Hej

Har tänkt skaffa parabol som komplement till boxern hemma, men enda platsen som den kan sitta på i rätt väderstreck är på den inglasade balkongen, den får plats utan problem, men kommer det fingera genom glaset?  Någon som har pejl?
 
Min erfarenhet är att glaset dämpar för mycket.

Fast du kan ju alltid vädra när du vill se på tv, om du har skjutglas förstås :)
 
Håller med yxis att det normalt sett inte går men sen beror det lite på vart du bor. En hel massa extra signalstyrka i Malmö jämfört med Luleå tex. Sen är det ju också en fråga om parrabolstorleken en 2Meters klarar betydligt svagare signal än dessa 40cm miniparaboler
 
T
Svar:
Modernt klarglas eller härdat glas går bra för satellit-mottagning (2-8mm), dämpar lite, c:a 0,2-05dB på mikrovågsbandet 10,7-12,7 ghz för satelliter. Om du däremot har s.k E eller K-glas som innehåller metallfilm blir dämpningen c:a 15-20db, så då är det "kört". Om glaset enbart har s.k UV-filter är detta en plastfilm utan metallfilm så det går också bra. Bra strategi är att investera i en stor antenn runt 90 cm, då det är vid busväder (regn/snö)= stor dämpning som man helst vill se på TV, har man en som ligger på gränsen (typ 50-60cm) vid vackert väder blir det då bara en massa svarta rutor vid "skitväder". Notera att storleken gäller för Viasat/Canal Digital och Astra/Hotbird. Ska du ha mera speciella kanaler blir det större paraboler runt 1.5-2m beroende på signalstyrkan.

Kontakta fastighetsägaren om du har planer att montera parabolen utanför balkongräcket, annars kan det bli surt efterspel, innanför räcket har du ganska fria händer, speciellt om det är inglasat, annars gäller det att förankringen ska vara väl gjord mot stormar.

För markdigitalen på 500-900Mhz dämpar ovannämda glas också, fast inte lika mycket, där måste man prova sig fram beroende på vad signalen är fram till lägenheten ( som kan vara dålig nivå redan från början).
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.