Håller på att totalrenovera en gammal skånelänga och undrar om någon känner till någon ljusarkitekt eller vad de nu kallar sig?
Helst då någon i Skåne.

Blir lite villrådig i planeringen var och hur ljussättningen skall se ut och skulle vilja ha tag på experthjälp.
 
Bor långt fr Skåne så jag har inga konkreta tips, men här i Västerås vet jag att en välrenommerad lampaffär har ljusexperter att rekommendera. Prova att ringa nån lampaffär!!
 
Hemmakatten
Bor i Sthlm. Här tog våra arkitekter kontakt med en ljussättningspecialist för att få hjälp med belysningen i vår köksdel. Så mitt tips blir att ringa till några arkitektbyråer och fråga efter vilken ljusdesigner de använder sig av.
 
Ja det var två bra tips det! Tror jag börjar med det enklaste och tar kontakt med den lokala lampaffären!
 
Jag vet att lamptillverkarna har egna experter, t ex Philips och Fagerhult. Mitt tips är att kolla utbudet, fundera över vilken leverantör som har de armaturer du vill ha och använd sedan en av deras ljusdesigners så behöver det inte bli så dyrt som att anlita en oberoende konsult. Tipset om lampaffären är också bra.
 
Många större el-installationsföretag har elektriker/tekniker som är ljusexperter och som även arbetar praktiskt med belysning dagligen. Hör med din "huselektriker", be om ett förslag och offert, detta bör inte kosta något.
 
Den enda ljusarkitekt jag känner till är Phosforos ljusdesign http://www.phosforos.com/, som jag intervjudade för den här artikeln http://www.byggahus.se/kok/belysning.htm. Nu var det ett tag sedan, men jag minns att de nämnde att de gör jobb även i Skåne. Förra året höll de en föreläsning om att belysa trädgårdar på Rosendal på Kivik. Tänkte själv anlita dem när det blir dags, men tar också tacksamt emot tips på någon annan om det finns på närmare håll.
 
Om man har en bättre budget har alla större elkonsulter ljusdesigner, med andra ord finns det säker ett 100-tal i sverige. Jag har jobbat på två stora elkonsultfirmor och vi gjorde ljusdesign i hela världen, bland annat i ett exklusivt miljardbygge.
 
Det verkar vara få som marknadsför sig mot konsumenter? Kanske för att det inte efterfrågas i så stor utsträckning och för att betalningsviljan är si och så.
 
Hemmakatten
Kom på en firma i Göteborg, som heter White Design, som jag hört talas om några gånger. Har dock ingen personlig erfarenhet av dem, men snygga inspirationsbilder har dom på hemsidan. www.whitedesign.se. De är i alla fall proffs. Ring o fråga om de har nån kollega i Skåne.
 
Jag känner till ett ljusinredningsbolag i regionen, Lomma mer specifikt - Elolite.
 
Vilken fullträff, 800 meter från oss!
 
heh, se där :)
 
När jag pluggade hade vi föreläsningar av ljusdesignserns från White, jätteskickliga! Ett annat tips är ljushögskolan i Jönköping, de har säkert koll på kompetens i ditt område.
När vi ändå diskuterar ljus vill jag rekommendera ljusveckan i Alingsås varje höst, ljusinstallationer och ljusdesign runt om i Alingsås efter workshops. Ibland väldigt spännande grejer.
 
Håller med dig Marlene att de är ganska "ljusskygga" de här ljusarkitekterna. Ingen marknadsföring i gula sidorna åtminstone!

Tack för tipset Kim_E! Skall genast kolla upp dem!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.