Vi har köpt ett hus från 1954. När vi tog bort golvlisterna i ett sovrum när vi tapetserade i helgen, såg vi att väggipsskivorna slutade ca 5 cm från golvet. Parketten i golvet var lagd fram till någon centimeter från väggen och i glipan längst in satt golvlisten delvis "nedsänkt". Sedan en kvartstav utanpå allt.

Två av väggarna i rummet är ytterväggar och vi överväger att täppa detta hålrum med något slags isolering innan vi sätter dit golvlister igen. Men vi frågar oss, varför har man byggt så, det borde väl vara någon poäng med detta..? :confused: Kan det bli problem med isoleringen? Blir det för tätt om man tilläggsisolerar? Om man kan/bör isolera, med vad ska man isolera?

// Kana
 
att parketen glipar lite är ok. Så ska det vara. Trä rör ju på sig beroende på luft fuktighet och behöver kunna röra på sig.

Att Gipsen inte går ända ner är konstigt. Kan man ha sänkt golvet? låter jobbigt att skruva fast gips 5 cm ovanför golvet.

Ytterväggarna gliporna där kan ni dreva, Det är isolering på rulle som är i "remsor" som man petar ner med en spackel spade eller liknande..

Det är för lite isolering för att ni ska få några problem. För tätt blir det nog heller inte. Det märker ni om ni under vintertiden får problem med Imma på fönstren.
 
Tack för svar!

Nej, det är orginalgolv. Det verkar som de flesta väggar i huset är byggda så här. Men måste man skruva fast gipset, eller är det ok att lägga isoleringsremsorna och sedan täcka med en bred golvlist?
 
Gipsskivor brukar man i dag skruva fast men en massa skruvar. Förr på typ 80-talet så brukade man spika upp dem, dock så brukar spikarna vandra utåt efter några år. Det gör inte skruvar.

Skumt att gipset är uppsatt så där. Jag har ingen förklaring för det.
Det är helt ok att lägga isolerings remsorna och sedan täcka med en bredgolv list.
Det stället jag menar ni ska dreva på är mellan vägg & golv. Alltså inte mellan Golv list & vägg..
Trycker man ihop isoleringen så isolerar den mycket dåligt. Det är luften i isoleringen som isolerar.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.