kan bestämmas med ledning av fasadytornas utformning och material. (BFS 1998:38).

Avskiljande konstruktioner i lägst klass EI 60 uppfyller föreskriftens krav för att begränsa brandbenägenheten hos exponerade fasader.

Och inte minst, byggnader som uppförs närmare gränsen mot en granntomt än 4,0 meter, skall utformas så att risken för brandspridning till byggnader på granntomten begränsas. Kravet gäller inte om avståndet till byggnader på granntomten ändå blir minst 8,0 meter.

Det är självklart svårt för den oinsatte hembyggaren att bemästra föreskrifterna om brandskydd som är ett specialistområde. Kommunernas Räddningstjänst kan ge anvsiningar.

Anders
 
Hoppla, där kände man sig som en gröngöling.

tror jag avvaktar lite och kör med bygglov och väljer att bygga ihop förråd med garage.

Någon som vet vad själva bygglovet kan kosta mellan tummen och pekfingret?

Stort tack för hjälpen, kunde blivit en soppa om man inte fått lite kött på benen :)
 
Hemmakatten
Bygglovskostnad ,cirka en tusenlapp. Är det en liten kommun kanske 500, lite större kommun brukar vara lite dyrare.
 
Hemmakatten skrev:
Bygglovskostnad ,cirka en tusenlapp. Är det en liten kommun kanske 500, lite större kommun brukar vara lite dyrare.

Ok förrådet ska vara på 4x3m alltså 12 kvm, så en tusenlapp på det är inte så farligt :)

Lika bra att börja rita och se till att grannen skriver på att det är ok med en tillbyggnad. :D

Stor tack för hjälpen
 
Har du kollat med kommunen om vad som gäller för din fastighet? Får du bygga ut garaget och i så fall med hur mycket? Börja med att kolla innan du lägger ned tid och arbete på ritningar.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.