Hej!

Ska ersätta en gammal strömbrytare mot en ny. Vill bara försäkra mig om att jag tänker rätt.
I väggen har jag en svart kabel som måste vara Fasen och två vita kablar som jag antar är nollan.
Bak på den nya strömbrytaren framgår följande skiss:

elbrytare.gif

Gör jag rätt om jag kopplar Fasen, den svarta kabeln till L och de vita kablarna till A1 respektive A2 ????

Hälsningar
Rudi
 
Detta inlägget kommer att generara en lika het debatt som vanligt här om att man måste veta vad man gör innan man kopplar.
Nu tror jag inte det är som du säger beträffande fas och nolla, men om du har rätt och kopplar på det viset så lär du se en blixt.

Se tidigare foruminlägg; t.ex. http://www.byggahus.se/forum/el/7038-trappbrytare-funktion.html som länkar till tydliga scheman.
 
Ok!
Jag vet inte mer än vad Fas och nolla står för. Men om jag bara får veta var jag ska gå in med den svarta kabeln så löser sig ingången för de vita kablarna. Att jag har två vita kablar beror nog på att jag tidigare har haft en dubbelströmbrytare som jag nu vill ersätta en enkel.
 
Tyvärr, jag vågar inte ge mer råd pga. risken för fel. Jag tycker att man måste VETA varför man har två vita kablar att det "nog" beror på en dubbelbrytare (kron) känns inte riktigt säkert för mig i alla fall att gå vidare på utan att mäta upp anläggningen, är det så som du säger nu så har du köpt fel reservdel.
Dock kan jag säga att "L" (Live) på din nya brytare markerar var fasen skall sitta i alla fall. Men detta betyder inte att de vita nödvändigtvis måste sitta i "A1" respektive "A2".
 
Det är ju avgörande vad du hade för strömbrytare tidigare.

Antingen hade du en trappbrytare för att styra en lampa från flera ställen,
eller så hade du en kronbrytare och nu vill du styra båda lamporna med en knapp.

Det blir olika inkoppling beroende på vilket fall som gäller dig.

Det blir antingen de vita till varsin anslutning, A1 och A2, eller båda vita till samma anslutning, A1 eller A2.

Det blir ingen blixt om du väljer fel, men det kommer inte fungera som du vill .....

/Hasse
 
Den vita kabeln kan väl knappast vara nollan? Luktar tändtråd för tapp funktion.
Kolla snabbt i det uttag som strömbrytaren styr, finns det 2 vita ändar med en blå eller är det bara en vit?
 
Ja du borde ju sett om det var en kronbrytare.. Då hade den ju haft två knappar..

Så vi får utgå från att det är en enp/trapp som du skrev.. Då en trapp, eftersom det verkar vara tre kablar..

En borde vara fas, mät vilken. Nolla har du troligen inte med ner till strömbrytaren om den nu inte fortsätter till ett uttag under. Då kan det iofs vara en enpolig brytare om nollan är vidarekopplad..

Det kan vara så att det är fas, tändtråd mellantråd. Men det är inte säkert. Det finns ännu en koppling för trapp med två mellantrådar.

Det bästa är att ta dit ngn som kan se hur det är kopplat..
 
Rudi skrev:
Ok!
Att jag har två vita kablar beror nog på att jag tidigare har haft en dubbelströmbrytare som jag nu vill ersätta en enkel.
Tolkar det som att du tidigare haft en kronbrytare(två knappar på samma brytare) men nu vill ersätta den med en 1-polig/trapp.
I så fall kopplar du svart till L och båda vita till A1.
 
Jag har fått det att fungera nu. Kopplade den svarta kabeln till L och testade att koppla en vit kabel i taget till A1 och fick den ena av de vita kablarna att fungera. Den andra vita kabeln har jag isolerat med svart isoleringsteip. Den kabeln gick visst till ett uttag i taket som vi inte använt/använder så den får ligga isolerat tills den eventuellt behövs i framtiden. Sorry om jag var lite otydlig på den punkten från början. Hade tidigare en kronbrytare (två knappar på samma brytare fast vi använde endast en av knapparna) som jag nu ersatt med en stor knapp. "Kronbrytare", ja där fick man lära sig ett nytt fackuttryck.

Tack alla för för all delaktighet i mitt lilla problem.

Hälsningar
Rudi
 
Tolkar det som att du tidigare haft en kronbrytare(två knappar på samma brytare) men nu vill ersätta den med en 1-polig/trapp.
I så fall kopplar du svart till L och båda vita till A1.
Svart till L = Line = Fas är helt korrekt.
Men att koppla två trådar utan att veta vart de leder kan innebära att varje gång man tänder så får man iofs det man vill att funkta. Men den andra tråden blir strömförande vartdå?
Vet man inte så är det bättre att göra som han till slut gjorde och inte koppla den. Då har man den ändå kvar till den dagen man kanske vill använda den.
Med tanke på hur det slutade så visade sig vara kronkoppling där han helt korrekt kopplade rätt tändtråd till armaturen. Men det var tur att det inte hände något på vägen. För som andra sagt. Man ska mäta sig till vad som är vad. I ett gammalt bygge kan en sk provkoppling leda till brand eller att nån får en ordentlig stöt.
Skönt att det slutade bra. *phew!*
 
1,5 år gammal tråd du gräver upp ;)
 
:-D
Jo jag vet. Men ändå. Det är andra som söker information. Så jag tänkte komplettera lite.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.