Hej

får man bygga en friggebod på mark utan annan byggnad?????
 
Nej, friggebod får inte vara den första bygganden på tomten. i så fall krävs bygglov. Detta för att inte folk ska börja sätta upp friggebodar på mark utan förhandsbesked och sedan hävda att marken redan är ianspråktagen för bebyggelse.
står inte helt klart i PBL, friggebodar behandlas under 8 kap 4§ 3 stycket.
När jag jobbade som planarkitekt hade vi flera sådana ärenden i kommunen,vilket flitigt diskuterades bland bygginspektörerna på fikarasterna. efter konsultation med länsstyrelsen och jurist kom de fram till tolkningen att friggebod inte får vara första byggand på tomten. Men kolla med din kommun, de kanske har en annan tolkning...
Lycka till
 
Det är som föregående talare skriver, men jag har även annan input.

Vi skulle påbörja vårt sommarstugebygge sommaren 2003 och jag ringde då och kollade med kommunen om vi fick sätta upp en friggebod som s.k byggbod på tomten. För detta kan man söka tillfälligt bygglov. Detta gick bra så det första vi byggde på tomten var vår frigga, som har fungerat som både byggbod och övernattningsställe.
 
Länsrätten i Umeå har nyligen meddelat dom (mål 1887-07, 2008-03-19) att friggebodar, uthus, byggbodar etc som ska användas för övernattning får anses vara fråga om bostadshus och är därmed bygglovspliktiga.

Anders
 
Mikael_L
Sen behöver man inte ange att man tänkt övernatta ibland där , då ... :surprised:

Det handlar sen isåfall mest om vilka sorts grannar man har, för byggnadsnämnden åker väl knappast runt och spionerar på vilka friggebodar / byggbodar det lyser i på kvällarna ...

Vi kommer också att bygga en friggebod som byggbod, men i början är den alltså helt klart en byggbod. Sen övergår den helt plötsligt och nästan övernaturligt till att plötsligt kallas friggebod, så fort huset står där. :)

Enl vår kommun vill dom bara ha en extra tomtkarta där byggbodens läge är markerat + vilket datum som gäller då den är tänkt att avetableras. Inget speciellt lovförfarande, avgift eller så.
Men kolla med din kommun, för alla har säkert sina egna regler.
 
Låt för all del inte domen i Umeå avskräcka från nattliga eskapader i friggeboden när andan faller på! Umeåbeslutet avsåg uppförande av friggebod – "hytte" – med avsikt att användas för övernattning.

Ms_IT-Nisse talar om tillfälligt bygglov. Så hette det i PBL t.o.m. 31 dec 2007. Från 1 jan 2008 benämns det nu tidsbegränsat bygglov. Även i fortsättningen förutsätts dock att det är åtgärden som är tillfällig och inte bara tillståndet. Om en sökande begär det kan sådant lov ges för en åtgärd som uppfyller något eller några men inte alla kraven för bygglov i 8 kap 11 eller 12 §§ PBL. Tidsbegränsat lov kan ges för alla bygglovspliktiga åtgärder och får ges för högst fem år. Tiden kan förlängas med högst fem år i taget och får pågå i sammanlagt högst tio år (mot tidigare tjugo år).

En möjlighet till bygglov för åtgärder av säsongskaraktär, som upprepas periodvis under två eller flera år i följd, har införts i en ny 14a §. Om åtgärden upprepas inom ett år sedan den senast upphörde behöver ingen ny prövning ske inför en ny säsong. Den sammanlagda tiden får överstiga 10 år endast om lovet avser åtgärder av säsongskaraktär. Ingen bortre tidsgräns har här satts.

Anders
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.