I lågenergihus läser man att det är viktigt med "lufttätt klimatskal". Även om man inte skall bygga ett extremt lågenergihus så kan det kanske vara en billig energiåtgärd att bygga med lufttätt klimatskal.

Hur gör man ett lufttätt klimatskal? Finns det någon detaljerad beskrivning eller anvisning?
 
Du fäster enklast plast på insidan av stommen och undersidan av takreglarna, därpå spikar du tvärliggande 45-reglar på väggstommen och tvärliggande eller diagonal glespanel i taket... sen gäller det att låta bli att göra hål i plasten. Köldbryggor på andra ställen förhindrar du med fogskum eller dylikt.

Nästa steg är ventilationen som inte kan innehålla friskluftsventiler och självklart inte heller självdrag, vilket begränsar möjliga värmekällor en smula. FTX är en finurlig lösning på ventilation.

Vidare behöver du bättre U-värden än genomsnittet (på framförallt fönster och tak) för att hålla en jämn temperatur i huset.
 
Vad är skillnaden mellan lufttätt klimatskal och vanligt klimatskal?
 
Jag tror det är ett marknadsknep, men visst är det så att det funkar, tätar du huset ordentligt slipper du ju kalla vindar och värmeutsläpp. All isolering i värden kan ju inte hjälpa om det finns en köldbrygga.
 
stenene skrev:
Vad är skillnaden mellan lufttätt klimatskal och vanligt klimatskal?
Ett klimatskal SKA vara lufttätt men när man bygger idag så är det i praktiken inte så. Därav skillnaden.
 
Det här med lufttätheten är en fuktförebyggande åtgärd. I moderna väggar så får du någonstans en punkt där den relativa fuktigheten i luften blir för hög (förr pratadade man om daggpunkt). Därför sätter man en plastfolie på insidan väggen för att hindra varm och fuktig luft att tränga ut i konstruktionen.
I hus från ex 60-70-talet så är de så dåligt isolerade att den fukt som kommer ut i konstruktionen via glipor/revor i folien torkas upp av spillvärmnen. Problemet är idag att ju mer du isolerar desto känsligare blir konstruktionen därav kravet på lufttäthet.

Ex i ett passivhus så pratar man om att gliporna i folien får ha en area motsvarande en handflata ... men oavsett vilken typ av isoleringsnivå du väljer så bör du vara väldigt noga med att få det "lufttätt" bara för att du får en säkre konstruktion (billigare i längden)
 
big_C skrev:
... men oavsett vilken typ av isoleringsnivå du väljer så bör du vara väldigt noga med att få det "lufttätt" bara för att du får en säkre konstruktion (billigare i längden)
Håller med till 100%! Synd bara att det finns ett flertal hustillverkare som sätter ångspärren direkt innanför gipsskivan. Då gäller det att alla elinstallationer är noggrant gjorda och att man är försiktig med skruvar etc - annars blir det hål i spärren.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.