Hej

Vi håller på att bygga ett A-hus 11/2 plans med entréveranda.
Vi har totalentreprenad.

1. Nu tycker vi att verandan har byggts väldans fult.
Plintarna sticker utanför verandan (50%) av plinten syns utanför trägolvet.

2. Klivet från entréverandagolvet till övre delen på dörrtröskeln in i huset är 11 cm högt. Dvs det borde enligt vårt sätt att se på saken vara ett mindre kliv över tröskeln när man kliver in i huset. (Vore skillnad om det vore ett trappsteg). Nivåskillnaden borde bara vara tröskelns höjd.

Vad kan man egentligen kräva när man köper ett nytt hus. Skall man inte få ett snyggt bygge och som dessutom är funktionellt? Min gamla farmor höll på att ramla rätt in i hallen när hon skulle kliva in i hallen.

Vad tycker ni?

Vår kontakt på A-hus säger att det är ett kännt konstruktionsfel som fortfarande finns kvar på ritningarna, men att de har följt ritningarna och därför inte gjort något fel...
Men då tycker vi, att eftersom felet är kännt så borde de själva ha tagit ansvar för detta och justerat detta på plats. De säger att de kan försöka göra en nödlösning till oss för att snygga till och bättra verandan, men då får vi betala kalaset. Verkar inte detta skumt??
Tacksam för snabba tips och råd. Vad göra?

Hälsningar
Vidderberga
 
Vidderberga skrev:
2. Klivet från entréverandagolvet till övre delen på dörrtröskeln in i huset är 11 cm högt. Dvs det borde enligt vårt sätt att se på saken vara ett mindre kliv över tröskeln när man kliver in i huset. (Vore skillnad om det vore ett trappsteg). Nivåskillnaden borde bara vara tröskelns höjd.
Håller med dig i sak, men skulle ändå vilja peka på en aspekt med just nivåskillnaden från entrégolvet och upp till tröskeln.
Beroende på var i landet du bor så finns det en praktikalitet med att inte låta bro/altangolv gå ända upp under dörrtröskeln, på vintern när det snöar så är det betydligt mer praktiskt att ha en viss nivåskillnad vilket gör att snö inte faller in på själva tröskeln när du öppnar ytterdörren.
Sparar själva tröskeln betydligt med en viss nivåskillnad.
I vårt hus så var nivåskillnaden obefintlig vid den ytterdörr som levererades/byggdes med huset, vi har nu byggt till ytterligare en entréveranda och har där gjort nivåskillnaden just 11 cm av fri vilja, man kände sig lite som "betjänten på nyårsafton" från början tills man hade vant sig ;), men tröskeln är fin och behöver i princip aldrig bli blöt och det fastnar aldrig snöklibb mellan dörrbladets underkant och tröskeln även om det skulle snöa rejält.

Så inget ont som inte har nåt gott med sig, fast bor du i sydligaste Skåne så är det kanske inte den aspekten till någon nytta för dig :-/ ;)

MVH//Christina.
 
Hej christina

Tack för ditt svar.

Det är en aspekt som kanske kan stämma.
Men, vi har ändå en veranda som har måtten 3,60 bred och 1.90 djup. Dessutom tak som har ett djup på ca 2,50. Det borde inte vara så stort problem med snö intill väggen då...? Tror vi...

Men när vi har tittat på ritningarna så skall vårt problem nr 2, dvs plintarna gå under verandan, inte vara 50% utanför. De skall gå under entrégolvet.
Det är estetiskt jättefult! Vad kan man egentligen kräva av byggföretagen. Är vi inte nöjda med vad de levererar, vad har vi att sätta emot då?

Undrar vi som fortfarande tycker vi har en ful entréveranda... ;-(

 
Du får väl försöka se det possitiva i det hela. Nu så har du ju 2 perfekta hyllor att sätta blommor på ;D
 
Ring till konsumentvägledarna i din kommun och rådgör med dem.

http://www.konsumentvagledare.konsumentverket.se/

Skulle de anse att bygget är felaktigt utfört så brukar detta vara till en god hjälp när man kontaktar byggföretaget och vill ha felet åtgärdat.
 
Har ni bett att få se ritningarna för att kolla om vad de säger verkligen stämmer?? Låter ju himla konstigt att det skulle vara fel på ritningarna och de inte bryr sig om detta... ???
 
Det man kan göra är att hålla inne en del av betalningen tills man fått sånt här åtgärdat, eller att man kommer överens.
Man ska alltså betala största delen men hålla inne det värde man tycker man inte fått valuta för, då visar man att man är betalningsvillig. Betalar man allt har man dålig förhandlingsposition i sådana här lägen. Lycka till, och framför allt låt oss veta hur det går!

 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.