Hej
Jag ska installera spotlights i ett kök/vardagsrum som är ca 5x9m.
Hur många watt bör man ha och vilket avstånd mellan lamporna?

Eftersom det blir ganska många, bör man använda 230 V, slipper man inte transformator då??
 
ca 20 st 35watt

ja, med 230 volt slipper du transformator
 
Vilka avstånd är lämpliga?
Kan man ha dimmer med 230V lampor?
 
apotekarnes
ca 20 st 35watt
Är det verkligen nödvändigt att fläska på med 700W belysning i ett kök? Jag skulle tro att hälften räcker. När det gäller placering och avstånd beror det naturligvis på hur köket ser ut, men det naturliga blir väl att placera ut dem jämt över rummet. Alltså fundera över vilket effekt du behöver innan du funderar på avstånd. En normal halogenarmatur på mellan 3 och 5st 35W-lampor oftast räcker till att lysa upp ett normalt kök ganska bra. 700W värme uppe vid taket blir väl ingen varm om fötterna av :D
 
Tack för svaret
Det är som sagt ett kombinerat kök o vardagsrum med helt öppen planlösning.
Rummet är ca 5x9m och av detta utgör köksdelen ca 5x3m.

Finns det några tumregler för hur stor effekt man behöver/m2 ?
 
apotekarnes
Hur många watt bör man ha och vilket avstånd mellan lamporna
Mitt påstående om att 700 watt halogen är lite väl mycket har egentligen ingen täckning. Jag tyckte bara att det lät lite väl mycket. Besök nån du känner som har spottar och räkna l ite, och tänk på att färgen på golv/vägg/tak naturligtvis har en stor betydelse.
 
Gugge Grön skrev:
Jag ska installera spotlights i ett kök/vardagsrum som är ca 5x9m.
Hur många watt bör man ha och vilket avstånd mellan lamporna?
Vill du verkligen ha spottar? Då behöver du lika många spottar son du har sådana punkter där man behöver ljus. Det betyder ett eller två ljus per stol, två spotar per en meter arbetsbänk. två spottar per en kvadratmeter bord, osv. På golvet behövs inget ljus. Om du vill ha odirekt ljus, kommmer de spottar till. På väggarna ett ljus per meter, osv. Det blir 23 - 27 spottar. Effekt efter önskad ljusningsnivå.
 
Ja dimmer skulle jag säga nästan är ett krav för att få det bra... Tänk på att "vanliga" dimmers inte tål mer än ca 300W, men det finns dyrare som klarar mer. Antagligen ska du väl inte tända alla via bara en strömbrytare.
 
:eek: Hjälp vad det blev svårt.
Min tanke var att ha en lampa över köksbord och en över vardagsrumsbord och ha spottar som allmän/mysbelysning. Om man ritar lite så får man 18 spottar (3x6) med cc ca 1400 mm. Man borde kanske då ha 35W? Eftersom det är ett rum så vill jag kunna tända alla med samma dimmer. Det blir alltså 630 W, finns det dimmrar som klarar detta??
 
1000VA är inga problem för rätt dimmer (som passar i vanliga apparatdosor)
 
Hemmakatten
Vi har liknande, kök-vardagsrum 10x6m. 4 downlights á 50W vid varje långvägg. Tre tredubbla riktbara downlights över matbord, köksö och vid köksbänk. Alla dimbara. En enda hängande taklamp och det vid soffan.
 
Så mycket hål i taket Måste du? Det finns så mycket snygga lampor , infällt ger ingen variation. Om du ska ha det ,lägg dem så du belyser väggarna
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.