Ta så många du kan, går det fel så går det jäkligt fel, Garbofösäkringen är mer eller mindre värdelös så vitt jag förstått, det gäller att ha en seriös hustillverkare som verkligen backar upp när det smäller...
 
Vi undersöker också vilka försäkringar går att få.
Vi går Garbo bara för husdelarna från hustillverkaren.

Resten har vi ingen försäkring på (Totalt delad entreprenad)

Vår kvalitetsansvarige avråde oss från att ha en byggförsäkring.
Det finns bara 2 företag som gör det för privat personer.
Dom är bara blodsuggare med finnstilt och kräver en massa papper som inte går att få på ett bygge. Har man inte dessa papper (följesedlar av leveransdelarna t ex) försäkring gäller inte, även om man har betalat ca 30000 för att få försäkringen.

Har man inga föjlesedlar kräver dom extra 30000 på försäkringen.
Han tyckte att Garbo var en bra försäkring enl hans erfarenhet.
Vi tänkte försöka få in våra byggare på hustillverkarens Garbo och betala den delen av premien själva.
 
2 års garanti är det väl ändå som man har??
10 år brukar väl den s.k. byggfelsförsäkringen vara på...
Är det den du menar Sweli när du nämner byggförsäkring(som du blev avrådd ifrån)? En sån har väl bl. a Garbo(som enl. din KA var en bra försäkring)?

Ja de é mycket att tänka på...

 
Det finns ju ett flertal fall där fel har uppstått och entreprenör/hustillverkare har vägrat åtgärda, sen finns det några få guldkorn som faktiskt åtgärdar felen oavsett kostnad... vet ett bygge som mer eller mindre ska rivas och göras om helt, och där har inga försäkringar åberopats.
 
du menar att dom river sitt nybyggda hus och bygger ett nytt utan att försöka få tillbaka några pengar på det första bygget ??? Det verkar som dom har mer pengar än förstånd i så fall
 
Nej, jag menar dom som bygger ett hus som blir felbyggt och måste göras om, som får huset ombyggt utan egen kostnad.
 
Om du bygger i egen regi var då noga med att använda ett kontrakt med entreprenören/-erna som heter ABS 95(Allmänna bestämmelser för småhusentreprenader där enskild konsument är beställare). Det kontraktet är ordentligt genomarbetat och ger dig som enskild privatperson ett gott skydd om något går snett.

Vad gäller försäkringsbiten åläggs entreprenören att teckna upp en försäkring för bygget fram tills dess allt är klart och slutbesiktigat. Om du köper en "byggsats" från någon husfabrik brukar man ofta få en leverantörsförsäkring, dvs en husbyggarförsäkring på köpet. Man har då både "hängslen och livrem"

Garboförsäkringen - Färdigställandeförsäkring och Byggfelsförsäkring - kan vara bra att ha om någon entreprenör t ex går i konkurs och inte kan leva upp till sina åtagande. Jag som själv bygger ett Trivselhus har även fått en sådan försäkring av TH.

 
ABS-95 är bra... Har hittat ¨många bra rader i den, som konsument har man faktiskt en hel del till sin fördel! Konsumenttjänstlagen är inte dum den heller, skulle dock gärna vilja hitta prejudicerande fall så man har något att referera till.
 
Det fina med konsumenttjänstlagen är att den rent allmänt lägger bevisbördan på entreprenören vid tvist om ett fel. M a o måste entreprenören kunna bevisa att han inte gjort något fel för att slippa ansvaret.

Har man sedan ett ABS 95 kontrakt så kan man ta in besiktningsmannen om man kommer i tvist om något.

Till Pelle vill jag säga att om man tycker att bygget håller på att går åt pipan bör man be besiktningsmannen komma och göra en extrabesiktning. Jag tycker inte att man som byggherre/beställare - och kanske inte tillräckligt byggkunnig- själv ska gå in och stoppa något arbete. Har man däremot ett utlåtande från besiktningsmannen med krav på det som skall åtgärdas får man en starkare ställning. Med ett sådant utlåtande bör man även kunna hålla inne på aktuella betalningar.
 
ABS-95 finns att hämta på www.rixlex.se (tror jag adressen var) där finns även konsumenttjänst/köp-lagarna och en hel del annat som bara är att skriva ut 8). Att stoppa ett bygge ska man självklart göra så tidigt man kan, men jag tror nog att bättre sent än aldrig, vissa dolda fel tar ju tid att upptäcka... Dock ska man aldrig ge sej på sånt utan proffshhjälp typ advokat, även i solklara fall är advokater tveksamma och det är bättre att låta andra göra fel än att begå fel själv när det handlar om den här typen av grejor...
 
Kloka ord det där om att anlita advokat eller andra specialister. På samma sätt som man normalt avsätter en 10-20 tusen till kvalitetsansvarig i kalkylerna kanske man borde kalkylera med motsvarande belopp för övrig specialistkonsultation. Det är ju småpengar jämfört med byggkostnader för miljontals kronor. Nu kanske jag låter väl pessimistisk, men om allt flyter som det ska så får man ju dessa pengar över till något annat när bygget är klart och det kan ju vara positivt i sig, eller hur.

Olle
 
När vi frågade entreprenören som ska göra grunden om hur länge är hans garanti, sa han 2 år.
Det är efter den tid man kan få sprickor i golvet, om man satte på huset för tidigt. Det har med spänningen i plattan att göra.

10 år gäller bara för husdelarna och inte hantverkarna, har vi förstått.
Som regel det som går fel är bygget inte materialet.
 
Skadar inte att ha en bra hemförsäkring med rättsskydd, en advokat är den dyraste kompisen man kan ha... :(
 
??? Vadå?? Pelle en hemförsäkring gäller väl bara för typ lösöre, resor, rättsskydd mm oavsett var du bor? måste man kanske anmäla att man flyttat? men försäkringsbrevet har ju hittat hit...
 
Vid stomresning/undertakmontering av en husfabrikant är det KonsumentKÖPlagen som gäller! Vad jag förstår är den är inte riktigt lika bra som K-ENTREPRENADlagen?
För mig gäller Allmänna Avtals- och Leveransvillkor enligt fabrikanten och de utlovar också BARA 1 års garanti!

Tror däremot att de "tvingas" till 2 år av K-KÖPlagen?

Helena med
den DÅLIGA Sverige Stugan
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.