Vi la in 15mm ek-laminat-parkett i hela övervåningen på vårt nya hus. Parketten kommer fr lågrpisbygghandel och enl deras säljare så var golvet ett bra o prisvärt golv. Han avrådde oss att gå upp 70 kr/kvm till deras nästa nivå.

Nu har golvet legat i 6-7 veckor och på sina håll är det ganska rejäla "skarvar" där bitarna glidit isär märkbart. Eller rejäla... Det är iallafall så man känner skarvarna ordentligt, och det gjorde vi inte när golvet var helt nytt.

Vad kan man kräva av ett golv som kostar ungfär 200 kr/kvm? Och om man ska reklamera, vad händer då?? Vi har ju 90 kvm golv...

Hoppas nån har lite ideer!!

// A
 
Är det verkligen parketten det är fel på? Det låter som att underlaget rör sig, vilket inte är så ovanligt i nya hus.
 
Så du tror inte att vi fått ett bättre resultat med ett dyrare golv?

Vi har haft funderingar på om själva "lås"funktionen på parkettbitarna är bättre fasade i dyrare golv, och att de håller ihop bättre.
 
Om huset hunnit sätta sig eftersom det är nytt och ni lät golvet ligga i flera veckor i samma rum så borde inte golvet glida isär.
Men hus rör sig och ekgolv rör sig ännu mera än vad tex ett laminatgolv. Vet att dom förvarar golven i utomhusmiljö på de flesta butiker, speciellt lågprisbutikerna. Det är väldigt hög luftfuktighet i sverige och varit det de sanaste månaderna ( gå in och titta på närliggande flygplatser). Och det kan vara betydligt lägre inomhus.
Men det är klart klackarna kan ha varit dåliga på golvet. Intressant iaktagelse då jag själv hade tänkt att köpa billigt ekgolv o lägga i köket hemma. Hoppas det kommer in mer svar i tråden.
Hör med en lokal golvläggare om detta är vanligt och hur dom arbetar. Hur viktigt det är att trägolv får ligga i samma rum en längre tid ?
 
Plankpaketen låg i inomhusvärme hos oss i säkert tre veckor innan de användes så jag tror inte det kan vara luftfuktigheten som spelat roll. Säljaren sa att det skulle ligga i rumstemp i 48 timmar innan läggning.

Kanske mer att huset inte rört sej klart, det byggdes i slutet av november 07 och golvet lades i jan/febr 08.

Ja, det ska bli intressant om det finns fler synpunkter i ämnet!!
 
Tycker det låter så "simpelt" att golvet inte var ordentligt torkat när det lades. Golv bör ligga under 10% i fuktkvot. Låt säga att det legat ute och inte varit ordentligt emballerat kan det ha stigit till bra mycket högre än så.
Exempel: En golvbräda med bredden 95mm och fuktkvoten 17% läggs in med ett klimat motsvarande träets jämviktsfuktkvot 10%. Fuktvotens förändring gör i det fallet (17-10=7, 7x0,0025*95mm = 1,7mm i bredd) ganska mycket...
 
På dig lät det som att det dragits isär snarare än rest sig vilket låter som fukten. Golvet är väl inte skruvat och är det väggarna och bjälklag som rört sig bör inte brädorna i sig ha dragit sig ifrån varandra.
 
Vad är det för golv, var är det köpt?
Jag hade ett liknande problem, la 60kvm enstav parkett av "eget" märke. Efter några veckor blev det glipor i kortsidorna. Leverantören kom och tittade samt importören och kom fram till att så ska det inte se ut.
Det har inte något med torkning att göra. Om golvet är fuktigt eller torrt när det läggs spelar inte så stor roll. Det är viktigt att hela golvet legat förvarat på samma ställe så att hela golvet är jämn fuktigt.
Det slutade med att vi fick lyfta golvet och lägga om det med lim i kortsidorna.
Golvsäljaren kompenserade oss för allt och i butiken står det nu att det ska limmas i korsidorna.
Problemet är en för klen låsmekanism i klick konstruktionen och med rörelsen vi har i bjälklaget och torkan från brasan kunde inte den stå emot kraften.
 
Klart att det har med fukt att göra, trä krymper eller sväller inte om fuktkvoten stämmer med omgivningen.
Hur virket i golvet är torkat och lagrat har avgörande betydelse, oavsett vad säljaren påstår. Om hela eller delar av golvet har fel fuktkvot, hög eller låg, blir det nästan alltid problem förr eller senare.
 
wiknil skrev:
Det har inte något med torkning att göra. Om golvet är fuktigt eller torrt när det läggs spelar inte så stor roll. Det är viktigt att hela golvet legat förvarat på samma ställe så att hela golvet är jämn fuktigt. .
Om du påstår att det inte har någonting med materialets fuktkvot att göra så vet du inte vad du pratar om.
 
Men om mitt golv har legat i inomhustemperatur ca 19 grader under tre veckro så borde väl golvet ha torkat innan vi la golvet???

Märket på golvet vet jag inte men det är inköpt på Silvan.
 
fabriken plastar in alla paketen golven ligger i just för att alla paket ska ha samma fuktmängd i sig. vid samma temperatur = samma fuktkvot.

men det är ju inte helt ovanligt att det går hål på plasten och då är det ju den goda tanken förstörd..

värmegolv är inte alltid förenligt med trägolv, det kan göra att fuktkvoten blir alldeles för låg varpå trät krymper till den nivå att det blir glipor emellan. sedan för att det inte ska bli för hög fuktkvot så golvet sväller så ska det skyddas från fukt underifrån. det tar sitt lilla tag innan nya hus blivit av med all s.k. byggfukt. och äldre hus utan isolerad platta har mer eller mindre konstant fuktvandring från plattan. lösning här är någon form av fuktspärr. ångspärr, icopal fonda, platon blå etc...
 
Det är inte värmegolv i den bemärkelsen att vi har golvvärme, om det är då du menar.

Min fråga är ska vi reklamera golvet med de märkbara, men inte jätteallvarliga, skarvarna?

Golvet har alltså legat i rumstemp i flera veckor innan det blev lagt, ingen golvvärme, nybyggt hus.

Och om nu huset i sej är såpass fuktigt att golv inte ska läggas inom x antal månader, borde inte husföretag upplysa om det??
 
Om golvet har fel fuktkvot från fabrik lär det ta flera månader att komma till rätt läge om golvet ligger delvis inplastat i bunt inomhus. Det lär inte ha varit problem med undergolvet om själva golvet krymper. Krympningen beror ju på uttorkning, torrt inneklimat, vilket är normalt på våren, i kombination med för fuktigt golv lär vara orsaken. Om golvet fuktats upp mycket i butiken borde det märkts, vissa brädor borde varit deformerade och lite för stora redan vid läggningen. Eller så måste golvet legat på lager i månader. Det är troligare ett fabrikationsfel.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.