Nu är det snart dags att göra om i hallen och jag skulle vilja ha lite hjälp med färgval etc av er kunniga och konstnärliga ;)

Huset är 1 1/2 plan och bilden är tagen inifrån hallen mot ytterdörren (den vackra bruna i bakgrunden..). Hallen fortsätter sedan upp på övervåningen så hallen i de bägge planen hänger samman.

Så här långt har jag kommit i tanken:

Jag har tänkt låta det bruna klinkergolvet ligga kvar och sedan sätta upp EasyCover väv över den befintliga glasfiberväven och sedan måla på detta. Jag har tänkt något i stil med vit/beige/grå/, jag vill att färgen funkar med den bruna klinkergolvet samt är ljus då hallen är mörk (på bilden är den ovanligt ljus), det finns inga fönster utan ljusinsläpp från övriga rum.

Mitt i trappen går en list som delar över/undervåning, en fundering är att ev. byta kulör där som jag vet att en del grannar gjort. Vad blir bäst då ljusare uppe/mörkare nere eller tvärt om? Spontant naturligtvis tvärtom då jag vill ha det ljust nere men...jag vet inte :-?

Trappen vill jag ev. måla om då jag tycker furu går bort...kan det bli bra med vitmålad trapp eller vad tror ni?
 
  • DSCF001222.JPG
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Jag förstår att det är många fördelar med att behålla det bef. klinkergolvet, men man hade ju önskat att det varit i en lite annan nyans ;) MEN naturligtvis ska ni behålla det och man kan nog med förhållandevis små medel strukturera upp din hall ändå.

Så här skulle jag fundera:

  • Väggfärg: Du skriver "vit/beige/grå", Vit hmm.... nuläge, så någon liten förändring är väl önskvärd, Beige- visst!, men här blir det en delikat uppgift att hitta en som inte ger en 'beige-runt-om' upplevelse, Grå- hmm..... svårt att se exakt ton på golvet men risken med grått, om den blir det det minsta för lite 'gul', är att det 'skär' sig mot golvet...

    Ljus bör nyansen def. vara, olika under/över list.... då skulle det spontana (för mig iaf.) vara mörkare nere och ljusare uppe, men då blir det som sagt lite väl mörkt därnere.. du skriver inte vilket golv som finns i övre hallen, men väggfärgen bör ju passa även där.. finns det fönster i övre hallen så att det är ett ljust utrymme, isf. kan man väl tänka sig att vända på steken och ta ljust nere och mörkt uppe, då kommer ju isf. dagsljuset uppe att kompensera den mörkare nyansen............MEN, fick jag bestämma så skulle jag gå på en enhetlig nyans både nere och uppe...!!

    Jag skulle faktiskt (lite beroende på åt vilket håll klinkergolvet drar i sin 'bruna' ton) gå på en nyans som är väldigt svagt 'beige' kanske inte ens beige i trad. mening, utan mer "ljus-ljus gulvit-sand" ;) kika på dessa för att se vilken ton som harmonierar bäst med klinkergolvet:
    * 0505-Y05R
    * 0505-G90Y
    * 0505-G70Y
    * 1005-G90Y
    * 1005-Y
    Jag tycker att dessa ljusa nyanser med en varm ton kompenserar lite för avsaknanden av dagsljus och sol i er hall. En kallare mörkare nyans riskerar att se dyster och murrig ut om solen/dagsljuset aldrig når den. En matt väggfärg är ju snyggast men tänk på att små barn ofta 'håller' i väggen istället för i ledstången vid upp/nergång, så kolla noga att den färg ni väljer går att torka av utan omedelbara glansförändringar.

    Som enda detalj på hallväggarna skulle jag med fördel välja en schablonmålad bladranka i trappuppgången, som med början vid ytterdörren slingrar sig vidare uppåt mot övervåningen, målad med dekorlasyr i tex. silver som ger en mkt. diskret men ändå fullt synlig effekt och leder blickarna uppåt. Blir mer som en glänsande 'nästan-färglös' detalj, ursnyggt, utan att vara varken påträngande eller dominant, men innebär förstås lite mer jobb.
  • Det enda ställe som jag skulle vilja bryta med annan nyans är i kapprummet, för att markera den som ett speciellt avsett utrymme (inte bara ett 'rörigt hål' i samma vägg) själv skulle jag vilja ha en intensiv, varmröd nyans ingen 'tomte/vin/hallon'röd färg utan nåt lite mer 'chili/cayenne' om det nu går att begripa den 'känsla' jag har ;)
  • Trappan: Måla def. vangstycken vita (0502-Y), men mtp. de små kramande sötnosarna på bilden (om de är dina, men det utgår jag ifrån) så skulle jag personligen undvika att måla stegen, hur snyggt det än blir initialt.. ska du ha en golvfärg som är tålig så blir det lätt väldigt halt (iaf. enl. min erfarenhet) dessutom så glömmer de skor, drar grejer upp och ner, tappar saker i trappan... etc. vilket gör att det blir skamfilat nästan direkt.... och ett 'naturellt' steg som är lite nött är mycket mindre synbart än ett vitmålat med hack, repor osv osv.
    Måste du göra nåt pga. nuv. slitage så slipa, betsa (lite mörkare) och lacka sedan igen, det är mitt tips.
    MEN BYT LEDSTÅNG, köp en rund, vit som ger ett smäckrare intryck, dessutom nya fästen, kommer att göra stor skillnad.
  • Byt alt. måla alla lister vita.
  • BELYSNING, BELYSNING, BELYSNING..., oerhört viktigt i din hall, tänk igenom noga om du behöver göra någon eldragning innan du börjar med väggar mm. Spotlight's i tak, skena eller på linor e.dyl, ordentligt med spotar inne i kapprummet som lyser upp nischen på kvällen vilket ger ett bra 'sök' ljus men även trevnad på kvällstid, OBS! glöm inte dimmer. Kräver dock välstrukturerat hängande i nischen med snygga krokar i barnens höjd, hängare på vuxenhöjd, gärna avställningsmöjligheter högst upp under tak för matchade förvaringslådor (om ni inte har bra med förvaring på annat håll), påshyllor e.dyl för vantar och mössor, skoställ/skåp osv. gör ni detta genomtänkt så blir nischen nåt som inte behöver gömmas utan tål att belysas. Med avvikande mörkare väggfärg och ordentlig belysning kan ni göra en ursnygg detalj av ett 'nödvändigt ont' ;)

    Ytterligare en specifik detalj som skulle kunna bli 'pricken över i' med belysning är "listen" som avskiljer våningsplanen, med 'perforerad skiva på distanser' monterad i skarven och med tex. IKEA's 'Trettioen' LED belysning bakom eller 'Hide-a-lite' så skulle du få en både egen och ursnygg detalj, även det skulle bli ett smycke av en ful men 'nödvändigt ont'-detalj :-*
  • Enstaka varmröda/vita accenter som ytterligare komplement, tex. plastmatta, dyna+kuddar i soffan osv.
    Soffan målas med stor fördel vit (samma nyans som snickerierna) om den ska stå kvar vilket den gärna bör göra tycker jag då den funkar bra för barnen (även vuxna) vid påklädning, men i nuv. nyans så smälter den nästan ihop med golvet och kommer inte alls till sin rätt ;).

Hoppas detta ger dig lite tips och hjälp på traven iaf. :)/Christina.
 
Nu går jag väl utanför ämnet men...Måste bara säga att det var en gullig bild med barnen. Är det en tröstkram eller ser det bara så ut? :)
Jennie
 
Tack för det mycket uttömmande svaret Christina. Mycket tänkvärt där. Särskilt iden med den röda fägen i kapprummet. Och jo det ena barnet är mitt, det andra var på tillfälligt besök och jag vet inte om det är en tröstkram då jag inte är fotografen. Jag funderar vidare på hallen... :p
 
Hej! Går också i halltankar och fotot kunde nästan varit taget i vår hall.

Funderar dessutom på att byta ytterdörr (ser hur 5 tusenlappar försvinner ovanför molnen), till en dörr som släpper in lite ljus. Några vänner i området har gjort det och det är en enorm skillnad. Tror faktiskt att det gör mer skillnad än att måla om.

Sedan undrar jag var ni har för färger i de angränsande rummen. Jag tycker det är viktigt att färgerna harmonierar. Tex har vi svagt turkost i badrummet som ligger bredvid ett rum med klatshigt blå färger. Det gör att badrummet ser väldigt blekt ut. Jag hade gärna valt en vägg i hallen som varit varmröd, men om det får allt annat att se blekt ut så är det inte så bra.

Kolla in olika färgserier hos Beckers, Alcro mm. Kolla vilka färger som ligger nära de ni har i de andra rummen och fundera sedan vad som skulle passa in.

Sedan håller jag med Christina om schabloner. Hade varit kul med något i trappan, eller några tavlor.

Pernilla
 
Tack för all input,

Visst är det så att vit/beige verkar väldigt likt det vi har men grejen är att vi är ganska nöjda med färgen, kanske lite för gul. Det stora problemet är att strukturen på väven är mkt ful och det finns gamla spacklade hål etc som ej framgår av bilden. I hallen på övervåningen är det ekparkett och en rad vita garderober som är tråååkiga. Där har jag tänkt riva ut garderoberna och köpa in ett gäng trådbackar i lämpliga storlekar, sedan IKEAs panelgardinsystem för att dölja det hela och lite trevlig belysning bakom panelgardinerna. Dels för att se vilka kläder man tar på morgonen samt även som dekoration när gardinerna är fördragna.

Samma panelgardiner har jag nu bestämt mig för att ha på nedre plan där kläderna hänger. Har (ev.) bestämmt att soffan får byta plats i vårt hem och vi istället har ett par pallar el. dyligt. Soffan har en tendens att bli en skräpsamlare där man (både vuxna och barn :cool:) bara lägger grejor på hög.

Vi var från början inne på en japansk känsla och efter att ha spenderat helgen på Hasseluddens Yasuragi så har känslan växt ännu mer , sparsmakat och elegant...Funderar nästan på att ha en svart fondvägg i ena änden på hallen eller att måla dörren svart :-X
 
byggimpert skrev:
Ytterligare en specifik detalj som skulle kunna bli 'pricken över i' med belysning är "listen" som avskiljer våningsplanen, med 'perforerad skiva på distanser' monterad i skarven och med tex. IKEA's 'Trettioen' LED belysning bakom eller 'Hide-a-lite' så skulle du få en både egen och ursnygg detalj, även det skulle bli ett smycke av en ful men 'nödvändigt ont'-detalj :-*
Christina, du är bannemig EN RÄDDANDE ÄNGEL! Äkte hälften och jag har haft svår, svår ångest över att skarven mellan våningarna inte går att göra snygg i släpljus utan bred list eller plywood, och en inhandlad vägglampa får hamna någon annanstans för släpljuset från den visade _allt_ annat som inte är perfekt gjort.
Nu har du inte bara löst David_Q:s problem utan vårt också, och inte verkar lösningen svår eller ful heller, bara plus! Vägglampan får helt enkelt hamna i ett annat rum, och så blir det ingen underlig "dölja det fula lösning", utan en häftig inredningsdetalj. Tack, mitt blodtryck sjönk, livet leker igen!

/ama
 
ama skrev:
[quote author=byggimpert link=1133064014/0#1 date=1133084578]
Ytterligare en specifik detalj som skulle kunna bli 'pricken över i' med belysning är "listen" som avskiljer våningsplanen, med 'perforerad skiva på distanser' monterad i skarven och med tex. IKEA's 'Trettioen' LED belysning bakom eller 'Hide-a-lite' så skulle du få en både egen och ursnygg detalj, även det skulle bli ett smycke av en ful men 'nödvändigt ont'-detalj :-*
Christina, Tack, mitt blodtryck sjönk, livet leker igen!

/ama[/quote]

Tack själv ama.....,*skrattar gott*... -Tänk om det alltid hade varit så enkelt att få blodtryck att sjunka och liv att leka..... *ler*

mvh/christina.
 
Jag har också problem med denna lilla fula list som avgränsar våningsplanen. Jag tycker bara att den är just ett nödvändigt ont som absolut inte smälter in med övrig inredning.
Blev också intresserad av din idé med belysning bakom perforerad skiva, men jag skulle vilja ha en lite utförligare beskrivning om det går bra?
Både vad gäller materialval och konstruktion.
Tvärt emot ama fick du inte mitt blodtryck att sjunka, däremot pulsen att öka.
Jag vill veta MEEEEEEEEEEEER! :p
Kanske har du fler bra idéer angående denna nödvändigt onda list?
Det måste väl gå att göra detta snygg?
Vill absolut inte sätta upp 300mm vitmålad plywood på "halva"väggen... :(

SNÄLLA HJÄLP MIG NÅ´N :'(
 
Trappan: Måla def. vangstycken vita (0502-Y), men mtp. de små kramande sötnosarna på bilden (om de är dina, men det utgår jag ifrån) så skulle jag personligen undvika att måla stegen, hur snyggt det än blir initialt.. ska du ha en golvfärg som är tålig så blir det lätt väldigt halt (iaf. enl. min erfarenhet) dessutom så glömmer de skor, drar grejer upp och ner, tappar saker i trappan... etc. vilket gör att det blir skamfilat nästan direkt.... och ett 'naturellt' steg som är lite nött är mycket mindre synbart än ett vitmålat med hack, repor osv osv.
Måste du göra nåt pga. nuv. slitage så slipa, betsa (lite mörkare) och lacka sedan igen, det är mitt tips.
MEN BYT LEDSTÅNG, köp en rund, vit som ger ett smäckrare intryck, dessutom nya fästen, kommer att göra stor skillnad.
Om du vill måla trappstegen har jag ett tips. Blanda fin sand i färgen och måla med detta. Finns i färghandeln och ger ett fantastiskt grepp under strumporna på små fötter. Vill också tillägga att vår målade trappa fortfarande ser bra ut efter 4 år med mycket spring av många barn och många djurtassar (och klor).

PS. Vi valde grå trappsteg och ledstång, resten fick bli vitt.

Lycka till! :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.