Det finns flera trådar på temat "kap och geringssåg - vilken ska jag välja?".

Man hittar många inlägg i stil med "köp inget billigt skräp, du blir bara besviken", men kan någon vänligt sinnad själ på ett pedagogiskt sätt förklara varför man riskerar att bli besviken om man till exempel köper den här maskinen på Clas Ohlson för 998 kronor:

http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=33031598

...i stället för en Bosch för 7 000-8 000 kronor.

Själv snickrar jag i begränsad omfattning och behöver absolut ingen värstingmaskin, men samtidigt vill man ju helst slippa svära över maskiners uselhet.
 
Tappet skrev:
Det finns flera trådar på temat "kap och geringssåg - vilken ska jag välja?".

Man hittar många inlägg i stil med "köp inget billigt skräp, du blir bara besviken", men kan någon vänligt sinnad själ på ett pedagogiskt sätt förklara varför man riskerar att bli besviken om man till exempel köper den här maskinen på Clas Ohlson för 998 kronor:

[länk]

...i stället för en Bosch för 7 000-8 000 kronor.

Själv snickrar jag i begränsad omfattning och behöver absolut ingen värstingmaskin, men samtidigt vill man ju helst slippa svära över maskiners uselhet.
Hej Tappet, detta ska jag gärna tala om, efter att ha avverkat två st kina-maskiner i olika storlekar.
Aldrig mer en usel kines-maskin, av den enkla anledningen att det är helt j-a omöjligt att få någon som helst precision på dessa.
- Du kan justera 45-90-45 vinklarna tills du blir blå, de stämmer ändå aldrig när det ska vara riktigt noggrant.
- Ljudnivån på Kinesmaskinerna ligger någonstans mellan en stenkross och JAS39-start med max EBK.
- De är oftast tillverkade av undermåliga material, och är därför glappa och direkt farliga. Vem vill ha ett lagerhaveri med en klinga som snurrar 7000 rpm?
Jag tänkte också från början att jag inte behövde nån dyr värstingkapare, men har tänkt om. Man använder en kap/gersåg förhållandevis mycket vid husrenoveringar och dylikt, samt även till hobbysnickeri, då kan det gärna få vara lite bättre kvalitet på den maskinen. Det finns DeWalt707 eller Metabo KGS255 för ca 3000 kr - jättefina maskiner för en rimlig peng, och ett bra andrahandsvärde om du inte behöver den längre...

PS. Är otroligt nöjd med min DW707, den viskar.. och vinklarna stämmer exakt direkt ur lådan... DS.
 
Den største forskjellen ligger i presisjon. En sånn billigsag har som regel en bra feilmargin på vinklene.

Varighet er en annen ting, men det trenger ikke å være noe tema for litt bruk her og da.

Den maskinen vil fungere veldig bra til grovere virke som regler og ytterpanel osv. Til lister osv vil jeg valgt en annen maskin.

En ting billig maskiner ikke har, men de dyrere har, er strømbegrenser. En sag på 2000W vil ta sikringen din hver gang uten en strømbegrenser. En billigsag på 2000W kan også ta en 16A sikring (3600W) under oppstarten om den er skikkelig bedriten. Det er flere emner her der folk ikke får brukt saga fordi den rett og slett tar sikringene.

Du får blå bosch GCm8, og grønn bosch PCM8 for ca 3000kr. Da får du en sag som har presisjon og vil vare mye lengre. Reservedeler er også noe en mangler på kina maskiner.

Så konklusjonen er: Kinamaskiner fungerer ofte svært bra til visse ting og har en bra pris. Andre steder er de ubrukelige pga elendig presisjon og holdbarehet.
 
Hej Cinolin och Logiman. Tack för två genomarbetade och seriösa svar - det var väldigt uppskattat. (Tack också för språklektionen i norska.;) )

Om det finns fler vänligt sinnade personer med erfarenhet av billiga/dyra maskiner - posta gärna!
 
Jag har en annan erfarenhet, ok jag har inte gjort något häftigt finlir bygge utan Två carportar (båda en bils carport) en vedbod (6-7kvm) ett soldäck (ca 35kvm) en liten brygga och lite små saker i hemmet. får väl se hur den kapar lister senare i vår.
Jag har kapar och gerat och nog har mitt stämt. min svåger som är bonde har en lika dan maskin och har byggt ut sin kåk och renovera sin farfars kåk från grunden ( den som byggdes först på gården)
Vi har ... håll i er nu ... en varsin Best Tool :D maskin. Det ända jag har bytt är orginal klingan (tar nästan jämt bort med följande blad, klinga mm oavsett maskin med det samma, tycker medföljande saker har en sämre kvalite!) och bytt till en hitachi klinga.

Är nöjd med min Best Tool.
 
Har också en besttool som jag jättegärna skulle vilja byta ut mot en blå bosch, men den går att såga med iaf........
Som alltid när det gäller dessa billiga maskiner, har man tur så kan man få en billig maskin som duger, men som dock aldrig funkar till nåt finsnickeri. Håller med Rund_skruvad här ovan, om du köper en billig maskin, ge den åtminstone en bra klinga.
 
Hehe .. har finsnickrat halva köket med en gul räjser från Rusta för 400 pix :) Och det har varit en hel del sågning eftersom jag "uppdaterat" flera skåp själv med specialsnickerier.

Allt är ju liksom relativt ... det blir ju MYCKET mer precision än när jag körde med handjagaren och om man är försiktig och noggrann så får man ju till det på mm utan problem. Man har ju ingen laser som visar var sågen exakt hamnar men det fanns ju typ heller inte på handsågen.

Så jag tycker du ska köra på en billigare om du inte snickrar så ofta!
... om den går sönder lite snabbt så är det ju heller inte så mkt pengar att gråta över :)

Alternativet är att tjacka en finare begagnad på Blocket.
 
Det där med precision när man snickrar är verkligen subjektivt. Det jag tycker är illa kan någon annan tycka helt ok

Angående billiga maskiner kontra dyra
Att bygga en maskin som är hyfsat bra går att göra billigt MEN sista biten till precision kostar väldigt mycket pengar

mvh pär h
 
Köpte (för 795:) en gersåg av Coops egna märke...Kellen, då jag skulle dra igång ett större renoveringsprojekt hemma.
Upptäckt dock snart att precisionen inte var tillräckligt bra samt att det inte gick att få annat än en sorts (grovlek) sågklinga pga. ett udda mått.
Jag köpte då även en grön Bosch PCM8 för 2570:- och bestämde mig för att köra skiten ur min Kellen-gersåg med att såga gammalt byggvirke ner till lämplig kaminstorlek o,dyl.

Nu 2 år efter jag köpte Kellen-gersågen har jag fortfarande inte lyckats ta död på den :) mao. det är en riktig slitvarg som jag gärna använder till att göra sandlåda, staket-pinnar o.dyl.....men ska det vara precision då blir det Boschen som jag f.ö. är mycket nöjd med.

FLKR
 
Den Clas Ohlson - sågen som "Tappet" länkar till har jag, eller kanske snarare en föregångare eftersom jag köpte min för fyra år sedan. Den är helt klart OK för mina behov och nogrannheten är bra i mina ögon.

MEN

jag är inne på min andra såg eftersom den första skenade och började brinna vid en kortslutning inne i startknappen!!!! Ett överslag brände ihop kontakterna i knappen och sågen gick inte att stänga av, samtidigt rök det och glödde i handtaget. Detta är inte riktigt något som man vill råka ut för på en arbetsbänk med sågspån och damm men inget hände denna gång....

Såg nr två (garantin) har fungerat utan problem i tre år nu och totalt sett är jag nöjd men riskerna med spektakulära haverier på kinamaskiner kanske bör vägas in när man handlar billigt...?

Ingenjören
 
Hej
jag har en Guling Best tool jag med. Den har faktiskt funkat helt ok till de renoveringar jag gjort hittills. 3 sovrum med 14mm parkett, 3 tak med panel, lister, reglar mm. Grannens 100 kvm altan fick den också uppleva men nu så börjar den bli lite trött och inte bara klingan utan sliden kärvar trots smörjning och att trycka den nedåt går ryckigt så den är lite svårjobbad..
Jag vill skaffa en ny nu när vi ska bygga till och renovera köket och har siktat in mig på blåa GCM 8 S.
Grannen tycker jag är knäpp när den jag har fortfarande funkar, men det är inte kul att jobba med den. Jag vet att jag är skadad från att ha jobbat med riktiga verktyg tidigare men det ÄR mycket roligare med bra saker.
 
Tråden växer till sig... :rolleyes: Intressant så många åsikter och erfarenheter det kan finnas i ett ämne som detta.
Tänkte bara berätta lite kuriosa om mina bägge kineskapare - Den första köpte jag 2002, de sk kinesiska billighetsmaskinerna var inte så vanliga och den här maskinen kostade DÅ drygt tusenlappen, det är den absolut vanligaste kines kap/geren utan teleskop och chassi av äkta plast som du idag får för 179 :- på Jula, CO, ICA, Statoil och en massa andra ställen. Min maskin (Meisterwerke - smaka på det namnet) köpte jag för ca 500:- på en maskinaffär i Riga... det var billigare på andra sidan östpölen på den tiden. Tänkte ha den till att gera golvlister, men det blev inte bra - grov flisarklinga och rappligt bygge gjorde att gerlådan o handjagaren fick göra klart jobbet. Maskinen användes därefter till grovkapning av regelvirke, där det inte var så noga, tills lagret sade upp sig. Klingan rapplar ca 1 cm i sidled och motorn lät som en överhettad stenkross... Vågade inte provstarta den mer, så nu har den fått sin sista vila på kommunens återvinningsstation.

Lärde jag mig något av detta?

Nej! Tyckte fortfarande att finmaskinerna DW, ElektraBeckum med flera var för dyra och köpte en till kinamaskin, en ETC, hos lokala järnaffären, den skulle vara så bra så..:mad:
Jovisst, stabilt byggd helt i alumummum, men ändå lika hopplös att få till den där sista precisionen man vill ha, dessutom , som Logiman skrivit, med en motor på 2kW utan startströmbegränsning, så blåser man säkringar på löpande band... Startmomentet är så kraftigt att man är fan rädd för att dra igång aset, tänk om något underdimensionerat skit inuti motorn vill kila vidare just när man kör, risken är ju att man följer med...

Tillslut var det bara att inse att kvalitet och säkerhet kostar, det blev en DW707. Skillnad som natt o dag. :)
 
Jag köpte en billig kap, en kines av märket Serva. Den var först bara avsedd för ett bygge av en friggebod, men den hängde med och nu har jag byggt hela huset med hjälp av den + ytterligare några byggnader. Den sågar utmärkt. De fasta lägen fungerar dåligt, så jag måste ställa den efter skalan. Där får man även tänka på att justera in skalvisaren, (det är en liten plastbit man flyttar på) så vinklarna stämmer. Sen håller den precisionen, det varierar inte mellan snitten. Den är däremot lite ranglig i teleskopet. Det gäller att man byter klinga i tid, för om man måste tvinga den genom reglarna kunde snitten bli lite böjda.
Visst låter den, men det gör min Bosch också. Några säkringar har den aldrig bränt.
Kolen tog slut, och då erfor jag (till min förvåning) att HDF (som säljer Serva) höll komplett reservdelslager till maskinen. Så jag fick nya kol hemskickade inom ett par dar.
Det som är riktigt dåligt är klingskyddet. Det är i smäckig plast och efter ett par års flitig användning och flera reparationer har jag gett upp och plockat bort det helt. Jag hade dock kunnat köpa nya delar, om jag velat.
Så sammanfattningtsvis: maskinen har fungerat över förväntan och väl varit värd pengarna. För mindre byggen och som instegsmodell duger den fint.
Nu har den tjänat ut och min nya maskin blev en Bosch. Den är helt klart bättre, fast skillnaden är inte så stor som man skulle kunna tro.
 
pär h skrev:
Det där med precision när man snickrar är verkligen subjektivt. Det jag tycker är illa kan någon annan tycka helt ok

Angående billiga maskiner kontra dyra
Att bygga en maskin som är hyfsat bra går att göra billigt MEN sista biten till precision kostar väldigt mycket pengar

mvh pär h
... det finns inte många som är mer pedant än mig faktiskt, har stora problem med min perfektionism :)

Men hur svårt kan det vara liksom - dra ett pennstreck exakt rätt o sen för man försiktigt ner sågklingan tills man ser att den sågar vid strecket. Sen kanske den inte ger två-tre decimalers noggrannhet på vinklarna men det kan man ju också ganska enkelt lära sig efter några svängar :)
 
Mikael_L
Tja, varför ska jag ge mig in och skriva här då? Allt är väl redan sagt ... ;)

Men jag slås lite av de som först köpt en billig och sedan efter en tid en bra (eller var det bara dyr? :D ) såg.
Skulle väl känts bra att ha köpt den bra direkt, och fått använda den fina sågen till alla projekt, istället för att stå ut med något halvcarppigt först i några projekt.
Cinolin, FLKR, coss och andersmc, verkar dela på den upplevelsen.

Men det är iofs också svårt att veta, just nu idag, hur många projekt man egentligen kommer att ha i röret i framtiden. Skulle jag köpa en såg till ett altanprojekt, t.ex. Och var 100% säker på att sen kommer den inte användas något mer, då skulle jag känna det mycket svårt att motivera inköpet av en 5000 - 8000:- såg.

Sen vill jag också hävda att alla fina sågar inte alls är speciellt tysta.
Min egen Makita tycker jag låter fördj.... En gammal DeWalt 700 som jag fick använda en gång var i det närmaste en dröm i jämförelse. Flera ggr glömde jag dra ner hörselkåporna och tänkte knappt på det.
Det har skrivits av andra författare här att en del (troligen alla) maskiner från ELU och Elektra Beckum (Metabo) som har induktionsmotor är väldigt tysta.

(O)ljudet är väl inte riktigt prio no 1 om jag skulle köpa ny såg idag, men helt klart en faktor som jag skulle ge stor tyngd i valet av maskin.

edit: Jag menar inte alla maskiner från ELU och Metabo, utan just de med induktionsmotor, det verkade inte så klart, såg jag nu ...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.