Stenhus har varit kännetecknande för Skåne, sedan tidernas begynnelse. Detta byggstil/material, kalla och fuktiga bostäder, gav också den skånska befolkningen lungsjukdomar, som många gånger ledde till döden.
 
saturnus skrev:
Stenhus har varit kännetecknande för Skåne, sedan tidernas begynnelse. Detta byggstil/material, kalla och fuktiga bostäder, gav också den skånska befolkningen lungsjukdomar, som många gånger ledde till döden.
Att de hus som diskuteras för nybyggen kallas "stenhus" innebär inte att de består av gråstenar staplade till en vägg. Massiv sten eller gjuten betong isolerar i princip inte alls och kompletteras därför med isolering. Lättbetong är i sig isolerande. Problemet man kan ha haft i tidernas begynnelse har inte med materialet att göra, utan i så fall med avsaknad av isolering. Idag får man över huvud taget inte bygga ett dåligt isolerat hus alls, oavsett material.

En fuktig insida på stenvägg är ett resultat av antingen dålig ventilation, dålig isolering eller en kombination av båda.
 
Jag är murare och jag skulle verkligen INTE rekommendera dig att välja att putsa ett hus med stomme av stolpverk av trä. Oftast handlar det då om mineralisk puts på isolering (som nästan alltid spricker) eller organisk tunnputs på cellplast vilket är en helidiotisk idé och som kommer att bli nästa stora fuktskandal inom svensk byggbransch fullt jämförbar eller tom större än flyspackelskandalen på 80-talet.

Om du vill ha ett putsat hus, väljer du ett hus med stenstomme (leca, tegel, betong) för att slippa möglande gipsskivor och regelverk. Enda gången man kanske skulle kunna rekommendera puts på trähus är om man väljer att putsa om ett reveterat sådant med stomme bestående av stabila plankväggar och utan isolering utanpå och välj då inte en diffusionstät färg eller puts , utan använd kalkputs och kalkfärg det har bevisad livslängd till skillnad från moderna dåliga ullputser eller tunnputser som inte fungerar annat än i laboratoriemiljö.
 
Ett tillägg till vad Karl Malmqvist skrev: "En fuktig insida på stenvägg är ett resultat av antingen dålig ventilation, dålig isolering eller en kombination av båda. " -Det har nog oftast att göra med dålig avledning av regnvatten eller kapillärt sugen markfukt.
 
Oftast handlar det då om mineralisk puts på isolering (som nästan alltid spricker) eller organisk tunnputs på cellplast vilket är en helidiotisk idé och som kommer att bli nästa stora fuktskandal inom svensk byggbransch fullt jämförbar eller tom större än flyspackelskandalen på 80-talet.
Har inte detta redan blivit en tämligen stor fuktskandal vilket har gjort att ingen bygger med tunnputs direkt på cellplast längre? Andra system med aquapanel som putsbärare torde ju vara betydligt bättre.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.