Vi behöver köpa en massa lampor till vårt nybyggda hus. Huset är klassisk sekelskifts stil (kolla gärna vår hemsida http://odlargrand.blogspot.com/) och vi behöver nu få tag i främst taklampor till i stortsett varje rum. Nån som har nåt tips på butiker eller på specifika lampor som skulle kunna passa?
 
Tycker att Karlskrona Lampfabrik på "www.lampfabriken.se " är något som bör passa. Dels eftersom det är "svensktillverkat" sedan ca 120 år och dels för att de gör vackra lampor. Leveranstiderna (åtminstone för mig) var dock lite jobbiga...
 
Eftersom electrisiteten inte var vanlig i hemmiljöer under förr-förra seklet användes mest fotogenlampor. De lampor som fanns hade oftast synliga glödlampor för att visa alla hur mordern man var och så att ingen skulle ta fel och tro att det var fotogen. Men redan 1925 designade Poul Henningsens den numera klassiska PH-lampan!

Jag tycker absolut att ni kan ha en PH-lampa någonstan i huset. Den är inte bara snygg, utan har verkligen en genomtänkt funktion och är trots sitt "morderna" utseende en gammal design. Den finns dessuutom i många olika utföranden: PH5 (vanligast), PH5 Pluss, PH Snöboll, Charlottenborg, samt som bordslampor, golvlampor pendel m.m.

PH5 – namnet kommer av den stora skärmens ytterdiameter: 50 cm – består av fyra yttre skärmar plus två mindre färgade skärmar inuti och lampan kombinerar några av de bästa egenskaperna från tidigare konstruktioner: den tydliga riktverkan nedåt hos treskärmslamporna med fyrskärmslampornas övre skärm som ska sprida ett milt ljus i rummet i övrigt. PH5 är avsedd att hänga lågt över ett bord och för att minimera bländningen är glödlampan praktiskt taget helt innesluten. Tack vare den röda insidan blir ljuset också varmare. För att bättra på ljusets möjligheter att återge färger korrekt försågs PH5 med små inre skärmar i rött och blått för att addera färg i de delar av spektrat där ögat är minst känsligt och dämpa ljuset mitt i spektrat där ögats känslighet är som störst.
 
  • ph_5_gra.jpg
Redigerat:
Här finns också en hel del klassiker man kan köpa billigt:

Luritz.com
 
Tack för alla svar! En hel del fint finns det, särskilt lamporna från Karlskrona lampfabrik var riktigt snygga. Tyvärr är väl priserna därefter också.
 
Om inte allt måste vara nytt, så kan ett besök i antikaffärer vara lönande. Det är inte sällan som man kan köpa lampor med bortemot 100 år på nacken där till ett betydligt lägre pris än vad nytillverkade lampor i samma stil kostar. Och elen brukar vara omgjord så att de matchar dagens krav.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.