Jag pluggar arkitektur och kan upplysa er om att när man tar ett projekt seriöst blir det genast mycket mer komplext än att byggnaden bara ska kunna stå på sig.

Många faktorer påverkar hur man upplever en byggnad. En arkitekt gör en kontextanalys, platsanalys o.s.v. och tar normalt med miljöfrågor, estetikfrågor, ifrågsätter tidigare normer. Som arkitekt får man kombinera dessa olika faktorer och få dem att samarbeta på ett tillfredställande sätt.

Så om man är ute efter en bra helhet och vill minimera risken för misstag och extrakostnader så är anlitandet av en arkitekt rätt väg att gå. Men som med allt annat så finns det både bra och dåligt folk inom branschen.

Konstruktörer är inte ifrågsättande, tänjer inte på gränser självmant. Utan arkitekter skulle alla hus fortfarande se ut som grekiska tempel. Konstruktörer som det pratas om här står för stabiliteten, inte för hur du skall uppleva och bo i huset.

Om man nu menar allvar med att man vill ha ett riktigt bra hus så bör man anlita alla ingenjörer som finns, allt från ljustekniker, ljudtekniker, ventilationstekniker m.m.
Sånt kostar, och en bra arkitekt klarar de flesta områden när det gäller mindre byggnader. Och där det blir för avancerat så samarbetar man med en relevant ingenjör.
 
Pysslarn skrev:
"Jag vill rita boenderitningar och fasader, men vill inte plugga 4-5 år på högskola. Jag är för gammal för skolan ;.) Jag har talangen för detta utan att låta skrytsam ;.)"

Hej Nattugglan!
Bara av ren nyfikenhet - hur gammal är du?
Själv är jag 45 och kan tänka mig att byta karriär även om det innebär nya studier; det är väl aldrig försent...

MVH
Ronnie
Jag är 32, 33 i höst :-D Jag ska plugga 2 år nu till hösten, blir en smalare linje av byggingenjör med inriktning ROT. Skippar detta med arkitektbiten, jag vill vara på plats och se när det händer :-D

Kul att höra att du som även är unga 45 kan tänka dig plugga!! :-D

Roligt också att många hade åsikt om tråden! Finns alltså en del oklart om vem som gör vad eller vem som kan göra vad :-D
 
Snailman skrev:
Ok, så länge alla förstår att vem som helst får kalla sig Arkitekt... :p

Jag har inte rotat så mycket i detta, men blev nyfiken då jag träffade på en ritning på ett hus som var mycket (väldigt mycket) likt ett hus som ett husföretag säljer, och ritningen ej gjorts av detta företag. Den som gjort ritningen kallade sig inte för arkitekt på ritningen, sedan har jag sett en annan husfirma som anlitade denne person, denna husfirma kallade denne person för arkitekt...:cool:

'I Sverige kan vem som helst kalla sig arkitekt. Sverige är ett av de få EU-länder,där arkitekttiteln inte är skyddad. I de flesta EU-länder är både titeln ”arkitekt” och rätten att utöva arkitektyrket lagskyddade och kopplade till en arkitektutbildning, det vill säga yrket är reglerat. I många EU-länder finns också någon form av registreringsordning.
Det enda sätt i Sverige att vidimera kvalifikationer som arkitekt är genom en erkänd yrkestitel. Svensk arkitekt som är medlem i intresseorganisationen och fackförbundet Sveriges Arkitekter, och har minst ett års erfarenhet kan få rätt att kalla sig Arkitekt SAR/MSA. Medlem i AIS Arkitekter i Sverige, den yrkesideella föreningen för arkitekter med arkitektexamen och minst två års yrkeserfarenhet, har rätt till yrkestiteln Arkitekt AIS'

[länk]
intresannt!
 
Arkitektyrket kräver en civilingenjörsutbildning. Antingen så har man examen från arkitektutbildningen på en teknisk högskola, eller så är man inte arkitekt.
 
mycke_nu skrev:
Arkitektyrket kräver en civilingenjörsutbildning. Antingen så har man examen från arkitektutbildningen på en teknisk högskola, eller så är man inte arkitekt.
Du har rätt i att arkitektutbildningen bedrivs på en teknisk högskola (KTH, Chalmers eller LTH), men det är absolut inte en civilingenjörsutbildning. Ser man till innehållet i utbildningen så kan man tycka att det är mycket märkligt att utbildningar bedrivs där de gör, då de har väldigt lite gemensamt med civilingenjörsutbilningarna.
 
Ingen arkitekt med självaktning ritar ett hus som inte går att genomföra rent tekniskt. Och en byggmästare är en person som behärskar byggnads konsten i sin helhet. En person som kan uppföra ett hus i skiftande material med och utan för-prefabricering, och som behärskar byggandets alla momenten. Innefattande trä, sten, och betongarbeten men även övergripande kunskaper i el och VVS. samt ventilationsinstallationer. Han kan allt om hållfasthetsberäkningar och fackverkskonstruktioner. Han vet hur en bra badrums och köksplanering ska fungera Tyvärr är byggnads sektorn i dagens läge översvämmad av dilettanter, med dåligt planerade och sjuka hus som följd.

Man kan kalla sig vad som helst men det är slutprodukten som räknas.

Här nedan kommer ett utdrag ur Wikipendia, som beskriver arkitekten. (Överbyggmästaren)
Etymologi

Ordet arkitekt kommer av latinska architectus eller grekiska arkhitekton. Ordet är alltså en sammanslagning av de grekiska orden archos och tekton. Archos är ett förled som kan utläsas mästare eller överordnad (samma ordled som i ärkebiskop och ärkefiende) och tekton kan betyda snickare eller byggare. Således kan man säga att arkitekt betyder mästare i byggnadskonst eller överbyggmästare.

Yrkesroll

En arkitekt arbetar med planering av byggnader och byggda miljöer, där målet är att anpassa byggnaden både konstnärligt och kontextuellt med den omgivning den är placerad i, samt utforma dess interiör med en rumslig medvetenhet. För att uppnå detta måste en arkitekt förstå en byggnads uppbyggnad och konstruktion, samt dess anknytning till platsen, undersöka hur människor använder sig av byggda miljöer och det samband som finns därimellan.

De verktyg som en arkitekt använder sig av för att skapa en byggnad innefattar skissande, modellbyggande, ritningar i planer och snitt och it-modellering.

Arkitekter kan också arbeta med möbelformgivning, samhällsplanering, stadsplanering, landskapsarkitektur, landskapsplanering, konstruktion, design, miljökonsekvensutredningar och som kvalitetsansvarig enligt plan och bygglagen, bygglovsgranskare med mera. Det handlar således om en yrkeskår med en mångfald av specialiseringsmöjligheter. Dock har yrkesrollen för en arkitekt mer och mer fokuserats på byggnader, då mer specialiserade yrken, såsom formgivare, inredare och stadsplanerare till stor del övertagit dessa områden.
 
BobbyEwing skrev:
Du har rätt i att arkitektutbildningen bedrivs på en teknisk högskola (KTH, Chalmers eller LTH), men det är absolut inte en civilingenjörsutbildning. Ser man till innehållet i utbildningen så kan man tycka att det är mycket märkligt att utbildningar bedrivs där de gör, då de har väldigt lite gemensamt med civilingenjörsutbilningarna.
Se där, man skall inte ta något för givet. I stand corrected.

Men det kan ju förklara en del.. typ arkitekter som inte kan rita något mer komplicerat än en köksinredning :rolleyes:
 
Svar till Snailman: Svågern gick ut arkitektlinjen på Chalmers på 50-talet och jag har foto på honom med mössa från den tiden :D -
 
Snailman
Okej, men nu ska tydligen sjöbefäl få ståta med den oxå, tur jag inte skaffade någon då... , får väl skaffa en ring istället, den heter ju ingenjörsring, så den borde ju vara lite mer begränsad spridning på:rolleyes:
 
Riktigt illa att högskoleingenjörerna får ha dem nu. Inte för att vara elitistisk, men det är ju ändå, i mitt tycke, ett särdrag. Ringen skulle inte funka för mig, har alldeles för bred vigselring för det..
 
BobbyEwing skrev:
Riktigt illa att högskoleingenjörerna får ha dem nu. Inte för att vara elitistisk, men det är ju ändå, i mitt tycke, ett särdrag. Ringen skulle inte funka för mig, har alldeles för bred vigselring för det..
Ursäkta, har inte fattat...
Vad är det som är illa – att ingenjörerna som utbildats på Chalmers får ha (Chalmers-)mössan eller vaddå???

Om det bara handlar om att vigselringen är för bred (oj vad mycket guld!) får du väl skilja dig... :) :) :)

MVH
Ronnie
 
nattugglan11 skrev:
Tänkte mer på om man kan arbeta som "skissare" på ett arkitektkontor eller starta eget o sälja sina skisser?
Allt här i världen är möjligt bara man orkar och är grymt bra på det man vill göra...
 
En annan sak, lite off-topic.

Det är intressant när man läser hus-annonser, då kan det stå "ariktekt-ritat hus" ...ursäkta men är inte alla hus arkitektritade? Eller är det brevbäraren som ritat huset? Eller är det kanske den privata famlij som ritat huset? ...visst kan det vara så. Och visst förstår jag vad man menar i annonsen när man skriver på detta sätt, men lite konstigt tycker jag det ändå är. Inte skriver man "ingenjörs-ritad bil" eller "Glasmästar-tillverkat glasmästarglas" :-D

Allt vi tar i eller tittar på är designat av någon. En tråkig kaffekopp som tillverkats i fabrik i 2 miljoner ex är faktiskt designad av någon formgivare :-D ..även om han titeln "formgivare" eller inte :-D
 
oskis 123 skrev:
Allt här i världen är möjligt bara man orkar och är grymt bra på det man vill göra...
Så sant så!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.