För att en husfirma ska kunna stämma dig måste de antingen ha sökt patent eller mönsterskydd på huset.
För patent måste huset ha sådana fördelar gentemot liknande hus att det utgör sk uppfinningshöjd. Det kan röra sig om någon smart detalj som gör huset extra praktiskt eller billigt att producera.
De kan även söka mönsterskydd på en sådan detalj men då måste det vara en synlig detalj för att det ska gälla. Ett mönsterskydd är enkelt att gå runt om man ändrar lite gran på designen. Mönsterskydd kan även tänkas sökas på hela huset men tar man bara och ändrar lite på någon detalj så som mått eller fasad detaljer så går man fri.
Tar man däremot och kopierar rakt av med samma mått mm kan man åka dit.
 
Snailman
http://www.notisum.se/rnp/SLS/lag/19600729.HTM


'12 § Var och en får för privat bruk framställa ett eller några få exemplar av offentliggjorda verk. Såvitt gäller litterära verk i skriftlig form får exemplarframställningen dock endast avse begränsade delar av verk eller sådana verk av begränsat omfång. Exemplaren får inte användas för andra ändamål än privat bruk.

Första stycket ger inte rätt att
1. uppföra byggnadsverk,
2....'
 
Orkar knappt läsa igenom allt och vill sammanfatta med - SKÄMS på er!
Vad hände med vanligt bondvett och moral? Stöld är alltid stöld!

Titta runt bland byggda hus,arkitektfirmor och byggfirmor för inspiration och hitta preferenser som passar just er, och rita sedan ert eget hus. Om arkitekter inte får betalt för utfört arbete hur ska då yrkeskåren överleva och utvecklas?

...men de som tycker att man skrupellöst kan ta vad man vill så lämna gärna nyckeln i tändningen på bilen nästa gång så jag kan ta den.
 
Du får tagga ner lite hemmakatten. Har du varit runt hos olika husföretag så borde du sätt att de plankar rätt hårt de också. Tror knappast att arkitekterna loosar sina jobb för att några lösvirkesbyggare plankar ritningar.
 
d1981k skrev:
Jag menar i princip allt. Vi har kollat lite på A-Hus (edsviken)
Utvändigt vill vi ha det exakt likadant. Invändigt några ändringar.
MVH

Danne
Kan inte kosta många kronor att be en arkitekt/konstruktör utgå ifrån detta hus och sedan skapa ett i samma stil, anpassat åt er och erat läge.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.